Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Συμφωνία-ελιγμός για τα 3,1 δισ. της ΕΚΤ

Συμφωνία-ελιγμός για τα 3,1 δισ. της ΕΚΤ

Εκτός τελικού πακέτου παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ όπως όλα δείχνουν η τελική συμφωνία θα υλοποιηθεί –τεχνικά- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι πολιτικά από τους υπόλοιπους θεσμούς. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να διαχωρίσει σε επιμέρους κεφάλαια την αξιολόγηση δεν βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ, ενώ συναντά ενστάσεις και στο Euroworking Group και το Eurogroup. Τόσο το ΔΝΤ όσο και οι σκληροπυρηνικοί ευρωπαίοι επιμένουν στη διατύπωση «Full comprehensive report», ενώ διάθεση υπέρβασης επιδεικνύουν οι κκ Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Από Ευρωπαϊκής πλευράς κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Ισπανός Ντε Γκίντος, οι οποίοι φαίνεται να προσπαθούν να αναλάβουν διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, με τους σκληρούς κεντροευρωπαίους, οι οποίοι επιμένουν σε μειώσεις συντάξεων.

Αν και στο τραπέζι ανοίγονται διαρκώς νέα θέματα και ανακύπτουν τρύπες και κενά σε κάθε βήμα εν τούτοις όλα δείχνουν ότι το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας έχει προλειανθεί και –ακόμα και με νέα πολιτική παρέμβαση- θα ανακοινωθεί την εντεκάτη ώρα.

Η εντεκάτη ώρα προσδιορίζεται οριακά πριν το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο μπορεί να δώσει λύσεις ή να εντείνει την ασφυξία καθιστώντας ένα ατύχημα πιο πιθανό. Ετσι οι ανακοινώσεις αναμένονται με έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη το βράδυ, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι κκ Ντράγκι και Μοσκοβισί και ενδεχομένως η Κριστίν Λαγκάρντ.

Εκεί αφού θα έχουν προσδιοριστεί οι αποκλίσεις θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει στα facts and actions της αξιολόγησης προκειμένου –ακόμα και χωρίς συμφωνία- να αποδεσμεύσει 3,1 δις. η ΕΚΤ και παράλληλα να μην αυξήσει το haircuts στα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών.

Στο τραπέζι παραμένει και αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση της οροφής των 15 δισ. εντόκων γραμματίων που μπορεί να εκδώσει καθώς καιτης άρσης της απαγόρευσης αγοράς τους από τις ελληνικές τράπεζες.

Υπόψιν της ΕΚΤ έχει τεθεί –ατύπως- αλλά ουσιωδώς και αίτημα για αύξηση των αποδεκτών collaterals από τις ελληνικές τράπεζες –σε επίπεδο εντόκων- από τα 3,5 στα 7 δισ. κίνηση η οποία θα αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα των τραπεζών και θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του συστήματος.

Από την πλευρα τους μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ επαναφέρουν πάντα θέμα επιβολής capital controls κάτι όμως που απορρίπτεται απριόρι από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει απώλεια της όποιας αξιοπιστίας του συστήματος και θα αναβιώσει τον εφιάλτη του Grexit.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και στο Brussels Group

Το Brussels Group αν και δεν έχει δεσμευτική ισχύ εν τούτοις έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις απεμπλέκοντας κομβικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, οι εργασίες διεκόπησαν την Κυριακή, όπως ήταν προγραμματισμένο. Το «ραντεβού» που ήθελε να κλείσει η κυβέρνηση για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 4 Μαΐου, τελικώς δεν ευοδώθηκε.

Παρόλ' αυτά, η ελληνική αποστολή δεν επιστρέφει απόψε στην Αθήνα, όπως σχεδιαζόταν, αλλά παραμένει στις Βρυξέλλες, καθώς οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τον «δεύτερο γύρο» να ξεκινά αύριο στο Brussels Group. Απώτατος στόχος πλέον, είναι το προγραμματισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου, αν και παραμένει στο τραπέζι μια έκτακτη συνεδρίαση, πριν την 6η Μαΐου ει δυνατόν.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εμφανίζονται αμετακίνητοι σε όσα ζητούν περί ομαδικών απολύσεων και περικοπών στις συντάξεις. Μάλιστα, όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, πηγές από το Ταμείο χαρακτηρίζουν «έκπληξη της δεκαετίας» τυχόν υποχώρηση των στελεχών του στα δύο αυτά ζητήματα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η επιστολή που θα κοινοποιήσει η Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup θα περιλαμβάνει τη διατύπωση ότι «στην περίοδο των διαπραγματεύσεων επετεύχθη σημαντική πρόοδος, ωστόσο δεν έχει καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας».

Τα 7,5 δισ της Κομισιόν ως τις 30 Ιουνίου

Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα-γέφυρα όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου εκπνέει τέλος Ιουνίου και τα κεφάλαια από την Κομισιόν θα πρέπει να αναμένονται μέχρι την εν λόγω ημερομηνία. Όλα εξαρτώνται λοιπόν από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τον βαθμό της προόδου που θα καταφραφεί. Ωστόσο, τις επόμενες μέρες οι προκλήσεις είναι μεγάλες και κομβικής σημασίας.

Συνοψίζοντας:

-Η πολυπόθητη συνεδρίαση της ΕΚΤ λαμβάνει χώρα στις 6 Μαϊου

-Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ξεκινήσει ένα σημαντικό κύκλο επαφών στις 8 με 9 Μαϊου με Ευρωπάιους ηγέτες για να αναλύσει τις τελευταίες εξελίξεις και να προετοιμάσει το πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Eurogroup.

-Στις 12 Μαϊου, μια μέρα μετά το Eurogroup πρέπει να καταβληθεί η σημαντική δόση των 760 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου