Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΝΕΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΝΕΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ


ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΩΝΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΩΦΕΥΕΙ…

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ...

Επανήλθε με νέο προκλητικό έγγραφο η Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων ενόψει της συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που αρχίζει σήμερα στο Στρασβούργο. Αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην υποχρέωσή της να εκτελέσει τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ επιλέγοντας να στρέψει την όλη συζήτηση σε γενικότερη συζήτηση για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Η Τουρκία επανήλθε στις κατηγορίες της κατά της Ελλάδας μέσα από το δεύτερο έγγραφο που κατέθεσε στη γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών προκειμένου να απαντήσει στα σχόλια της ελληνικής κυβέρνησης στο πρώτο τουρκικό κείμενο.

Κατά τους Τούρκους αυτή που ευθύνεται για τα γεγονότα στην Κύπρο είναι η Ελλάδα η οποία συνεχίζει να διατηρεί ένα στρατιωτικό απόσπασμα στο νησί. Πουθενά δεν υπάρχει αναφορά στην παρουσία του τουρκικού στρατού, για την εισβολή και την κατοχή τμήματος της Κύπρου.

Όπως στο πρώτο έγγραφο, έτσι και στο τελευταίο, η Τουρκία επιμένει να εγείρει θέμα ανοίγματος «στρατιωτικών ζωνών» στις ελεύθερες περιοχές. Επιχειρώντας να αντιστρέψει την εις βάρος της πίεση η τουρκική πλευρά αναφέρει πως εφόσον τα Ηνωμένα Έθνη καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να παρέχουν πλήρη πρόσβαση στη ΔΕΑ, αυτό «αφορά εξίσου και τις στρατιωτικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους», δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η Ελλάδα, αντί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΟΗΕ, «προσπαθεί να αρνηθεί την στρατιωτική της ύπαρξη στο νησί». Ζητά από την ΕΛΔΥΚ όπως «μοιραστεί τα αρχεία των στρατιωτικών της επιχειρήσεων και όλα τα σχετικά έγγραφα».

Ζητά επίσης όπως η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας της ώστε να επιτρέπεται να δοθούν πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα. Κατά την τουρκική πλευρά «φαίνεται πως η Ελλάδα εκμεταλλευόταν αυτό τον νόμο προκειμένου να μη δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικές με το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου».

Συνεχίζοντας την προκλητική στάση της η τουρκική πλευρά εμφανίζει το ότι υπήρξαν 77 Ελλαδίτες στρατιώτες αγνοούμενοι στον κατάλογο που δόθηκε στη ΔΕΑ ως δείγμα της στρατιωτικής δράσης της Ελλάδας στο νησί.

Ακόμα αναφέρεται στις προσπάθειες που έχουν γίνει ή συνεχίζουν να γίνονται από πλευράς Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για διακρίβωση της τύχης των Ελλαδιτών αγνοουμένων που είχαν ταφεί στις ελεύθερες περιοχές. Κάνει επίσης ειδική αναφορά στα προβλήματα που είχαν προκύψει προς 15ετίας με την παράδοση λάθος οστών σε οικογένειες Ελλαδιτών που είχαν σκοτωθεί το 1974 και ότι το θέμα παραμένει ανοικτό.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά αυτά τα γεγονότα αλλά και η περίπτωση οστών που δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν λόγω των χημικών που είχαν χρησιμοποιηθεί προκαλούν προβλήματα στο έργο της ΔΕΑ.

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να περάσει και το μήνυμα ότι το έργο της ΔΕΑ δεν εμποδίζεται από τη δική της άρνηση να επιτρέψει πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες αλλά, κατά την προσέγγισή της, σε λάθος χειρισμούς από κυπριακής πλευράς.



ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου