Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Εσοδα του ΦΠΑ.Ένα στα δέκα ευρώ των αγορών πληρώνεται με κάρτα

Εσοδα του ΦΠΑ.Ένα στα δέκα ευρώ των αγορών πληρώνεται με κάρτα


Ανέλπιστη αύξηση στα έσοδα και την εισπραξιμότητα του Φ.Π.Α έφεραν στα ταμεία του δημοσίου οι τραπεζικοί περιορισμοί με τα capital controls στη χώρα μας (Ιούλιος του 2015) εξαιτίας της εκτεταμένης και γενικευμένης χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για τις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες.  


Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, το α εξάμηνο του 2016 από τα 10 ευρώ που πληρώνουμε για αγορές αγαθών και εξόφληση υπηρεσιών το 1 ευρώ διατίθεται μέσω του πλαστικού χρήματος (11,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης) ,ενώ το υπόλοιπο είναι ακόμη με μετρητά.

Η χρήση του πλαστικού χρήματος γνώρισε εκρηκτική άνοδο λόγω των capital controls όταν και εκδόθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 1 εκ. νέες πιστωτικές η χρεωστικές κάρτες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αναλήψεις μετρητών από ATM η για αγορές προιόντων και αγαθών. Αποτέλεσμα της εκτεταμένης χρήσης του πλαστικού χρήματος και στη χώρα μας (αν και σε ακόμη πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης)ήταν να αυξηθούν ,σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα του ΦΠΑ και αυτό παρά την αναπροσαρμογή των συντελεστών επί το δυσμενέστερο από το καλοκαίρι του 2016.

Ειδικότερα το δ τρίμηνο του 2015 τα έσοδα του ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014,κατά 18% το πρώτο τρίμηνο και 15,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2016 εν αντιθέσει με τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2015.

Είναι χαρακτηριστικό ,αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ ότι μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα στη χρήση του πλαστικού χρήματος στην ιδιωτική κατανάλωση αυξάνει κατά 1% το ΦΠΑ το πρώτο έτος και μακροπρόθεσμα μπορεί να φτάσει το 6% καθώς η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία ευνοούνται από τη χρήση των μετρητών.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρότι αυξήθηκαν οι συντελεστές του ΦΠΑ αυτό δεν ανέκοψε τη αυξημένη εισροή στα δημόσια ταμεία εσόδων από το ΦΠΑ και όπως εκτιμάται αυτό οφείλεται στην ισχυρή διείσδυση πλέον του πλαστικού χρήματος στην αγορά καθώς μέσω της εκτεταμένης χρήσης του περιορίζεται δραστικά το μαύρο και αφορολόγητο χρήμα. 

Η τράπεζα της Ελλάδος εισηγείται να δοθούν πρόσθετες φοροαπαλλαγές σε όσους πολίτες χρησιμοποιούν συχνά πλαστικό χρήμα για υπηρεσίες που λαμβάνουν από αυτοαπασχολούμενους κλάδων με υψηλή συχνότητα στην απόκρυψη εισοδημάτων, ενώ από την άλλη να επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σε επιτηδευματίες που αρνούνται την πληρωμή τους μέσω πιστωτικών η χρεωστικών καρτών..

newpost.gr


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου