Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ισπανία: Στο ζενίθ η τουριστική κίνηση το 2015

Ισπανία: Στο ζενίθ η τουριστική κίνηση το 2015


Ρεκόρ αφίξεων κατέγραψε η Ισπανία για το 2015, καθώς περισσότεροι από 68 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα, σχεδόν 5% περισσότεροι από το 2014.

Ο Ισπανός υπουργός Τουρισμού José Manuel Soria αναμένει μια ακόμη καλή χρονιά το 2016, εξαργυρώντας την εικόνα του ασφαλούς προορισμού.

Ο υπουργός Τουρισμού των Βαλεαρίδων Νήσων Gabriel Barceló, μιλώντας στο γερμανικό FVW, είπε ότι το 2016 ξεκίνησε «εξαιρετικά» για τα νησιά και είναι πολύ πιθανό οι Βαλεαρίδες να προσελκύσουν φέτος 1 εκαταμμύριο επιπλέον τουρίστες (14 εκατομμύρια, από 13 εκατομμύρια πέρυσι).

«Βρισκόμαστε πολύ πιο μπροστά στις κρατήσεις από πέρυσι», είπε. «Όλες οι Βαλεαρίδες θα είναι sold out αυτό το καλοκαίρι».

Οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ περιμένουν φέτος μια εκρηκτική χρονιά για τον τουρισμό της Ισπανίας, και έχουν αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητά τους για την Ισπανία στα θερινά τους προγράμματα, καθώς οι παραθεριστές στρέφονται μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα άλλοτε δημοφιλείς προορισμοί όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία αποφεύγονται.

Ο σχεδιασμός αυτός αποδίδει ήδη καρπούς, αφού καταγράφουν υψηλή διψήφια αύξηση στις κρατήσεις για τις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά.

Ανταποκρινόμενα στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης πολλά ισπανικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν φέτος νωρίτερα από τα συνηθισμένα για την καλοκαιρινή σεζόν για να καλωσορίσουν τους τουρίστες του Πάσχα και της Άνοιξης, οι οποίοι πήγαιναν σε θερμότερους προορισμούς αυτήν την εποχή στη Βόρεια Αφρική.

Οι τιμές ωστόσο στα ισπανικά ξενοδοχεία, λόγω της αυξημένης ζήτησης, είναι ήδη υπερβολικά αυξημένες.

Οι ξενοδόχοι δεν θα άφηναν την ευκαιρία να προσαρμόσουν τις τιμές στην αυξημένη ζήτηση... Υπάρχουν και οι σώφρονες φωνές τουριστικών παραγόντων της Ισπανίας, που προειδοποιούν ότι οι υπερβολικές τιμές θα διώξουν τουρίστες όταν θα επανέλθει ο ανταγωνισμός στους προορισμούς της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, από τα μέσα του χρόνου, θα εισαχθεί οικολογικός φόρος στους τουρίστες των Βαλεαρίδων Νήσων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο φόρος θα κυμαίνεται από 0,25 ευρώ εως 2 ευρώ ανά άτομο την ημέρα, ανάλογα με τον τύπο καταλύματος, που θα διαμένουν οι τουρίστες. Θα εξαιρεθούν από την επιβολή φόρου τα παιδιά κάτω των 14 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η τοπική κυβέρνηση προσδοκά να έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 50 έως 80 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιούνται για δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών. Οι Γερμανοί και Βρετανοί τουρ οπερέιτορ προειδοποίησαν την τοπική κυβέρνηση ότι ο φόρος αυτός ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση για τα νησιά των Βαλεαρίδων, όπως συνέβη στο παρελθόν, όταν πάλι είχε επιβληθεί ένας ανάλογος περιβαλλοντικός φόρος στους τουρίστες. Ο νόμος, πάντως, ακόμη δεν έχει εγκριθεί.

Ο υπουργός Τουρισμού Barceló είπε ότι τα εφετινά έσοδα από τον φόρο υπολογίζονται σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν αμέσως για τη βελτίωση της τουριστικής υποδομής. Για παράδειγμα, θα αναπτυχθούν νέες υποδομές για ποδηλασία και πεζοπορία, μονοπάτια, ενώ θα υπάρξουν έργα για την προστασία των πολιτιστικών αξιοθέατων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι τουρίστες θα καταλάβουν ότι η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι ένας φόρος ενάντια σε αυτούς αλλά υπέρ τους», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού των Βαλεαρίδων.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου