Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Στριμώχνουν τη Μέρκελ για το προσφυγικό - Αντάρτικο δεκάδων βουλευτών

Στριμώχνουν τη Μέρκελ για το προσφυγικό - Αντάρτικο δεκάδων βουλευτών


Αντιμέτωπη με ένα σημαντικό ρήγμα στο κόμμα της και στην κυβέρνηση, με αφορμή το προσφυγικό, βρίσκεται η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα, στον απόηχο της υπόθεσης με τις αθρόες καταγγελίες για παρενοχλήσεις γυναικών.

Αφότου ήρθαν με καθυστέρηση στη δημοσιότητα οι καταγγελίες στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας για επιθέσεις σε βάρος γυναικών, πίσω από τις οποίες οι αρχές βλέπουν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βόρειο Αφρική ή αραβικής καταγωγής, έχει φουντώσει η συζήτηση για το θέμα των συνόρων και τη μεταναστευτική πολιτική, με την καγκελάριο να δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές.

Και ενώ οι εν λόγω καταγγελίες έγιναν βούτυρο στο ψωμί διαφόρων ακροδεξιών οργανώσεων όπως το PEGIDA, και κατεγράφησαν ξενοφοβικές επιθέσεις, αλλαγή πολιτικής και αυστηρότερα μέτρα αποκλεισμού των προσφύγων και μεταναστών ζητούν όλο και περισσότερα στελέχη και βουλευτές της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Περίπου σαράντα βουλευτές του κόμματος του οποίο ηγείται η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, με συνολικά 256 βουλευτές, την κάλεσαν σήμερα με επιστολή τους να αλλάξει την πολιτική των ανοικτών θυρών έναντι των προσφύγων και των μεταναστών που εφάρμοσε τους τελευταίους μήνες, καθώς θεωρούν πως έπειτα από το ένα εκατομμύριο αφίξεις του 2015 η χώρα έχει φθάσει πλέον στα όριά της.

«Λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων των τελευταίων μηνών, δεν πρόκειται πλέον απλά για μια μεγάλη πρόκληση, βρισκόμαστε στα όρια των δυνατοτήτων της χώρας μας. Για αυτόν τον λόγο κρίνουμε ότι είναι επείγον να επανεξεταστεί η σημερινή πολιτική για τη μετανάστευση», σημείωσαν οι βουλευτές στην επιστολή τους, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παρότι απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τον κατάλογο των προσώπων που υπογράφουν το κείμενο, αυτή είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί βολυευτές του κόμματός της βάζουν την υπογραφή τους σε ένα κείμενο που καταγγέλλει την πολιτική της όσον αφορά το προσφυγικό.

«Δεν επιθυμούμε να διχάσουμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της CDU, δεν απαιτούμε τίποτε άλλο παρά να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος. Αναμένω μια απάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους επικεφαλής της πρωτοβουλίας, ο Κρίστιαν φον Στέτεν.

Σε αυτούς τους 40 προστίθενται εξάλλου και οι 54 βουλευτές της CSU που βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με την Μέρκελ για την πολιτική της στην κρίση των προσφύγων.

Χθες ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, μέλος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), μιλώντας στην εφημερίδα Muenchner Merkur τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η Γερμανία δεν μπορεί να δείχνει πλέον άλλο το 'φιλικό της πρόσωπο» είπε σε συνέντευξή του και πρόσθεσε: Προειδοποιώ: Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο πέρα από το να κλείσουμε τα σύνορά μας», είπε χαρακτηριστικά ο αι πρόσθεσε:«Συμβουλεύουμε όλους να προετοιμαστούν για ένα σχέδιο Β».

Αντίθετη άποψη ωστόσο εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος υπογραμμίζει ότι η σκλήρυνση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και οι χώρες-μέλη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση ελέγχοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

«Δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε σε μια εποχή που τα σύνορα παρακώλυαν την πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση» είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της

Κατά των θέσεων που εξέφρασε ο Ντόμπριντ εκφράστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς τον άδειασε, υπογραμμίζοντας ότι «η λύση δεν συνίσταται στο κλείσιμο των συνόρων».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του συναδέλφου του τόνισε ότι με το σφράγισμα των συνόρων δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Αντιθέτως, είπε, είναι σημαντικό να αντιμετωπισθεί η σύρραξη στη Συρία, καθώς και η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Συρίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, μαζί με τη σύσταση «hot spot» στην Ελλάδα και την Ιταλία για τη διαχείριση όσων εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ίδια η Μέρκελ δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι θα φροντίσει να υπάρξει αισθητή μείωση των ροών των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά επιμένει ότι δεν θα κλείσει τα γερμανικά σύνορα.

Στο μεταξύ μια δημοσκόπηση του INSA που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Bild καταδεικνύει ότι το ποσοστό των CDU / CSU έχει μειωθεί 2,5%, στο 32,5% —στο χαμηλότερο επίπεδο από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013— ενώ το δεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο υιοθετεί όλο και πιο σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική, ανέβασε το δικό του ποσοστό στο 12,5%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυριακάτικη έκδοση της Bild δημοσίευσε ένα άρθρο με τον τίτλο «Είναι ακόμη η καταλληλότερη;» κάτω από μια φωτογραφία της καγκελαρίου.



ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου