Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ισραηλινή βόμβα ικανή να αντιμετωπίσει το S-300 ;


H ισραηλινή Rafael παρουσίασε μια βόμβα με την ονομασία Spice-250, η οποία μπορεί να ξεπεράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, του οποίου η μεταβίβαση στη Συρία ανησυχεί το Ισραήλ και τους συμμάχους του. Η βόμβα μπορεί να χτυπήσει στόχους σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων.
Το σύστημα αεράμυνας S-300, το οποίο αναμένεται να παραλάβει η Δαμασκός στην βάση μιας συμφωνίας πώλησης όπλων μεταξύ της Ρωσίας και της Συρίας, ανησυχεί ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αλλά και μερικές δυτικές χώρες. Εν μέσω των ανησυχιών να απωλέσει την υπεροχή της η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, η ισραηλινή εταιρεία Raphael - κατασκευαστής προηγμένης τεχνολογίας στον χώρο της άμυνας - παρουσίασε πρόσφατα μερικά νέα συστήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένης μιας βόμβας που καλείται Spice-250, η οποία θα πρέπει να είναι μια απάντηση απέναντι σε σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας όπως το S-300.
Αυτή η έξυπνη μικρή βόμβα ανήκει στην σειρά των Spice-1000 και Spice -2000, ζυγίζει 150 κιλά, δεν έχει κινητήρα και είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία εντός δύο ετών. Η βόμβα ανοίγει τα φτερά της μετά από την άφεση από ένα μαχητικό αεροσκάφος και είναι σε θέση να χτυπήσει στόχους σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.
Ο αντιπρόεδρος του μάρκετινγκ και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Raphael, Ουριέλ Ορέν δήλωσε ότι η βόμβα είναι εξοπλισμένη με οπτοηλεκτρονικά και έναν αλγόριθμο που συγκρίνει την εικόνα του στόχου με την εικόνα που αποθηκεύεται στην μνήμη της βόμβας -ένα αποτελεσματικό μέσο σε κορεσμένο περιβάλλον και στις διαταρχές στο GPS.
Το ιδιαίτερο στοιχείο έναντι του αμερικανικού κιτ JDAM είναι ότι ενσωματώνει δύο συστήματα στόχευσης (CCD / IIR και GPS). Επιπλέον, τε δεδομένα στόχου μπορούν να τροποποιηθούν σε μια εμβέλεια από πάνω από 60 χιλιόμετρα, ανάλογα με το υψόμετρο και την ταχύτητα του αεροπλάνου-φορέα.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η βόμβα που είναι εξοπλισμένη με το κιτ Spice έχει CEP (circular error probability) μικρότερο από 3 μέτρα.
Εμπειρογνωμόνες ασφαλείας είναι της γνώμης ότι αυτή η βόμβα είναι σε θέση να ξεπεράσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως το S-300, λόγω της μεγάλης εμβέλειας της ( εδώ διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις καθώς η μέγιστη θεωρητική εμβέλεια ενος S-300PMU1/2 είναι  150 και 200 χλμ. αντίστοιχα, οπότε το αεροσκάφος φορέα θα πρέπει να πετάει χαμηλά για να δυσκολέψει τον εντοπισμό του, μειώνοντας έτσι δραματικά το βεληνεκές της βόμβας)
Αυτή η βόμβα είναι σε θέση να χτυπήσει στόχους απόσταση 100 χιλιομέτρων και είναισχετικά μικρή  ( σημαντικό γιατί δυσκολεύει τον έγκαιρο εντοπισμό της απο αντιαεροπρικά συστηματα)σε σύγκριση με τις αδελφές της (Spice- 1000 και Spice-2000), και ως εκ τούτου, είναι πολύ δύκολα ανιχνεύσιμη από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Επιπλέον, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 μπορεί να μεταφέρει 16 βόμβες Spice-250 ( ιδιαίτερα σημαντικό για αποστολές κορεσμού των συστημάτων αεράμυνας καθώς μια μικρή ομάδα αεροσκαφών μπορεί να ρίξει μεγάλο αριθμό όπλων), και εκτός από τη δυνατότητα της ταυτόχρονης καταστροφής πολλαπλών στόχων, μπορεί να παρεμποδίσει τις δραστηριότητες των ραντάρ του εχθρού.
Σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, για να επιτεθεί με τις έξυπνες βόμβες μεγάλης εμβέλειας κατά στόχων στη Συρία, δεν θα πρέπει απαραίτητα να εισέλθει στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Η Spice-250 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Προς το παρόν είναι και ο μόνος πελάτης της.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου