Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Δύο εμπόδια στο δρόμο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Δύο εμπόδια στο δρόμο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Χιλιάδες Καταλανοί κατέβηκαν την Πέμπτη το πρωί στους δρόμους σε διαδήλωση για την διεκδίκηση του δικαιώματος να ψηφίσουν για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το επικείμενο δημοψήφισμα στη Σκωτία, την Πέμπτη, ενδέχεται να επηρεάσει το μέλλον της πλούσιας ισπανικής επαρχίας.

«Εκείνο το βράδυ [της 18ης Σεπτεμβρίου] θα μείνω ξύπνιος μέχρι αργά, έως ότου μάθω το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», τονίζει στο BBC ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας προσθέτοντας πως «είμαι 100% σίγουρος πως μια ανεξάρτητη Σκωτία θα γίνει κατόπιν δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών».

Ωστόσο, δυο είναι τα μεγάλα εμπόδια για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, σύμφωνα με το BBC. Το πρώτο είναι ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα εμποδίσει την είσοδο την Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μην δημιουργηθεί ένα είδος δεδικασμένου για περιοχές που κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Έχει μάλιστα εκφράσει την πάγια θέση πως το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία δεν είναι δυνατόν να λάβει χώρα, καθώς θα ήταν παράνομο.

«Αυτό το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει, δεν είναι νόμιμο. Είναι ολόκληρος ο ισπανικός λαός που έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει το τι είναι η Ισπανία. Κανείς δεν μπορεί, μονομερώς, να στερήσει από τον ισπανικό λαό το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραχόι πριν μερικούς μήνες, αμέσως μετά την ανακοίνωση περί της διενέργειας του δημοψηφίσματος για τις 9 Νοεμβρίου 2014. Εξήντα περίπου ημέρες πριν το δημοψήφισμα, η έγκριτη ισπανική εταιρεία δημοσκοπήσεων Metroscopia σε πρόσφατη δημοσκόπηση της αποφάνθηκε πως το 43% των Καταλανών επιθυμεί την ανεξαρτησία, ενώ το 42% θέλει η Καταλονία να παραμείνει στην Ισπανία, με ένα άλλο 15% να δηλώνει αναποφάσιστο.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι ένα ξαφνικό σκάνδαλο. Ο Ζόρντι Πουγιόλ, ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του κεντροδεξιού καταλανικού κόμματος «Σύγκλιση και Ένωση» (Convergencia I Unio, CiU), καθώς και πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης από το 1980 ως το 2003, ομολόγησε πως επί σχεδόν 30 τριάντα συναπτά έτη έκρυβε αφορολόγητη περιουσία σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και την Ανδόρα. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην Βαρκελώνη, με την Metroscopia να υποστηρίζει πως το νέο αυτό θα πλήξει το κίνημα ανεξαρτητοποίησης που διαμαρτύρεται εδώ και δεκαετίες πως «η Καταλονία υπερφορολογείται από τη Μαδρίτη αντί να χρησιμοποιεί τους πόρους των φόρων της για τις δικές της ανάγκες». Ωστόσο, ο Μας, επί χρόνια καλός φίλος του Πουγιόλ, ισχυρίζεται ότι δεν πιστεύει πως το σκάνδαλο θα αλλάξει πολύ την παρούσα κατάσταση, παρόλο που παραδέχθηκε πως «προσωπικά, είμαι πολύ απογοητευμένος από το νέο αυτό».

Όμως, ο επικεφαλής της Metroscopia, Χουάν Χοσέ Τοχάρια, τονίζει πως «η κατάσταση είναι μπερδεμένη. Γιατί όταν ρωτήσαμε το δείγμα μας τι θα ψήφιζαν σε περίπτωση που η Καταλονία κέρδιζε μεν την ανεξαρτησία της, αλλά αυτό θα σήμαινε πως δεν θα μπορούσε να γίνει κράτος-μέλος της Ε.Ε., τότε αυτομάτως το ποσοστό όσων επιθυμούν ανεξαρτησία από 43% έπεσε στο 38%. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως το 44% των Καταλανών θα ήταν υπέρ μιας λύσης που θα έδινε περισσότερες εξουσίες στην Καταλανική πολιτεία από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση».


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου