Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Συναγερμός για capital controls: Έκτακτη σύσκεψη των τραπεζιτών

Συναγερμός για capital controls: Έκτακτη σύσκεψη των τραπεζιτών

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, καθώς οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, αφού μόνο για σήμερα έκαναν "φτερά" 1 δισ. ευρώ. Ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, άλλη μια ιδιαίτερης βαρύτητας σύσκεψη λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι ξεκίνησε έκτακτη σύσκεψη των Ελλήνων τραπεζιτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών που πυροδοτούν οι εκροές καταθέσεων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές αντικείμενο της σύσκεψης, ωστόσο εκτιμάται ότι οι τραπεζίτες θα ενημερώσουν τον κ. Δραγασάκη για τις αντοχές που υπάρχουν με δεδομένο ότι και σήμερα, υπήρξε μεγάλη φυγή κεφαλαίων, απόρροια των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι εκροές καταθέσεων σήμερα ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ στο μέτωπο των ημερήσιων εκροών για την περίοδο μετά την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για τετράμηνη παράταση στις 20 Φεβρουαρίου.

Οι εκροές αυξάνονται καθημερινά και επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για αύριο καθώς υπάρχουν ήδη σημαντικά αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Χθες, από το τραπεζικό σύστημα σύστημα έφυγαν καταθέσεις ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, προχθές 700 εκατ. ευρώ και την Δευτέρα οι εκροές είχαν διαμορφωθεί στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκροές των τελευταίων τεσσάρων ημερών έχουν απορροφήσει το άνοιγμα της ρευστότητας του ELA στο οποίο προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι εκροές μάλιστα επιταχύνθηκαν χθες και προσέλαβαν μορφή χιονοστιβάδας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος στην εισαγωγική του έκθεση προειδοποιεί για Grexit και χρεοκοπία σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές.

Η έκθεση του Γιάννη Στουρνάρα ήταν από μόνη της ισχυρή νάρκη την οποία πλήρωσαν οι ελληνικές τράπεζες με εκροές 950 εκατ. Το κλίμα έγινε εκρηκτικό από την οργισμένη αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που λίγο έλλειψε να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της χώρας με την ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες η κατάσταση θα μπορούσε να έχει βελτιωθεί, αν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαν καθησυχάσει για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας αντί να επενδύουν σε συγκρούσεις με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την έκθεση πεπραγμένων στον πρόλογο της οποίας παίρνει θέση, φαίνεται να έχει ενοχλήσει και τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του για το ζήτημα, ενώ στο παρελθόν είχε δεσμευτεί να κάνει τα πάντα για τη συνοχή του ευρώ.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου