Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αυτό είναι το περιεχόμενο του e-mail στους... θεσμούς

Αυτό είναι το περιεχόμενο του e-mail στους... θεσμούς

Αποδέχεται το μνημονιακό οργανόγραμμα του Δημοσίου, θα κυνηγήσει έσοδα από λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή

Να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις που άπτονται του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί στο email προς τους εταίρους η κυβέρνηση, προτάσσοντας την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση του. Παράλληλα υποβαθμίζει -τουλάχιστον επικοινωνιακά- τα ζητήματα δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού ενδιαφέροντος, τα οποία ανεξαρτήτως της συμφωνίας με τους δανειστές συνεχίζουν να καίνε, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να λάβει τις δόσεις από το 2014 και του 2015 στα τέλη Απριλίου, ενώ στο εν τω μεταξύ τρέχουν οι υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με ενδεικτική λίστα μεταρρυθμίσεων, τα έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν το Δημόσιο θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, ενώ έμφαση δίδεται και στην αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

Του Χρήστου Φράγκου

Σύμφωνα με ενημέρωση της κυβέρνησης, το email με τις μεταρρυθμίσεις θα αποσταλλεί στους εταίρους το πρωί της Τρίτης. Θα ακολουθήσει έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, το οποίο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση της συμφωνίας,

Σε αυτή τη φάση στόχος της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί τον όρο "δομημένη ευελιξία", που ουσιαστικά σημαίνει πολιτική αυτονομία της κυβέρνησης στα πλαίσια της επίτευξης των στόχων, σημείο που αποτελεί τη βασική πολιτική νίκη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Από το e-mail ομως θα απουσιάζουν θέματα τραπεζών, καθώς η κυβέρνηση και οι εγχώριοι τραπεζίτες επιθυμούν να τα λύσουν αυτά σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την SSM, χωρίς νέες πολιτικές παρεμβάσεις από το Eurogroup που θα μπορούσε να οδηγήσει σε "ατυχηματα".

Η κυβέρνηση εντάσσει στους βασικούς πυλώνες και την ανασυγκρότηση του Δημοσίου, όπου περιλαμβάνεται και η δέσμευση για περιορισμό του κόστους λειτουργίας και βελτίωση της παραγωγικότητάς του, ενώ η έννοια μείωση της γραφειοκρατίας είναι σαφές ότι συνεπάγεται αποδοχή του μνημονιακού οργανογράμμτος του Δημοσίου, που προβλέπει μείωση και σύπτυξη υπηρεσιών με στόχο τον περιορισμό των διαδικασιών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αλλαγή φιλοσοφίας του Δημοσίου, που θα οδηγήσει σε άρση εμποδίων για την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Σ τη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της "καταστολής" της πραγματικής οικονομίας, με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα

b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη να συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, θα θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί αύριο το πρωί στους ΥΠΟΙΚ του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη.

Την Τρίτη στθις 11.00 θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Επίσης αύριο θα συγκληθούν η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του 
διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου