Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ερχεται και όριο ηλικίας για την... έξοδο από τα μετρητά

Ερχεται και όριο ηλικίας για την... έξοδο από τα μετρητά

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Την παράμετρο της ηλικίας του φορολογούμενου θα συνεκτιμά το νέο φορολογικό πλαίσιο με τα κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.

Κεντρική ιδέα του νέου καθεστώτος θα είναι το αφορολόγητο για κάθε άτομο ή νοικοκυριό να «χτίζεται» μέσω της χρήσης καρτών για τις συναλλαγές, ώστε να περιοριστεί ο συνολικός όγκος των συναλλαγών που μπορεί να γίνουν με «μαύρο χρήμα» για να μην αποδοθεί ο ΦΠΑ.

Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις η επιβράβευση θα έρχεται με την μείωση των φορολογικών συντελεστών σταδιακά από τα επόμενα φορολογικά έτη. Όπως είπε ο κ.Αλεξιάδης, για ορισμένες επιχειρήσεις (με κριτήρια γεωγραφικά, μεγέθους κ.ά.) ορισμένες συναλλαγές θα γίνονται στο μέλλον υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ σε βάθος χρόνου (όχι πάντως το 2016), σε επιχειρήσεις που θα αποδίδουν άμεσα και ηλεκτρονικά το ΦΠΑ, θα έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές τους με προμηθευτές και θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, μπορούν να δοθούν κίνητρα με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Προκειμένου να ανταποκριθούν, επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να προμηθευτούν μηχανήματα POS, κάτι που θα γίνει σταδιακά υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις κατά την έναρξη λειτουργίας (όπως ισχύει για την ταμειακή μηχανή) και σταδιακά σε λειτουργούσες επιχειρήσεις με κριτήριο τον κλάδο και την περιοχή εγκατάστασης.

Δεδομένου ωστόσο ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες, παρά την «ταχύρρυθμη» εκπαίδευση μετά την επιβολή των capital controls, δεν είναι εξοικειωμένες ούτε με την χρήση ούτε με τους κανόνες ασφαλείας στις συναλλαγές, προβλέπεται διαφορετική αντιμετώπιση για όσους φορολογούμενους θα είναι πάνω από μία ηλικία.

Η εφαρμογή του νέου καθεστώτος θα είναι σταδιακή και σε γεωγραφικό και κλαδικό επίπεδο, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως πιθανώς σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου, ή/και σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση.

Στα κίνητρα συμπεριλαμβάνονται επίσης κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

Ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και στο Δημόσιο

Ο κ.Αλεξιάδης εξάλλου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και από την πλευρά του Δημοσίου για την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, ώστε να μην γίνονται κατασχέσεις μισθών που βρίσκονται στην τράπεζα για χρέη προς το κράτος ή τις τράπεζες. Ανήγγειλε επίσης τη λειτουργία της «ψηφιακής εφορίας» από το 2016 με ελαχιστοποίηση της επαφής των φορολογουμένων με τις ΔΥΟ, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη διαδικασίες όπως η μεταβίβαση ακινήτων που γίνονται χειρόγραφα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επιπτώσεις της επέκτασης της χρήσης του πλαστικού χρήματος λόγω των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε θεαματική βελτίωση των εσόδων από ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές τον Αύγουστο από τις δραστηριότητες διαμονής και εστίασης, τα οποία από 19 εκατ. το 2013 και 14 εκατ. το 2014, φέτος υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 29 εκατ. ευρώ, κάτι που απέδωσε πάντως και στην ένταση των ελέγχων.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Αλεξιάδη ότι διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου καταστηματάρχες περνούσαν μεν την πιστωτική κάρτα του πελάτη από το POS αλλά δεν έκοβαν απόδειξη από την ταμειακή! Όπως είπε, δεν υπάρχει διάταξη που να συνδέει τις δύο ενέργειες υποχρεωτικά και πρέπει τώρα να θεσμοθετηθεί. Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται κίνητρα για τα νησιά στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες και όχι στον τομέα του ΦΠΑ. Αποκάλυψε δε ότι το κόστος μόνο για την επίδοση εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών πέρυσι ήταν 11 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας ζήτησε μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), άρση αντικινήτρων, καθώς και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις. Πρότεινε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις νέες επενδύσεις, διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και δημιουργία φορέα που θα συγκεντρώσει εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για επενδυτικές ενισχύσεις. 

«Αρκετές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και όσες σκέφτονταν να επενδύσουν έχουν παγώσει τα σχέδιά τους. Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς σοβαρές επιχειρήσεις, χωρίς έσοδα για το κράτος και χωρίς πραγματική οικονομία», ανέφερε ο κ. Φέσσας, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού και να περάσουμε σε τροχιά ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2016.

Ο Ευτύχης Βασιλάκης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, ανέφερε ότι το 13% των φορολογουμένων φυσικών προσώπων πληρώνει το 62% των φόρων εισοδήματος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση του έδωσε μπόνους 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους το οποίο στην εταιρία κόστισε 1.280 ευρώ ανά άτομο αλλά οι εργαζόμενοι εισέπραξαν τελικά από 520 έως 680 ευρώ λόγω φόρων και παρακρατήσεων. Σημείωσε επίσης την ανάγκη μείωσης του κόστους χρήσης του πλαστικού χρήματος και διαχωρισμό των πιστωτικών από τις χρεωστικές κάρτες.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου