Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Οργή για την απόφαση να μην φωταγωγηθεί η Πύλη του Βραδεμβούργου με τα ρωσικά χρώματα

Οργή για την απόφαση να μην φωταγωγηθεί η Πύλη του Βραδεμβούργου με τα ρωσικά χρώματα


«Σκανδαλώδης» χαρακτηρίζεται η απόφαση του δημάρχου Βερολίνου για φωταγώγηση μόνο όταν εκδηλώνονται επιθέσεις σε «αδελφοποιημένες πόλεις»

Η απόφαση της πόλης του Βερολίνου να μην φωταγωγήσει την Πύλη του Βραδεμβούργου, το διασημότερο μνημείο της, με τα χρώματα της ρωσικής σημαίας σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά τη βομβιστική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη έχει προκαλέσει οργή, με τους επικριτές της να την χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδη».

Στο παρελθόν, μετά από επιθέσεις σε άλλες χώρες, η Πύλη έχει «βαφτεί» με τα χρώματα της γαλλικής, της τουρκικής, της βρετανικής και της ολλανδικής σημαίας. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι ο δήμαρχος αποφάσισε ότι αυτό θα γίνεται μόνο όταν εκδηλώνονται επιθέσεις σε «αδελφοποιημένες πόλεις». Η Αγία Πετρούπολη δεν είναι μία από αυτές.

Οι επικριτές του δημάρχου υπενθύμισαν ότι η Πύλη του Βραδεμβούργου φωταγωγήθηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου πέρσι, όταν ένας ένοπλος σκότωσε 49 ανθρώπους μέσα σε ένα γκέι μπαρ του Ορλάντο, στη Φλόριντα. Το ίδιο έγινε και μετά από μια επίθεση στην Ιερουσαλήμ, όταν «χρωματίστηκε» με τη σημαία του Ισραήλ. Ούτε το Ορλάντο, ούτε η Ιερουσαλήμ είναι «αδελφοποιημένες» με το Βερολίνο.

Μολονότι ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι έσβησε τα φώτα του, στη μνήμη των θυμάτων της Αγίας Πετρούπολης, πολλά άλλα ευρωπαϊκά μνημεία παρέμειναν φωτισμένα ως συνήθως.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας της Deutsche Welle Ίνγκο Μαντόιφελ είπε ότι η απόφαση αυτή υποτιμά τα θύματα της Αγίας Πετρούπολης και μάλιστα σε μια περίοδο που η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι εκτιμά τον ρωσικό λαό έστω και αν διαφωνεί με το Κρεμλίνο. Η Δύση «έχει ηθικό και πολιτικό καθήκον να δείξει αλληλεγγύη στα θύματα της τρομοκρατίας στη Ρωσία. Κατά συνέπεια, ήταν λάθος να μην φωταγωγηθεί η Πύλη του Βραδεμβούρου με τα ρωσικά χρώματα, ναι, ήταν σκάνδαλο», έγραψε.

Ο Αντρέας Πέτσολντ, ο εκδότης του περιοδικού Stern, χαρακτήρισε «στενόμυαλους» τους ηγέτες του Βερολίνου σε ένα μήνυμά του στο Twitter.

Οι σχέσεις της γερμανικής κυβέρνησης με τη Μόσχα επιδεινώθηκαν όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, το 2014 και περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας.

makthes.gr


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου