Συγκεκριμένα, σε ειδικό κεφάλαιο που αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα μέλη της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει ως προτεραιότητα για την Ελλάδα τη βελτίωση της “ελαστικότητας” στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αν και σημειώνει, δε, ότι έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως η μείωση των αποζημιώσεων για απόλυση, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ προχωρά ένα βήμα παραπέρα και ζητά:
• τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι όταν το ΔΝΤ είχε βάλει το θέμα στο τραπέζι από τον Οκτώβριο του 2011, είχε προτείνει στην ελληνική πλευρά να αυξήσει κάποιους έμμεσους φόρους, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων
• τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να μειωθεί το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας, επαναφέροντας ουσιαστικά στο τραπέζι τη συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία ή στη Λετονία.
Πάντως στην ίδια Έκθεση επισημαίνεται ότι, αν και έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις μισθών στην Ελλάδα από το 2008, αυτές δεν πέρασαν στις τιμές, καθώς αυτές οι μειώσεις χρησιμοποιήθηκαν εν πολλοίς για την ανασύσταση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Πορτογαλία και στην Ιρλανδία!
Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ δεν λέει κάτι που δεν περιμέναμε, παρά τα φληναφήματα των ούτως ή άλλως ανίκανων και κατ’ επάγγελμα ψευδολογούντων μνημονιόδουλων κυβερνώντων: από την αρχή της μνημονιακής τραγωδίας, οι πιο έγκυροι οικονομολόγοι και εργατολόγοι υπογράμμιζαν ότι το «πρόγραμμα» είναι έτσι φτιαγμένο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη βουλγαροποίηση των μισθών (με την αντίστοιχη πτώση του κατώτερου) μέχρι το 2016 και σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στη συνέχεια.
Στην «αποικία χρέους», όπως μας κατάντησαν, δεν χωρούν ούτε αυταπάτες για την αναμονή καλύτερων εξελίξεων ούτε απεύθυνση σε «σωτήρες» (όπως εσχάτως πήγε να πλασαριστεί ως τέτοιο το ΔΝΤ λόγω της αδιαλλαξίας Γερμανών – Κομισιόν), εκτός αν υπάρξει έγκυρη (;) αλλαγή των πολιτικών ταγών.
ΠΗΓΗ
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου