Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ξε-Κουρδιστάν

Ξε-Κουρδιστάν


Η απόφαση για την ίδρυση Κουρδιστάν διαφαίνεται πως είναι αυτό που ενώνει ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρωσία.

Με λίγο προσεκτική παρατήρηση των δηλώσεων και των κινήσεων των μεγάλων Δυνάμεων κατανοούμε πως αυτό είναι ένα “done deal”.

Η επικείμενη, όμως, αυτή εξέλιξη θα τραυματίσει την Τουρκία. Και η Τουρκία θα αναζητήσει αποζημίωση προς Δυσμάς. Η μεγάλη έκπληξη που περιμένει τους Τούρκους πολίτες είναι πως ίσως το πένθιμο διάγγελμα θα πρέπει να το εκφωνήσει ο ίδιος ο Ερντογάν! Με την ισχυρή λαϊκή στήριξη που απολαμβάνει θα είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να σερβίρει τον πικρό καφέ της απόλυτης ήττας της Τουρκικής Εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Και τότε κάτι θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει ως αντίδωρο…

Η γενική απορρύθμιση – ξε-κούρδισμα των καθεστώτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα δημιουργήσει μια επαναχάραξη των συνόρων στην ευρύτερη Μεσόγειο. Το Αιγαίο δεν μπορεί να εξαιρεθεί ως αδιάσπαστο μέρος των εξελίξεων αυτών. Η Τουρκία, λοιπόν, αποκτά ένα ισχυρό κίνητρο για να χτυπήσει και η αποδυναμωμένη Ελλάδα φαντάζει ως ο εύκολος στόχος.

Η χρονική στιγμή συναρτάται με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και ειδικότερα με το μέλλον του καθεστώτος Άσσαντ και πιο συγκεκριμένα με την περίοδο εκκίνησης των συζητήσεων για το ποια ακριβώς θα είναι η μεταπολεμική κατάσταση στη Συρία. Παρακολουθώντας, λοιπόν, τις εξελίξεις στη Συρία είναι σα να κοιτάμε τη κλεψύδρα των εξελίξεων στα Ελληνο-Τουρκικά.

Μια τέτοια διαδικασία για την μεταπολεμική Συρία και με ξεκαθαρισμένα τα στρατιωτικά μέτωπα απαιτεί πολύ χρόνο και σίγουρα πάνω από 6 μήνες.

Αν υποθέσουμε ότι σε 1 χρόνο από τώρα θα έχουν λάβει χώρα οι πρώτες εντυπωσιακές ανακοινώσεις περί Κουρδικής κρατικής οντότητας, τότε αυτός είναι και ο μέγιστος χρόνος που απομένει στην Ελλάδα για να προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα, για κάθε ενδεχόμενο.

Si vispacem, para bellum…


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου