Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals από 11/2

Δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals από 11/02/2015

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, καθώς θεωρεί πως είναι σχεδόν απίθανη η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Aπόφαση – βόμβα από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.

Μετά από απόφαση του ΔΣ της, το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες, ως collaterals (εγγυήσεις) για τη χορήγηση ρευστότητας.

H απόφαση της ΕΚΤ θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου.

Η κίνηση οδηγεί καθολικά τις ελληνικές τράπεζες στον μηχανισμό έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA), με το ποσό να υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr, στα 80 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως σταματά να δέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα, διευκρινίζοντας πως η απόφασή της αυτή βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους ισχύοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος.

Η ΕΚΤ εξηγεί πως έλαβε αυτή την απόφαση, καθώς θεωρεί πως είναι σχεδόν απίθανη η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η ΕΚΤ εξηγεί επίσης πως η απόφασή της να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals δεν έχει αντίκτυπο στο status των ελληνικών τραπεζών.

Όπως προσθέτει η ΕΚΤ, οι ανάγκες σε ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μπορούν να καλυφθούν από τους μηχανισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πλήρη εναρμόνιση με τους κανονισμούς του ευρωσυστήματος.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου