Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ρωσία – Οι σημαντικές αποφάσεις και πως επηρεάζουν την Ελλάδα

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Ρωσία – Οι σημαντικές αποφάσεις και πως επηρεάζουν την Ελλάδα


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Με τη βοήθεια ενός γείτονα που γνωρίζω την ρωσική γλώσσα παρακολούθησα όλη τη συζήτηση Πούτιν – Ερντογάν, στο εμφανές της σκέλος (μπροστά στις κάμερες) αλλά και τα όσα άρχισαν να τουιτάρονται λίγο αργότερα, όταν άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες υπογραφές.

Σε αυτά που μέχρι στιγμής έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας κυρίως επισημαίνω :

α)Την πλήρη απελευθέρωση των μεταξύ τους εισαγωγών – εξαγωγών και κυρίως στη συμφωνία για αγορά των φθηνών και μεγάλων σε ποσότητα αγροτικών προϊόντων που παράγει η Τουρκία (κυρίως φρούτα και λαχανικά), συμφωνίες συνολικής αξίας κοντά στα 8 δις δολαρίων…

Κάπου εκεί σκέφθηκα ότι αυτά τα λεφτά διαχρονικά τα έπαιρναν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά τώρα πλέον μπορούν να πούμε ότι πάνε και αυτά άκλαυτα.

Ιδιαίτερη σημασία κρύβει μια διαρροή που έγινε στα ρωσικά μέσα και μιλούσε για απεξάρτηση της Ρωσίας από χώρες που δεν ξέρουν ούτε τη θέση τους, ούτε τις δυνατότητες τους και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να είναι δεμένες στο άρμα της Γερμανίας, καταφανέστατα εννοώντας την Ελλάδα.

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι για το θέμα αυτό θα αναληφθούν άμεσα αποφάσεις ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να είναι σε θέση να πραγματοποιηθεί συνεδρία της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία.

β)Η υποστήριξη στο πραξικόπημα: Τη δήλωση του Τούρκου προέδρου όπου ευχαρίστησε την Ρωσία για τη στάση της στο πραξικόπημα (ρίχνοντας και μια ευθεία βολή στην Ε..Ε και τις ΗΠΑ) και η ανταπάντηση του Ρώσου Προέδρου, που είπε:

Η Ρωσία διαχρονικά αντιτίθεται στις αντισυνταγματικές ενέργειες, όπως το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα. Θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι η κύρια θέση μας, είμαστε πάντα σθεναρά αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια σχετικά με αντισυνταγματικές ενέργειες … Ήμουν ένας από τους πρώτους που κάλεσε τον πρόεδρο (σ.σ. Ερντογάν) και εξέφρασε την υποστήριξή μου στην αντιμετώπιση της ενδο-πολιτική κρίση που συνδέεται με το πραξικόπημα. Η Τουρκία υπό την ηγεσία σας (σ.σ. Ερντογάν) θα ξεπεράσει την κρίση, και η τάξη θα αποκατασταθεί.

Ο Τούρκος ηγέτης απάντησε στον Πούτιν:

Πράγματι, η κλήση σας αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έκανε τους συναδέλφους μου, τους ανθρώπους μας και τον εαυτό μου πολύ χαρούμενους

γ)Η άμεση επανέναρξη των πτήσεων τσάρτερ. Η απόφαση που είχε ληφθεί πριν 15 μερές και προέβλεπε την επανέναρξη από το Μάρτη του ΄17 πλέον καταργείται και η έναρξη των απευθείας πτώσεων θα γίνει τις προσεχείς ημέρες.

δ) Η επανέναρξη των έργων του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου και του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkishStream. Ο αγωγός με ετήσια δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2014, διέρχεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία προς την Τουρκία και θα συνεχίσει σε ένα κομβικό σημείο για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, από όπου θα μεταφερθεί με άλλον αγωγό προς την Νότια Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. 

Ουσιαστικά ο αγωγός αυτός ακυρώνει τον SOUTHSRTEAM και βάζει πάγο στον αγωγό στον TAP επηρεάζοντας άμεσα τη χώρα μας, τις σχέσεις με την Ρωσία και την Αμερική (που είναι πίσω από τον ΤΑΡ) και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα εφοδιασμού σε χώρες που βρίσκονται σε κόντρα με την Ρωσία όπως η Βουλγαρία, τα Σκόπια και η Αλβανία (από όπου θα διερχόταν ο SOUTHSTREAM).

Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η Αθήνα σε αυτό και αν τελικά θα συμμετάσχει στη συμφωνία (που φυσικά είναι υπερ του Ελληνικού λαού (αφού από τον ΤΑΡ δεν έχουμε λαμβάνειν ουτε σεντς) και το σημαντικότερο το φθηνό ρωσικό αέριο θα είναι πλέον διαθέσιμο και στη χώρα μας.




ε)Η στροφή στο θέμα της Συρία που σύμφωνα με αναλυτές αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό τι τελικά συμφωνήθηκε και πως αντιδράσουν στη συμφωνία αυτή ΗΑΕ, Αμερική και Γερμανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε λέγοντας :

Έχουμε ένα κοινό στόχο, που είναι η συριακή διευθέτηση της κρίσης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την κοινή προσέγγιση, η πλατφόρμα αυτή, θα αναζητήσουμε κοινές λύσεις

Το θέμα επίσκεψη δεν έχει λήξει ακόμα. Αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες (αυτές που φαίνονται) ενώ ήδη λαμβάνω πληροφόρηση από τα δίκτυα των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και θα προσπαθήσω να τις συγκεντρώσω και να τις κάνω άρθρο τις επόμενες ώρες. Φυσικά εκεί θα πέσει πολύ εναλλακτική ενημέρωση και συνωμοσία.

e-koutsobola.gr

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου