«Κάντο όπως η Βρετανία»: Ομιλία της Τ.Μέϊ για το πώς θα βγει η χώρα από την ΕΕ «εκτόξευσε» την βρετανική λίρα!
του Πέτρου Αναστασίου
Εκτοξεύθηκε η βρετανική λίρα, ακολουθώντας γενικότερα την βρετανική οικονομία, μετά το διάγγελμα της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζας Μέι η οποία εξήγησε λεπτμερώς πώς θα βγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και να ανοικονώνει ότι η τελική συμφωνία θα τεθεί υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου (και από τα δύο σώματα).
Η στερλίνα αυξήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 1% με την έναρξη της ομιλίας της ενώ και η εικόνα απέναντι στο ευρώ βελτιώθηκε μετά την πτώση που κατέγραφε νωρίτερα.
Η Τερέζα Μέι τόνισε μάλιστα ότι η Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κλείνοντας κατ'αυτό τον τρόπο τελείως την πόρτα στην ΕΕ.
Ο δομικός πληθωρισμός της Βρετανίας, ο οποίος εξαιρεί τα μεταβλητά στοιχεία, επίσης αυξήθηκε σε 1,6% τον Δεκέμβριο, δίνοντας περαιτέρω ώθηση σε μια αγορά που υπέφερε από τον αποπληθωρισμό. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2014, τόνισε η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για την έξοδο του Λονδίνου από την ευρωπαϊκή οικογένεια, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι η χώρα της «κάτι θα δώσει και κάτι θα πάρει» από τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίες θα είναι δύσκολες.
«Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εμπλακούν στην διαδικασία και στο σχέδιο προς αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά η απόφαση για έξοδο από την ΕΕ ήταν του βρετανικού λαού συνολικά και πρέπει να γίνει όχι απλώς σεβαστή, αλλά να επιταχύνουμε και την εφαρμογή της», τόνισε η Βρετανή πρωθυπουργός.
«Η Βρετανία θα ελέγχει απόλυτα πλέον τον αριθμό και την ποιότητα των εισερχομένων στο έδαφός της. Δεν θα αποφασίζουν οι άλλοι για την εσωτερική πολιτική και ασφάλεια της Βρετανίας. Ούτε για το πόσους ξένους θα φιλοξενεί η χώρα» πρόσθεσε φωτογραφίζοντας την Γερμανία και την πολιτική της στο μεταναστευτικό.
Το ερώτημα είναι τι έχει κάνει η Βρετανία και αντί να γκρεμιστεί στα τάρταρα, όπως προέβλεπαν τα πλουσιοπάροχα αμοιβόμενα από την ΕΕ, ΜΜΕ, πριν το Brexit έχει παρουσιάσει εκρηκτική άνοδο εν εισήλθε στηνστην οικονομία της και μάλιστα πολύ ενωρίτερα απ'ότι θα περίμενε κανείς.
Ουδεμία σύγκριση φυσικά δεν υπάρχει με το «ελληνικό πρόβλημα», αφού μιλάμε για μία διαφορετική οικονομία που κατάφερε και δεν εισήλθε στον φαύλο κύκλο του γερμανικού ευρώ, έχοντας την σοφία των εμπειριών του Β'ΠΠ, αλλά και μία οικονομία που δεν έχει την ρηχότητα της ελληνικής, δηλαδή κανονικά όσο και ευεργετική να ήταν η απόφαση για την Βρετανία, κανονικά τα αποτελέσματα θα έπρεπε να αργήσουν να φανούν.
Φυσικά η Ελλάδα είναι εντός ευρωζώνης, είναι «δεμένη» με την ΕΚΤ και υπάρχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις από μια χώρα της οποίας η πολιτικη ελίτ έχει μάθει να «προσκυνάει» ή στην καλύτερη περίπτωση «να μην στεναχωρεί» τα «προϊστάμενα κράτη». Που, έτσι ή αλλιώς, την προστατεύουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου