Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

«Τσεκούρι» στις δαπάνες από τον Γ. Βαρουφάκη!

«Τσεκούρι» στις δαπάνες από τον Γ. Βαρουφάκη!

Τσεκούρι στις δαπάνες με αυτόματο τρόπο εφόσον υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού υπόσχεται η κυβέρνησης τους εταίρους σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πιο αυστηρή εκδοχή των διαδικασιών που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπου προβλέπεται ότι εφόσον ένα κράτος μέλος «ξεφεύγει» δημοσιονομικά επιβάλλεται μια διαδικασία εποπτείας και ελέγχου. Βέβαια ο υπουργός Οικονομικών προχωράει ένα βήμα παραπάνω και προτείνει ότι από μόνη της η Ελλάδα θα περικόπτει δαπάνες εάν το ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που προτείνεται ως ανώτατο εποτπικό όργανο του προϋπολογισμού πιστοποιεί κινδύνους εκτροχιασμού του ελλέιμματος. Το ερώτημα είναι εάν στη διαδικασία αυτή θα εντάσσονται και οι μισθοδοσίες και οι συντάξεις.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εισαγωγική τοποθέτηση στην συνέντευξη πρότεινε να υπάρχει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο στη περίπτωση που υπάρχει η διάγνωση ότι ο προϋπολογισμός τείνει να εκτροχιαστεί, να αποκαθιστά την τάξη και την επιστροφή σε πρωτογενές έλλειμμα.

Η ακριβής παράγραφος μάλιστα από την τοποθέτησής του έχει ως εξής: «Μια από τις μεγάλες αγωνίες που φυσιολογικά έχουν οι εταίροι μας είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι αναγκαστικά η δική μας, αλλά το ελληνικό δημόσιο γενικότερα, ίσως κάποια στιγμή πάλι επιτρέψει τον εκτροχιασμό των προϋπολογισμών και τη δημιουργία αντί πλεονασμάτων πρωτογενών ελλειμμάτων. Σε αυτό το σημείο μοιραστήκαμε τις αγωνίες των συναδέλφων μας μαζί τους και κάναμε μια καινοτόμα πρόταση. Προτείναμε, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει ήδη επέλθει μεταξύ ημών και των θεσμών για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού συμβουλίου το οποίο θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ΓΛΚ, ανεξάρτητα από το ΥΠΟΙΚ, αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ταυτόχρονα να συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποί στη περίπτωση που υπάρχει η διάγνωση ότι ο προϋπολογισμός τείνει να εκτροχιαστεί, να περάσει σε πρωτογενές έλλειμμα, αυτοματοποιημένα να γίνεται άμεση μείωση των δαπανών οριζοντίως, όλων των δαπανών του δημοσίου έτσι ώστε να υπάρχει, αν θέλετε, ένα σύστημα το οποίο να μη περνάει μέσα από την πολιτική διαδικασία, που να εγγυάται ότι ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους, του ελληνικού δημοσίου, δεν θα περάσει σε πρωτογενή ελλείμματα. Αυτό ήταν μια πολύ σημαντική πρόταση».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης μάλιστα ανέφερε, σχολιάζοντας και τις άλλες προτάσεις που κατέθεσε στο Eurogroup που κατέληξε χωρίς συμφωνία, πως «εάν η πρότασή μας γίνει δεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα». Ο Γ.Βαρουφάκης ανέφερε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε «ισχυρό μήνυμα, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένη πρόταση» και τόνισε ότι «είναι η στιγμή οι ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν λύση, όπως περιμένουν οι πολίτες».

Όσον αφορά το χρέος, είπε, η Αθήνα πρότεινε «μεταφορά του χρέους 27 δισ. προς ΕΚΤ στον ESM με δημιουργία νέου παθητικού, δανείου αν θέλετε, χωρίς όμως η Ελλάδα να δανειστεί ούτε ένα ευρώ, χρησιμοποιώντας ως κοινό conditionality, συνθήκη, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σας ανέλυσα, που θα γίνει η βάση κλεισίματος του σημερινού προγράμματος και της μετάβασης στη νέα εποχή».

Γιώργος Αλεξάκης


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου