Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Η κυβέρνηση αποδέχεται «γενικό κόφτη», εάν συμφωνηθούν πρωτογενή πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους

Η κυβέρνηση αποδέχεται «γενικό κόφτη», εάν συμφωνηθούν πρωτογενή πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους


Η ελληνική πλευρά έκανε όσα έπρεπε και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται πλέον από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, που πρέπει να υπερβούν τις διαφορές τους όσον αφοά τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Στη γραμμή αυτή επιμένει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας προς τους πιστωτές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί νομοθέτηση νέων μέτρων, ούτε μείωση του αφορολόγητου.

Παράλληλα, σε ένδειξη διαλλακτικότητας, εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί την υιοθέτηση ενισχυμένου μηχανισμού περικοπών για μετά το 2018 - ενός «γενικού κόφτη», για τον οποίο εκτιμάται ότι εν πάση περιπτώσει δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπου επιδιώκεται να ληφθούν αποφάσεις που θα γεφυρώνουν το χάσμα απόψεων Ευρωπαίων-Βερολίνου-ΔΝΤ σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους και τα πρωτογεμονή πλεονάσματα μετά τη λήξη προγράμματος.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα θέματα αυτά, όπως και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ελληνικό χρέος, δεν αφορούν τεχνικά ζητήματα - άρα δεν μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ούτε καν από τους εκπροσώπους των Θεσμών. Πρέπει λοιπόν να δοθεί πολιτική λύση στο ανώτατο επίπεδο, ενδεχομένως και σε συνεργασία με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Δεσμεύσεις θεωρητικής σημασίας

Ως προς το πόσο είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, την απάντηση έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπροσωπος Δημ. Τζανακόπουλος: «Εάν υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, τότε είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε νομοθέτηση νέων μέτρων».

Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελεί ουσιαστικά μιά δέσμευση-εγγύηση που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, αλλά - όπως εκτιμά το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο - θα είναι θεωρητικής σημασίας, καθώς δεν θα χρειασθεί να εφαρμοσθεί δεδομένης της θετικής πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και της επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων.

Ο κ.Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα αποδεχόταν αυτή τη συμβιβαστική λύση του "γενικού κόφτη", μόνον εφόσον υπάρξει πρώτα συμφωνία για όλα τα υπόλοιπα: Δηλαδή, μόνον εάν συμφωνηθούν τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ. Οσον αφορά τις προειδοποιήσεις-"απειλές" Σόιμπλε ότιαν φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα χρειασθεί νέα συμφωνία, διευκρίνισε ότι αυτή δεν θα αφορά το περιεχόμενο (μέτρα και στόχοι) του προγράμματος, αλλά μόνον το ποιοί θα συμμετέχουν.


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου