Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Goldman Sachs και hedge funds αγοράζουν "Ισλανδία"

Goldman Sachs και hedge funds αγοράζουν "Ισλανδία"


Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την πλήρη άρση των capital controls στην Ιρλανδία, και τόσο τα hedge funds όσο και η Goldman Sachs επέστρεψαν δυναμικά ως επενδυτές στη χώρα, αγοράζοντας σημαντικό ποσοστό σε ισλανδική τράπεζα.

Η Arion Bank, που σχηματίστηκε από τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία της Kaupthing Bank, μετά την κρίση που γονάτισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισλανδίας το 2008, ανακοίνωσε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχός της πούλησε 9,99% μερίδιο σε κάθε ένα από τα hedge funds Attestor Capital και Taconic Capital Advisors UK, ενώ η Och- Ziff Capital Group και η Goldman Sachs αγόρασαν το 6,6% και το 2,6% της τράπεζας, αντίστοιχα.

Η συνολική πώληση των μεριδίων αγγίζει τα 420 εκατ. ευρώ και το 30% της τράπεζας, ενώ η Kaupþing παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Arion Bank με ποσοστό 57,9% και το κρατικό Iceland State Financial Investments διατηρεί το 13%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αποδόσεις των 5ετών ομολόγων αγγίζουν το 5% και τα πρόσφατα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2016 έδειξαν ότι η ισλανδική οικονομία αναπτύσσεται πάνω από 11%, τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση αυτή της GS και των hedge funds δείχνει ότι η οικονομία της Ισλανδίας βλέπει την εμπιστοσύνη των επενδυτών να επιστρέφει και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Τα capital controls στη χώρα επιβλήθηκαν πριν περίπου 9 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2008, όταν η Kaupthing και δύο άλλες τράπεζες της χώρας κατέρρευσαν υπό το βάρος του βουνό του χρέους ύψους 85 δισ. δολαρίων, στέλνοντας την οικονομία σε ελεύθερη πτώση.

Η συμφωνία "είναι η μεγαλύτερη επένδυση μετοχών από διεθνείς επενδυτές στην ιστορία της Ισλανδίας", όπως δήλωσε ο Paul Copely, ο CΕΟ της Kaupthing.

Ελευθερία Κούρταλη


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου