Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΕΚΤ: Στα 14,4 δις το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης

ΕΚΤ: Στα 14,4 δις το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης

Πόσα νέα κεφάλαια χρειάζεται κάθε τράπεζα. Αγώνας δρόμου για συμμετοχή ιδιωτών στην κάλυψη των αναγκών κι ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2015.

Στα 14,4 δις ευρώ διαπιστώνει η ΕΚΤ την συνολική υστέρηση κεφαλαίων στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες βάσει του δυσμενούς σεναρίου των stress tests, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες μειώνονται στα 4,4 δις, βάσει του βασικού σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης, με προβολή ως το τέλος του 2017, που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συνολικά, το δυσμενές σενάριο αναδεικνύει ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης κατά 14,4 δις και το βασικό σενάριο κατά 4,391 δις ευρώ, ποσά που ανά τράπεζα κατανέμονται ως εξής:

Για την Alpha Bank απο το stress tests προκύπτει ανάγκη ενίσχυσης κατά 263 εκατομμύρια ευρώ στο βασικό σενάριο και κατά 2,743 δις στο δυσμενές, αντιστοίχως για την Eurobank τα ποσά είναι 339 εκατομμύρια και 2,122 δις ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης προσδιορίζεται σε 1,576 δις στο βασικό σενάριο και 4,6 δις στο δυσμενές και για την Τράπεζα Πειραιώς τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται σε 2,213 δις και 4,933 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι ως βάση για την άσκηση προσομοίωσης υπολογίστηκε στο βασικό σενάριο ύφεση της ελλληνικής οικονομίας κατά 2,3% το 2015 και 1,3% το 2016, αλλά και θετικός ρυθμός ανάπτυξης ύψους 2,7% για το 2017.

Για το δυσμενές σενάριο, η ΕΚΤ έλαβε υπόψη ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, ύψους 3,3% για το 2015 και 3,9% για το 2016, και οριακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2017.

Ήδη, οι Διοικήσεις των τραπεζών προβαίνουν σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων των stress test, με την Alpha Bank να κάνει λόγο για σημαντική θετική επίδοση της Alpha Bank και στελέχη της Eurobank να αναφέρονται σε "επιτυχία της Eurobank στα stress test", καθώς η τράπεζα εμφανίζει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, δήλωσε αισιόδοξος για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Στην ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ αναφέρει ότι

-η υστέρηση κεφαλαίων περιλαμβάνει προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού ύψους 9,2 δισεκ. ευρώ.

-οι τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.

-η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα των ισολογισμών των τραπεζών.

-Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού είχε ως αποτέλεσμα συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισεκ. ευρώ, ενώ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισεκ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις ως άνω προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

-Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. 

Η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών μέσω αυξήσεων κεφαλαίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων προληπτικής εποπτείας στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των ισολογισμών τους και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέρχονται σε ενδεχόμενες αρνητικές μακροοικονομικές διαταραχές.

"Αισιοδοξία" για συμμετοχή ιδιωτών

Ήδη απο ημέρες οι πληροφορίες ήθελαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών, στο βασικό σενάριο να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε να μπορούν να καλυφτούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αν δεν μπορέσουν οι ιδιώτες να καλύψουν το ποσό, η όποια τράπεζα θα μπει σε διαδικασία εξυγίανσης, ενώ υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν διαθέσιμα, αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 25 δις ευρώ απο το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Ωστόσο, όπως τόνιζαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος της κυβέρνησης με την ανακεφαλαιοποίηση είναι διπλός: να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το κράτος να έχει σοβαρή συμμετοχή στις τράπεζες προκειμένου, σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, να αυξηθούν και τα κέρδη του.

Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου, όμως όπως τονίζουν, δεν θα πρέπει να είναι απεριόριστο καθώς χρειάζεται μεν έλεγχος στις τράπεζες αλλά όχι σε ποσοστό που θα αποτρέπει τους ιδιώτες από το να επενδύσουν κεφάλαιο.

Αρχίζει "αγώνας δρόμου"

Μέχρι το βράδυ θα έχει ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία μετά από 10 ώρες.

Αύριο, δεδομένης της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή ποιο θα είναι το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες καθώς επίσης και ποιο θα είναι το ποσοστό των μετατρέψιμων ομολόγων τύπου coco's.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ οι προβλεπόμενες δράσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως την 1η Ιανουαρίου 2016 ώστε να μην υπάρξει το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων.

Κατά τους ίδιους κύκλους η προστασία των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ είναι απολύτως εγγυημένη.

Αγκάθι τα "κόκκινα δάνεια"

Οι τράπεζες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από την Δευτέρα και ως τις 15 Νοεμβρίου, να προχωρήσουν στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τις αυξήσεις κεφαλαίου προς κάλυψη των αναγκών τους απο ιδιώτες.

Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετώπιζαν καθόλου το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», που αναμένεται να διευθετηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, με λύση τόσο για το νόμο Κατσέλη όσο και για τα «κόκκινα δάνεια».

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, τα στελέχη της ΕΚΤ ανέφεραν ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φθάσει πλέον τα 107 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων). Ο έλεγχος που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στη διάρκεια της αξιολόγησης έφερε στο φως πρόσθετα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, καθώς η εξυπηρέτηση τους εμφανίζει προβλήματα. Τα δάνεια αυτά προέρχονται κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς ποσοτικά τα περισσότερα από αυτά -περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ- αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η ΕΚΤ, ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού είχε ως αποτέλεσμα συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισ. ευρώ όσον αφορά τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού των συμμετεχουσών τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2015. Επιπροσθέτως, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (non-performing exposure - NPE) των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις ως άνω προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. 

Πέραν των άμεσων προσαρμογών της τρέχουσας λογιστικής αξίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αντανακλάται επίσης στην προβολή για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σύμφωνα με τα υποθετικά σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Συνολικά, από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στις τέσσερις συμμετέχουσες τράπεζες προέκυψε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο και 14,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το σενάριο δυσμενών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμογών που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μετά από σύγκριση των δεικτών φερεγγυότητας βάσει της προβολής με τα ελάχιστα όρια που είχαν καθοριστεί για την άσκηση.

SSM: Τήρηση του μνημονίου η συνταγή επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης

Να μην υπάρξει καμία παρεκτροπή από τα σενάρια που έχουν υπολογίσει τα stress tests για την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας, αυτή είναι η προϋπόθεση για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του SSM, Ramon Quintana, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Ερωτηθείς αν θα γίνει χρήση του συνόλου των 25 δις ευρώ, που προορίζεται από τον ESM για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, τώρα που έγινε γνωστό ότι οι ανάγκες καλύπτονται με τα 14,4 δις, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες με τα 14,4 δις, όμως ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει η δυνατότητα για τη χρήση του συνόλου των 25 δις.

Η επιτυχία τα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνίσταται στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων του μνημονίου, σημείωσε ο Quintana, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν παρεκκλίσεις από τα βασικά σενάρια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Συμπλήρωσε δε ότι, η επιτυχία θα κριθεί και από τη σωστή διαχείριση των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Αναφερόμενος στην είσοδο των ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, δήλωσε ότι «είναι καλοδεχούμενοι» και πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο. «Άλλωστε, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή τους ενθαρρύνεται από το ίδιο το μνημόνιο» έκλεισε.

Στα 1,021 δις οι ανάγκες της Τράπεζας Αττικής

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ΕΚΤ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η ΤτΕ, βάσει ανάλογων δεδομένων, διεξήγαγε άσκηση προσομοίωσης για την Τράπεζα Αττικής.

Με βάση τα αποτελέσματα, η Τράπεζα Αττικής παρουσιάζει υστέρηση ύψους 857 εκατομμυρίων ευρώ στο βασικό σενάριο και 1,021 δις ευρώ στο δυσμενές σενάριο, χωρίς όμως να έχουν προσμετρηθεί οι ενέργειες κεφαλαιακής υποστήριξης της Τράπεζας.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, εντός μιας εβδομάδας η Τράπεζα Αττικής πρέπει να υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης για κάλυψη αυτής της υστέρησης, βάσει του οποίου πρέπει να δρομολογηθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου