Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία – Έκτακτο συνέδριο του AKP, δεν βάζει υποψηφιότητα ο Νταβούτογλου

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία – Έκτακτο συνέδριο του AKP, δεν βάζει υποψηφιότητα ο Νταβούτογλου

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία καθώς μετά τη συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στη σκιά των φημών περί παραίτησης του δεύτερου.

Ο Νταβούτογλου συγκάλεσε για αύριο έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η οποία θα διεξαχθεί αμέσως μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Προς το παρόν είναι άγνωστο το τι θα ανακοινώσει, αλλά στα τουρκικά ΜΜΕ έχουν «φουντώσει» οι φήμες περί παραίτησης του πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστική του ρήγματος μεταξύ των δύο ανδρών ήταν πάντως η αιχμηρότατη δήλωση του Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάς πώς πήρες τη θέση σου».

Προς επιβεβαίωση των εν λόγω πληροφοριών, έρχεται και η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τις ερχόμενες εβδομάδες στο οποίο ο Νταβούτογλου δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος .

Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαίου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.

Η ρήξη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του διαδόχου (σ.σ. στην πρωθυπουργία) Νταβούτογλου, έγινε δημόσια τις πρόσφατες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα.

«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, οΕρντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

«Η σταθερότητα του (σ.σ. κυβερνώντος κόμματος) AKP ( Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) σημαίνει σταθερότητα της Τουρκίας και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επειγόντως να επιλυθεί για να αποφευχθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα», πρόσθεσε η πηγή.

Οι δύο ηγέτες κυβερνούν την χώρα σε μια τεταμένη συμμαχία έπειτα την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014, όταν και ο Νταβούτογλου τον αντικατέστησε στον πρωθυπουργικό θώκο. Συνεργάτες του Νταβούτογλου υποβαθμίζουν κατά κύριο μέχρι τώρα τις εντάσεις που συχνά προκύπτουν λόγω της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας πως αποτελούν θέματα τρόπων παρά ουσίας.

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη όμως μέχρι στιγμής στην μάχη για εξουσία, αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκε από τον Νταβούτογλου η αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Η απόφαση μειώνει την ικανότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του Ερντογάν.

Σε μια συναισθηματική και ασυνήθιστα σύντομη ομιλία του προς τους υπουργούς του AKP χθες Τρίτη ο Νταβούτογλου είπε πως θα επέλεγε να εγκαταλείψει οποιοδήποτε πόστο αντί να βλάψει το κόμμα. Χαρακτήρισε δε τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι βρίσκεται σε μάχη με τον Ερντογάν ως έργο «τσαρλατάνων».


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου