Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ


Η διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αναφορικά με τον καθορισμό πλαφόν στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή διάσκεψη του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγικών χωρών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη.

Το Ριάντ έχει αναλάβει ρόλο συντονισμού στην προσπάθεια καθορισμού ενός ελεγχόμενου επιπέδου παραγωγής πετρελαίου, με την Τεχεράνη ν' αντιδρά έντονα και ν' αρνείται ν' ακολουθήσει, καθώς επιδιώκει τη δυναμική επιστροφή της στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές.

Η ελεγχόμενη παραγωγή πετρελαίου στοχεύει στη σταδιακή αύξηση των διεθνών τιμών, παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία προωθεί τη σταθεροποίηση της παραγωγής στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε καταγράφηκαν ρεκόρ παραγωγής.

Από την άλλη μεριά, το Ιράν είναι αποφασισμένο να κερδίσει το μερίδιο πελατών που είχε στη διεθνή αγορά πετρελαίου, πριν από την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο εναντίον του, η εφαρμογή του οποίου τερματίστηκε τον Ιανουάριο.

Η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου προκλήθηκε από περιστασιακούς παράγοντες, όπως η μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από τον Καναδά εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και η αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν από σήμερα νωρίς το πρωί στη διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, ενόψει της σημερινής διάσκεψης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης καταγράφηκαν στα 49,77 δολ το βαρέλι, αυξημένες κατά 5 σεντς από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 9 σεντς στα 48,92 δολ το βαρέλι.



ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου