Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Μπρα ντε φερ ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν για την Ελλάδα

Μπρα ντε φερ ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν για την Ελλάδα

Διαφωνίες από το ΔΝΤ για τη φιλοσοφία της ελληνικής πρότασης αλλά και συγκεκριμένα μέτρα. Εκταμίευση «εξπρές» σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες εάν κλείσει η συμφωνία.

Η Ελλάδα θα προλάβει να πάρει χρήματα από τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης για να πληρώσει το ΔΝΤ την άλλη εβδομάδα εάν έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο MNI επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές της EE.
Σημειώνει, πάντως, πως το Ταμείο παραμένει ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές Αθήνας στις διαπραγματεύσεις.

Τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε υπό το πρόγραμμα SMP μπορεί να προσφέρουν στην Ελλάδα έως και 3,3 δισ. ευρώ, ποσό υπεραρκετό για την κάλυψη των 1,5 δισ. ευρώ που χρωστάει στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το MNI «οι πόροι από το 2014 μπορούν να εκταμιευθούν μέσα σε μία ημέρα με πολιτική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης».

Υπάρχουν όμως ακόμα διαφορές στην προσέγγιση ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, «ακόμα και αν αυτές δεν έγιναν εμφανείς στις δηλώσεις της Δευτέρας».

«Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την λογική της ελληνικής πρότασης, η οποία βασίζεται περισσότερο στους φόρους και λιγότερο στις περικοπές δαπανών. Δεν συμφωνεί με την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και την αύξηση στο φόρο των επιχειρήσεων, ενώ παραμένει σταθερό στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ΦΠΑ και 1% από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό».

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Η ΕΚΤ είναι περισσότερο ένας σιωπηλός εταίρος, αλλά θα συμφωνούσε σε μια πρόταση για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα» «Η Κομισιόν συντάσσεται περισσότερο με την ελληνική πρόταση και συμφωνεί ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό μπορεί να καταγραφούν τώρα και να καθοριστούν με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα».

Οι πιστωτές, υποστηρίζει το MNI, εργάζονται με την πεποίθηση ότι έως την Πέμπτη, όταν θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ θα μειώσει τις αντιστάσεις, οι μικρές διαφορές στους δημοσιονομικούς υπολογισμούς της ελληνικής πρότασης θα διευθετηθούν με την Αθήνα και θα δοθεί εξάμηνη παράταση, με την οποία «συμφωνεί η ελληνική πλευρά»

Εάν κλείσει η συμφωνία, θα είναι κάτι σαν μια μικρή «Staff Level Agreement» και θα ρυθμίζει τις ημερομηνίες για τις εκταμιεύσεις των δόσεων που θα συνοδεύονται από τους ανάλογους όρους και τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Η συμφωνία, επί της αρχής, θα αξιολογηθεί από το Eurogroup την Τετάρτη το βράδυ και το deal θα σταλεί για τελική έγκριση από την Σύνοδο Κορυφής.

ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου! 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου