Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

«Άνθρωποι που θα Μπορούσαν να Σωθούν, Πεθαίνουν στα Ελληνικά Νοσοκομεία»

«Άνθρωποι που θα Μπορούσαν να Σωθούν, Πεθαίνουν στα Ελληνικά Νοσοκομεία»


'Ερευνα της εφημερίδας Guardian για την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, θανατηφόρες λοιμώξεις, ελλείψεις σε προσωπικό και φάρμακα είναι τα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο το ελληνικό ΕΣΥ και οι Έλληνες ασθενείς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian και της δημοσιογράφου Helena Smith.

Όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, η μακροχρόνια πολιτική λιτότητας είναι έτοιμη να προκαλέσει την κατάρρευση των ελληνικών νοσοκομείων. «Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν πεθαίνουν», είπε στον Guardian ο Μιχάλης Γιαννάκος, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). «Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες», προσθέτει.

«Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχει χρόνο για να πλύνει τα χέρια του ενώ συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως»

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα είναι σε κίνδυνο για ανάπτυξη δυνητικά θανατηφόρων νοσοκομειακών λοιμώξεων, με τους θανάτους από τέτοιες μολύνσεις να φτάνουν τις 3.000. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και θαλάμους νεογνών. Αν και η σχετική έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία για τα έτη 2011 και 2012, ο κ. Γιαννακός λέει ότι η κατάσταση έχει πλέον επιδεινωθεί.

«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα. Οι περικοπές είναι τέτοιες που σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κλίνες. Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχει χρόνο για να πλύνει τα χέρια του ενώ συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», προσθέτει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Guardian, οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο από το 2009. Μέχρι το 2014, μόλις το 4,7% του ΑΕΠ αφορούσε δαπάνες του ΕΣΥ. Πριν την κρίση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 9,9%. Περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό, όπως φάρμακα, γάντια, γάζες, και σεντόνια. 


«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι όσοι συναταξιοδοτήθηκαν, δεν αντικαταστάθηκε ποτέ» δήλωσε στην Guardian Γιάννης Παπαδάτος, υπεύθυνος μονάδας εντατικής θεραπείας σε ένα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. «Ακόμη, υπάρχει ζήτημα εξοπλισμού και έλλειψης προμηθειών, όπως γάντια, καθετήρες, και γάζες καθαρισμού».

Στα παραπάνω προβλήματα έρχεται να προστεθεί ότι 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης.


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου