Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Αυτές είναι οι αλλαγές που επιβάλλουν FIFA και UEFA σε Κοντονή

Αυτές είναι οι αλλαγές που επιβάλλουν FIFA και UEFA σε Κοντονή

FIFA και UEFA με κοινή επιστολή τους ενημερώνουν αναλυτικά για τα σημεία αλλαγών που ζητούν στο αθλητικό νομοσχέδιο και ζητούν από τον υφυπουργό Αθλητισμού να τους επιβεβαιώσει εγγράφως την προσαρμογή τους πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη.

Ολόκληρη την επιστολή των δύο συνομοσπονδιών με τις αλλαγές που ζητούν από τον Σταύρο Κοντονή από τις 2/5 χωρίς να έχουν λάβει γραπτή απάντηση μέχρι τώρα έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΠΟ.

Μάλιστα, σε επιστολή του με ημερομηνία 5 Μαΐου 2015 προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, ο γενικός γραμματέας της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο υπογραμμίζει αφενός ότι οι διεθνείς φορείς του ποδοσφαίρου αναμένουν την έγγραφη επιβεβαίωση του υφυπουργού Αθλητισμού στις προτεινόμενες διαφοροποιήσεις και αφετέρου ζητούν από την Ομοσπονδία να ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα, που ήταν στην ευρεία σύσκεψη της 29ης Απριλίου στη ΓΓΑ.

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι το υφυπουργείο πήγε με δική του πρωτοβουλία στη Γενεύη και συναντήθηκε με εκπροσώπους της νομικής υπηρεσίας της UEFA, χωρίς να έχει απαντήσει γραπτώς.

Αυτό που έχει πιο μεγάλη σημασία, είναι η διάταξη που αφορά στο αυτοδιοίκητο. Στην επιστολή Ινφαντίνο, η UEFA προτείνει άλλη διάταξη που επί της ουσίας θωρακίζει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού στην τροποποίηση που είχε περάσει για το άρθρο 15 προέβλεπε πως «θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των όποιων είναι μέλος».

Η UEFA, ωστόσο, επί της ουσίας την διαγράφει και αξιώνει «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και της λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, που πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα και τη νομοθεσία ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μέλος των οποίων αποτελεί η ΕΠΟ».

Επιπλέον στο κομμάτι των τακτικών δικαστών, η UEFA είναι σύμφωνη, αρκεί να ορίζονται από την ΕΠΟ, αλλά προτείνει ακόμα πως για καθήκοντα του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, και εφόσον η UEFA έσβησε τη λέξη εν ενεργεία, τη θέση μπορεί να καλύψει και συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός, που επίσης θα ορίζεται από την ΕΠΟ και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ενώ διαγράφεται το ανταποδοτικό τέλος 1%-3% από τα εισιτήρια υπέρ του κράτους. Παράλληλα, υπάρχει διαγραφή στο ότι θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες.

FIFA και UEFA δεν δέχονται για οποιονδήποτε λόγο τη δυνατότητα ο υπουργός Αθλητισμού να αποφασίζει τον αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη και μάλιστα διευκρινίζουν ότι αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει μόνο για τις εντός επικράτειας διοργανώσεις, προσθέτοντας μάλιστα τις λέξεις «εθνικά πρωταθλήματα ή άλλες εγχώριες διοργανώσεις». Κι αυτή την απόφαση, όμως, θα την παίρνει λαμβάνοντας υπόψη και την άποψη της ομοσπονδίας

Στο ίδιο άρθρο, ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ έχουν διαγράψει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου 25 εκατομμυρίων ευρώ από τον υφυπουργό, η οποία θα συνόδευε την απόφαση απαγόρευσης συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο πρώτος και τελευταίος λόγος για το ποδόσφαιρο ανήκει στην ΕΠΟ. Εάν δεν γίνουν οι αλλαγές/τροποποιήσεις πριν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή τότε θα σημάνουν οι καμπάνες για το ελληνικό ποδόσφαιρο με ευθύνη του Σταύρου Κοντονή.






ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου