Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση στην Ιταλία

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση στην Ιταλία


Η γη εξακολουθεί να τρέμει στην κεντρική Ιταλία. Στις 7:41 έγινε αισθητός ένας πολύ ισχυρός σεισμός, που έγινε αισθητός και στη Ρώμη. Η γη άρχισε να τρέμει για μερικά δευτερόλεπτα: Το επίκεντρο του νέου σεισμού, που έγινε αισθητός σε όλη την Ούμπρια και στην Ανκόνα, έχει εντοπιστεί στην περιοχή της Νόρτσια. Σύμφωνα με τους σεισμογράφους INGV, σύμφωμα με τα ιταλικά μέσα ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 και εγινε σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Αν το μέγεθος επιβεβαιωθεί, θα είναι το πιο έντονο σοκ της σεισμικής ακολουθίας που ξεκίνησε στις 3.36 στις 24 Αυγούστου, όταν ο σεισμός είχε μέγεθος 6,0.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS δίνει τον σεισμό που έπληξε την Κεντρική Ιταλία στο μέγεθος των 7,1 βαθμών.

Το USGS ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν 68 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά της Περούτζια. Το εστιακό βάθος του ήταν 108 χλμ.. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στη Ρώμη.

Το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 6,6 R, το επίκεντρο στα 67 χιλιόμετρα ανατολικά της Περούτζια και το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Στις πληγείσες περιοχές έχουν σπεύσει ήδη τα σωστικά συνεργεία

Ο καθεδρικός ναός του San Benedetto στη Νόρτσια πριν και μετά το σεισμό (φωτογραφία που τραβήχτηκε από το Twitter) και δημοσιεύει η La Stampa



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κατέρρευσε ο καθεδρικός ναός της Norcia, ενώ εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή που συνεχίζεται να σύεται

Τα πρώτα στοιχεία είναι πολύ αποσπασματικά, σύμφωνα με την Corriere della Sera λόγω της δυσκολίας των επικοινωνιών και τoν τεράστιο φόβο που προκάλεσε ο νέος σεισμός. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες που ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί, στο Tolentino έχει καταρρεύσει μια εκκλησία με τριάντα πιστούς που παρακολουθούσαν τη λειτουργία.

Στο Amatrice τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν βγει από τα συντρίμμια. Στη Νόρτσια κατέρρευσε ο καθεδρικός ναός με μοναχούς που γονάτσαν μπροστά στο άγαλμα του Αγίου Βενέδικτου φοβισμένοι δίπλα στους πολίτες. "Ολα κατέρρευσαν, βλέπω στήλες καπνού, είναι μια καταστροφή", δήλωσε ο δήμαρχος της Ussita , όπου μετά το σοκ των 5,9 την Τετάρτη το βράδυ είχε χαρακτηριστεί κόκκινη ζώνη με τη συνολική εκκένωση από το ιστορικό κέντρο.

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος της Acquasanta "υπάρχουν καταρρεύσεις στα χωριά, ελπίζουμε ότι κανείς δεν είναι κάτω από τα ερείπια». Ο σεισμός έγινε αισθητός έντονα στο Τρεντίνο, Βένετο και Απουλία.

Eπαληθεύσεις από την Πολιτική Προστασία γίνονται στην κωμόπολη Τολεντίνο, στην περιφέρεια Μάρκε, για να εξακριβωθεί το μέγεθος των ζημιών καθώς και αν υπάρχουν κάτοικοι που χρειάζονται την βοήθεια των πυροσβεστών.

Τα ρήγματα της Ελλάδας

Να σημειωθεί ότι χθες Σάββατο στις 23.15 το βράδυ σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών σημειώθηκε στο βόρειο Ιόνιο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας, μεταξύ της Ερεικούσσας και των αλβανικών ακτών κι είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Ευθ. Λέκκα σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ σήμερα οι σεισμοί δεν συνδέονται και η ελληνική περιοχή δεν έχει επηρεαστεί. Επίσης ο κ. Λέκκας ότι τα ρήγματα στις δύο χώρες δεν έχουν συσχέτιση.

Συνεχής ενημέρωση

Φωτό από την Corriere della Serra


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου