Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Όργιο φοροδιαφυγής από τις Ελληνικές offshore

Όργιο φοροδιαφυγής από τις Ελληνικές offshore

Περισσότερες από 23.000 αλλοδαπές και υπεράκτιες εταιρίες έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Οι εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους, που πολλοί εξ αυτών δεν συνεργάζονταν μέχρι πρόσφατα με τις Ελληνικές φορολογικές αρχές.

Στις 26 χώρες που είναι γνωστό ότι φιλοξενούν offshore, με δράση στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται η Λιβερία-έχει την πρωτιά-, οι νήσοι Μάρσαλ, οι Βρετανικές Παρθένες νήσοι, αλλά και παγκοσμίως άγνωστα κράτη όπως τα Τέρκς και Κέικος, η Δυτική Σαμόα κ.α., αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα τα «Νέα».

Υπάρχουν όμως και κράτη πέραν των προαναφερθέντων τα οποία δεν δίνουν στοιχεία στις Ελληνικές αρχές, με συνέπεια η όποια διασταύρωση των δραστηριοτήτων τους να είναι από δύσκολη έως ανέφικτη. Σε αυτά τα κράτη εντοπίστηκαν πάνω από 2.200 υπεράκτιες εταιρίες.

Το δίκτυο φορολογικής δικαιοσύνης-ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός-που ασχολείται με τις πρακτικές των «φορολογικών παραδείσων», εκδίδει ανά διετία έναν κατάλογο με τον οποίο κατατάσσει τα κράτη ανάλογα με το πόσο ψηλά είναι «τα τείχη», που υψώνουν στις φορολογικές έρευνες.

Στον κατάλογο αυτό τα κράτη που φιλοξενούν τις περισσότερες από τις Ελληνικές offshore εταιρίες, βρίσκονται πολύ ψηλά στον δείκτη αδιαφάνειας. Στην κορυφή το 2011, βρισκόταν τα νησιά Μάρσαλ, τα οποία φιλοξενούν 333 offshore με Ελληνικό ΑΦΜ.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου