Σάββατο 15 Απριλίου 2017

9 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΟ.ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ?

9 ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΟ.ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ?


Τα οφέλη του ενιαίου νομίσματος έχει αγνοηθεί από την κρίση στην ευρωζώνη, η οποία κορυφώθηκε μεταξύ του 2010 και του 2013; Μετά από όλα, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μεταξύ 2014 και 2017.

Είναι σχεδόν μια αυταπόδεικτη αλήθεια τώρα να δηλώσω ότι Brexit έχει τη δυνατότητα να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Marine Le Pen θα μπορούσε επίσης να κερδίσει το γαλλικές προεδρικές εκλογές και διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως είχε υποσχεθεί, σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ότι η Γαλλία ψηφίζει για να φύγει. Χωρίς τη Γαλλία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβιώνουν στη σημερινή του μορφή.

Παρ 'όλα αυτά, είναι δυνατόν η ΕΕ και η ευρωζώνη μπορεί να προκύψουν τόσο από υπαρξιακή κρίση του μπλοκ και δημοσιονομική κρίση του νομίσματός του ακόμη πιο ισχυρή. Έχουν άλλωστε ήταν μεγαλύτερη εκπλήξεις στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία από εκείνη ενός αναζωογονηθεί και αναζωογόνηση του της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Μετά αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπάρχουν 27 κράτη μέλη της ΕΕ, 19 από τους οποίους έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως νόμισμά τους. Η Δανία διαπραγματεύθηκε opt-out (όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο), το οποίο αφήνει την Κροατία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία.

Ας εξετάσουμε την περίπτωση της Κροατίας με τις απόψεις του κεντρικού τραπεζίτη της που είναι ένθερμος υποστηρικτής για την ένταξη στην ευρωζώνη, αλλά πρώτα μερικά στατιστικά στοιχεία.

Με πληθυσμό 4,2 εκατομμύρια, το ΑΕΠ 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, η Κροατία εξακολουθεί να έχει το δικό της νόμισμα, το Kuna.

Και η Κροατία έχει δει τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη - αύξηση η συζήτηση για το αν ή άλλα παρόμοια Ανατολικής Ευρώπης, πρέπει να αναλάβει τον κίνδυνο της ένταξης στο ευρώ.

Boris Βούισιτς , ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας, επιμένει ότι το ευρώ αξίζει το ρίσκο. «Κάθε ξένος επενδυτής κοιτάζει μια χώρα και ένας από τους κύριους κινδύνους για την επένδυση είναι αν επενδύουν και το νόμισμα κατεβαίνει», είπε Euronews.

«Προωθεί το εμπόριο στο ίδιο νόμισμα, διότι δεν υπάρχει συναλλαγματικός κίνδυνος.»





Οικονομική και πολιτική Νομισματική Ένωση - η πολιτική που στηρίζουν το ευρώ - είναι πρόθυμη να προστατεύσει τους πολίτες της Ευρώπης, οι οποίοι είναι και αυτοί φορολογούμενοι της, διαχωρίζοντας τις αποταμιεύσεις τους, καθώς και δημόσιων κεφαλαίων από τα χρέη των τραπεζών μπορεί να πέσει μέσα.

Έτσι, είναι ότι ένα αντικίνητρο για τις τράπεζες της Κροατίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα της; «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αυτά τα bail-inable περιουσιακά στοιχεία που οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πώς να εφαρμόσουν αυτό», δήλωσε ο Βούισιτς.

Εάν η Κροατία δεν ισχύει για ένταξη θα πρέπει να πληρούν τα «κριτήρια σύγκλισης» - τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία ζωτικής σημασίας - που εξασφαλίζουν ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.

Η σύγκλιση σημαίνει ουσιαστικά να πάρει όλα τα οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών να συγκλίνουν εντός ενός αποδεκτού εύρους.

Στην ουσία τα τέσσερα βασικά κριτήρια σύγκλισης είναι:

Πληθωρισμός

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μέσο ποσοστό πληθωρισμού που δεν υπερβαίνει κατά περισσότερο από 1,5 τοις εκατό ότι από τις τρεις καλύτερες επιδόσεις των κρατών μελών όσον αφορά για περίοδο ενός έτους πριν από την υπό αξιολόγηση.

κρατικοί προϋπολογισμοί

Αναλογία του προβλεπομένου ή υφισταμένου δημοσιονομικού ελλείμματος προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των κρατών μελών θα πρέπει να είναι όχι περισσότερο από τρία τοις εκατό.

Λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να είναι όχι περισσότερο από 60 τοις εκατό.

Συναλλαγματικές ισοτιμίες

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τηρήσει τα κανονικά περιθώρια διακύμανσης του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών και δεν πρέπει να έχει υποτιμήσει το νόμισμά τους έναντι του νομίσματος οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν να αξιολογηθούν.

Επιτόκια

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να είχαν μέσο επιτόκιο για μια περίοδο ενός έτους πριν από την αξιολογείται η οποία δεν υπερβαίνει κατά περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες εκείνο των τριών κρατών με τις καλύτερες επιδόσεις. Μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθορίζει τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών δεν μπορεί να παρέμβει.





Στη δεύτερη έκθεση για τη σύγκλιση, η οποία δημοσιεύθηκε από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016 η Κροατία βρέθηκε να πληρούν ορισμένα αλλά όχι όλα τα κριτήρια - τα δημόσια οικονομικά της και τα κριτήρια εισόδου του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών απέτυχε.

Τα κριτήρια αυτά είναι τώρα εφαρμόζεται αυστηρά. Οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι όταν αξιολογείται κριτήρια σύγκλισης στην Ελλάδα οι εξεταστές ήταν πολύ επιεικείς και υποδοχή? η πολιτική βούληση για την Ελλάδα να υιοθετήσει το ευρώ χαλκευμένες την οικονομική πραγματικότητα από το αν ήταν πραγματικά οικονομικά μπορούν να το πράξουν.

δημοσιονομικών κριτηρίων της ΕΕ έχει επίσης σχεδιαστεί για να αποφευχθεί κάθε περιττή φορολογικών κινήτρων που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία, ακόμη και στο πρόσωπο της υψηλής ανεργίας.

Ωστόσο, αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και κυρίως η Ελλάδα, έχουν σπάσει αυτόν τον κανόνα, και αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα της ευρωζώνης να διατηρήσουν αυτόν τον κανόνα.

«Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα, έχουμε πολλή πειθαρχία, αλλά έχουμε επίσης πολλές διαφορές,» Pierre Moscovici , ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Χρηματοδοτικές Υποθέσεις, είπε Euronews.

«Αν είναι μόνο ισχυρά στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης και αδύναμη στα νότια, στη βόρεια θα μπορούσαμε να πούμε, γιατί πληρώνουν για αυτές τις τεμπέληδες; Στο νότο μπορούν να δουν ότι η αποδυνάμωση της οικονομίας τους σε σχέση με το βορρά, γι 'αυτό και πάλι θα πρέπει να οικοδομήσουμε σύγκλισης «, είπε.

Και το νέφος από την οικονομική κρίση του 2008 έχει βάλει τεράστια πίεση στο ευρωζώνης. Δεδομένου ότι η Ελλάδα βυθίστηκε σε όλο και χειρότερα επίπεδα του χρέους το 2012 και το 2013, οι Γερμανοί ψηφοφόροι κρίθηκαν ότι είναι ανθεκτικά στην διάσωση τους Έλληνες με δισεκατομμύρια ευρώ της οικονομικής βοήθειας. Αλλά το Βερολίνο συμφώνησε να βοηθήσει με outs εγγύηση, μαζί με βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρ 'όλα αυτά Moscovici ακούγεται σίγουροι για το έργο της ευρωζώνης. «Μερικές οικονομίες έχουν οι προσπάθειες να κάνουν - αλλά κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες έχουν περιθώρια ελιγμών, καθώς και φορολογικά ή μέσω πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τους, μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο από εκείνους προς τις επενδύσεις», είπε.

Από την αξιολόγηση των κριτηρίων σύγκλισης είναι μια τέτοια μακρά κριτήρια τα εννέα κράτη μπορεί να είναι απλώς υιοθετώντας περιμένουμε και να δούμε την πολιτική. Και αν η ευρωζώνη μπορεί πειστικά να λύσει τις κρίσεις χρέους στις « PIGS μέλη (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) θα είναι σίγουρα μια πολύ πιο ελκυστική πρόταση.








ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου