Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Έχουν ετοιμαστεί για τη στάση πληρωμών της Ελλάδας

Έχουν ετοιμαστεί για τη στάση πληρωμών της Ελλάδας

Το χειρότερο σενάριο για τη σωτηρία της Ελλάδας μετά την καταστροφή που θα προκαλέσει μια εσωτερική ή εξωτερική στάση πληρωμών, ελλείψει συμφωνίας, επεξεργάζονται οι δανειστές και η ΕΚΤ, με στόχο την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα, τον περιορισμό του κινδύνου για τις τρίτες χώρες και την πολιτική διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με τη Real News, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ακόμα και αν χρεοκοπήσει, ακόμα και αν τα ΑΤΜ στερέψουν από χρήματα, οι συντάξεις και οι μισθοί δεν πληρωθούν, επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι και γίνει αθέτηση της καταβολής κάποιας δόσης του ΔΝΤ ή του ομολολόγου της ΕΚΤ, ανανέωσης τρίμηνων γραμματίων κλπ. Ταυτόχρονα η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην υπόλοιπη ευρωζώνη και θα περιμένει να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της επόμενης πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, όταν «τα πράγματα ηρεμήσουν».

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η ΕΚΤ έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την αγορά όλων των ομολόγων της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας και όποιας άλλης χώρας δει ταspreads της να αυξάνονται από το πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και γι” αυτό τον σκοπό θα ανακατευθύνει και 60 δισ. ευρώ ανά μήνα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτη είναι η πολιτική απόφαση των εταίρων της χώρας και η μόνη δυνατή -κατ” αυτούς- εξέλιξη σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Real News, οι εταίροι πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει ούτε τον πολιτικό χρόνο, ούτε και το σχέδιο για να εισαγάγει νέο νόμισμα, είτε παράλληλα είτε σε αντικατάσταση του ευρώ, ενώ τα λεγόμενα «logistics-πρακτικά ζητήματα» της διαδικασίας είναι τέτοια που δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Οι επιπτώσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν επεξεργαστεί κοινοτικές υπηρεσίες και έχουν συζητήσει οι βασικοί δανειστές της χώρας αλλά και όσοι εμπλέκονται ή έχουν άμεση έκθεση στην Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη, «η Ελλάδα είναι δυνατόν να περιέλθει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση»:

* Η έλλειψη ρευστότητας στο Δημόσιο θα στεγνώσει την αγορά σε τέτοιο βαθμό που θα οδηγήσει σε καθοδικό σπιράλ χρεοκοπιών και απολύσεων.

* Οι πολίτες θα αποσύρουν και τις τελευταίες τους καταθέσεις, καθιστώντας τις τράπεζες αφερέγγυες στα μάτια της ΕΚΤ, που δεν θα ανανεώσει τον ELA

* Το Δημόσιο δεν θα καταβάλλει το 15ήμερο σε μισθούς και συντάξεις του μήνα.

* Η ΤτΕ θα επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους στη διακίνηση των μετρητών, στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ (250 ευρώ την εβδομάδα), τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα παραμείνουν κλειστά.

* Οι εισαγωγικές επιχειρήσεις δεν θα ανανέωσουν το εμπόρευμα προς τη λιανική

* Έτσι, θα επικρατήσει πολιτική και κοινωνική αναταραχή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αξιωματούχων που έχουν καταπιαστεί με το θέμα, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει έως και 10%. Η επαναφορά στην προτέρα κατάσταση θα χρειαστεί πάνω από 15 χρόνια.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου