Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Το Eurogroup αποφάσισε μείωση του χρέους κατά 45 δις ευρώ!

Το Eurogroup αποφάσισε μείωση του χρέους κατά 45 δις ευρώ!


ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ, Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ!

Άμεσα θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup! Μπορεί τα μέτρα, να μειώνουν το ελληνικό χρέος κατά 20% ή 45 δις ευρώ μέχρι το 2060, αλλά αυτά που μας έδωσαν οι Γερμανοί είναι πολύ λίγα για να κάνουν το χρέος βιώσιμο. Χρειάζεται ένα γενναίο «ψαλίδι», αλλιώς ο ελληνικός λαός, δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει 315 δις ευρώ Δημόσιου χρέους, ειδικά όταν κουβαλά, άλλα 106 δις ευρώ κόκκινα δάνεια, 90 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και άλλα 16 δις ευρώ «φέσια» στα Ασφαλιστικά Ταμεία.


 Όσους πλειστηριασμούς και να κάνουν, όσα φιλέτα του Δημοσίου και να ξεπουλήσουν, τα λεφτά τους δεν τα παίρνουν πίσω. Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή, οι Γερμανοί που έχουν βγάλει πάνω από 80 δις ευρώ από την ελληνική κρίση, να μην βάλουν μπροστά τις πολιτικές σκοπιμότητες και να συναινέσουν σε μία μεγάλη μείωση του χρέους! Βιώσιμο χρέος σημαίνει ότι θα μπορεί να το πληρώνει κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο, μέχρι να εξοφληθεί. Όπως πάνε τώρα τα πράγματα, δεν αυτό απλά δεν γίνεται…

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε στις δηλώσεις του μετά το συμβούλιο, ότι θα ακολουθήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, για τα οποία η συζήτηση θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, το 2018. «Δεν θα υπάρξει περισσότερη καθαρότητα για το θέμα μέχρι τα μέσα του 2018», δήλωσε. Τώρα, η κυβέρνηση, θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα, που θα επιστρέψει στην Αθήνα, για να κλείσει την αξιολόγηση. Ανάμεσα σε άλλα, πρέπει να συμφωνήσει και ένα «πακέτο» μέτρων που θα εξασφαλίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά το 2018. 

Η μείωση του χρέους, είναι μεγάλο βήμα για την Ευρώπη, καθώς ότι απόφαση παίρνει για την Ελλάδα, ότι καλό γίνει τώρα για εμάς, θα το ζητήσουν στο μέλλον και άλλα κράτη. Αυτό, γιατί όλοι χρωστάνε σε όλους και αργά ή γρήγορα, κάποιο από τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι ευρωπαίοι δυσκολεύονται να μειώσουν το χρέος. Περισσότερο από όλους οι υπουργοί Γερμανίας, Ολλανδίας και Γαλλίας, που έχουν εκλογές μέσα στο 2017. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγκάστηκε σε υποχώρηση για το χρέος, από τον Μάιο, που είχε συναινέσει στην ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων, εντός του 2016. Αυτό, γιατί είναι αναγκασμένος να κάνει μερικά βήματα πίσω, ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο και να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

 Τόσο ο κ. Σόιμπλε, όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ είχαν υποσχεθεί στα κοινοβούλια των χωρών τους ότι το ΔΝΤ, θα είναι μέσα στην χρηματοδότηση του προγράμματος και θα αντιμετώπιζαν μεγάλες αντιδράσεις, αν δεν έκαναν ότι περνά από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν την συμμετοχή του. Και η απόφαση δεν μπορούσε να καθυστερήσει γιατί οι εκλογές στην Ολλανδία είναι Μάρτιο. Δηλαδή η Βουλή τους θα διαλυθεί από τον Φεβρουάριο, οπότε ότι αποφασιστεί, πρέπει να αποφασιστεί μέχρι τότε.

Μαξίμου: Μεγάλη επιτυχία η μείωση του χρέους, δεν υποχωρήσαμε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Μαξίμου, που κάνει λόγο για σημαντική επιτυχία με μείωση του χρέους, ύψους 22%. Όπως αναφέρουν από το Μαξίμου, «η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.

Επίσης, από το γραφείο του Πρωθυπουργού, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος».

Τέλος απευθύνεται κάλεσμα στα πολιτικά κόμματα, να αναγνωρ΄σιουν την επιτυχία και να πάρουν θέση. «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:

- Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στη

- Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος».

Πως θα μειωθεί το Χρέος

Το πρώτο μέτρο, είναι η παράταση στα 32,5 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής. Στην συνέχεια, θα μειωθούν τα επιτόκια και θα θωρακιστούν, ώστε να είναι σταθερά και όχι κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πια κίνδυνος να αυξηθεί το χρέος ξαφνικά, αν προκύψει κάποια κρίση. Αυτό βέβαια, αυξάνει λίγο το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου τα επόμενα χρόνια, αλλά σε βάθος χρόνου, η χώρα θα πληρώσει λιγότερα στους δανειστές. Αυτές οι εξελίξεις κάνουν την κυβέρνηση να μιλά για «Εθνική επιτυχία», «μείωση χρέους 45 δις» και «κλείδωμα των επιτοκίων στο 1,5%». Τα μέτρα, θα ληφθούν χωρίς να εξαρτώνται από την πρόοδο στην αξιολόγηση.

Δύσκολα θα κλείσει η αξιολόγηση το 2016

Όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά και για αυτό οι Θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν», αλλά σύμφωνα με τα όσα είπε, δύσκολα θα κλείσει η αξιολόγηση πριν το 2017. Τα «αγκάθια» παραμένουν τα Εργασιακά, το Δημοσιονομικό και θέματα Ενέργειας. Το πρώτο αναμένεται να κλείσει με έναν επώδυνο συμβιβασμό. Το δημοσιονομικό με περιγραφή των απαραίτητων μέτρων, αλλά όχι την προκαταβολική τους ψήφιση και τα ενεργειακά, μέσα από την διαπραγμάτευση όταν επιστρέψει το «κουαρτέτο».

Τα Εργασιακά

«Συζητήθηκαν αλλά οι υπουργοί δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν για τις λεπτομέρειες», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ για τα Εργασιακά. Επιβεβαιώσαμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και αφήσαμε τις λεπτομέρειες για τους ειδικούς, τόνισε εννοώντας τα κλιμάκια που θα επιστρέψουν στην Αθήνα .

Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%

Αν και για το χρέος το κλίμα είναι θετικό, για τον πολύ υψηλό στόχο των πρωτογεννώ πλεονασμάτων 3,5%, η αίσθηση που δώθηκε εχθές από τις Βρυξέλλες είναι ότι θα παραμείνει για περίπου τρία χρόνια, από το 2018 και μετά, χωρίς όμως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 τονίζοντας ότι το μέχρι πότε θα παραμείνει ο στόχος στο 3,5% θα ξεκαθαρίσει αργότερα. Στο Eurogroup, διατυπώθηκαν απόψεις ότι πρέπει το 3,5% να παραμείνει ως στόχος για 3, 5 ή ακόμα και 10 χρόνια. «Θα απαιτήσουν σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις», είπε. Το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται για το χρόνο που θα παραμείνει το όριο αλλά το θα υπάρχει το «πακέτο μέτρων» που θα το εξασφαλίζει.

Τσακαλώτος: Τα μέτρα για το χρέος θα βοηθήσουν άμεσα την Οικονομία

Η Ελλάδα, επιστρέφει στην ανάπτυξη επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τόνισε ότι τα μέτρα για το χρέος είναι ακόμα καλύτερα από ότι περίμενε και ότι τώρα το σημαντικό, είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχεία που έχει σημειωθεί στο ελληνικό πρόγραμμα. «Είχαμε ένα ενδιαφέρον Eurogroup για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η συζήτηση για το Staff Level Agreement προχωρά στα δημοσιονομικά. Ο προϋπολογισμός του 2017 έκλεισε, το κενό για το 2018 κλείνει και υπάρχουν τρία τέσσερα ακόμα θέματα που μένουν ανοικτά και πρέπει να συζητηθούν, αλλά όλοι παραδέχτηκαν ότι γίνεται πρόοδος», δήλωσε, μετά το πέρα της συνεδρίασης του Eurogroup. «Το άλλο καλό για την Ελλάδα είναι ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ξεκινήσουν τώρα», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην επίπτωση των μέτρων, για το ελληνικό χρέος, είπε ότι «είναι πολύ πιο φιλόδοξα από όσο ελπίζαμε το Μάιο και αυτό είναι πολύ υποσχόμενο. Ο Κλ. Ρέγκλινγκ το υπολόγισε σε 20% του ΑΕΠ ως το 2060, που είναι πολύ καλό και αυτό θα βοηθήσει την οικονομία αμέσως. Η συζήτηση για το Staff Level Agreement συνεχίζεται και το πλαίσιο της συζήτησης είναι ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη. 

Είχαμε δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξης, περιμένουμε και το τρίτο τρίμηνο να είναι θετικό και συνολικά να υπάρξει θετικό πρόσημο στο σύνολο της χρονιάς. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η χώρα έκανε τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Το αναγνώρισαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι εντυπωσιακή και αποδίδει καρπούς. Όλες οι πλευρές, τόνισε μαζί και το ΔΝΤ, δεν πρέπει να θέσουν σε κίνδυνο αυτή την πρόοδο με μια αυξημένη αβεβαιότητα.

Περισσότερα μέτρα για το χρέος

Σχετικά με το χρέος, αυτό θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος (2018) όταν θα υπάρχουν δεδομένα, σχετικά με την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και το αν το πρόγραμμα θα έχει πετύχει. «Τότε θα δούμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός. Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το Διοικητικό του Συμβούλιο, θα αποφασίσει για την συμμετοχή στο πρόγραμμα και το αν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, αφού ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement.

Σε ανάκαμψη η ελληνική Οικονομία

Υπάρχει σημαντική πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας, δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε το συμβούλιο, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί. Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη και οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Οι ομάδες είναι έτοιμες να γυρίσουν στην Αθήνα για να προχωρήσουν, τόνισε ο Επίτροπος και στα ανοικτά θέματα περιέλαβε τα εργασιακά.

Το χρέος ξεκινά να μειώνεται από τώρα

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες και θα απαιτήσουν κάποιο χρόνο, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιο, περιγράφοντας το πώς θα αποδώσουν τα μέτρα, τόνισε ότι έως το 2060 τα μέτρα θα μειώσουν τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα. Όπως εξήγησε, τα ομόλογα που θα ανταλλάζουν φτάνουν τα 42 δις ευρώ και η αλλαγή, θα γίνει ανταλλάζοντας τίτλους σταθερού επιτοκίου μεγαλύτερης διάρκειας, με του παλιούς που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτό σημαίνει ότι θωρακίζονται τα επιτόκια, άρα δεν θα μπορεί να αυξηθεί ξαφνικά το χρέος.

Όπως έτρεξε να επισημάνει ο ίδιος, οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών δεν θα επηρεαστούν. Αυτό που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο χθεσινό Eurogroup, είναι να ανάψουν το πράσινο φως στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που παρουσίασε ο ESM, αλλά και η Ελλάδα, να τρέξει την αξιολόγηση για να προχωρήσει γρήγορα στην υπογραφή συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών (Staff Level Agreement) με όλους τους δανειστές.

Η Ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε επίπεδο Θεσμών (Staff Level Agreement) ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Ειδικότερα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στον προϋπολογισμό του 2017, η οποία επιβεβαιώνει το συμφωνημένο πρωταρχικό στόχο την ισορροπία του 1,75% του ΑΕΠ και το οποίο επιτρέπει την εθνική εγκατάσταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η οποία καθιερώνει ένα γνήσιο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. 

Η Ευρωομάδα σημειώνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Περιουσίας και Συμμετοχών (Υπερ-Ταμείο) θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, ώστε να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο πρωταρχικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έφθασε έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Εμείς συζητήσαμε επίσης και για τη σημασία της δημοσιονομικής τροχιάς που είναι συνεπής με τις φορολογικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν.

Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, με στόχο να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ESM και τις προπαρασκευαστικές εργασίες του EWG, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν:

1)Την ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 έτη

2)Παράταση της αύξησης του περιθωρίου του επιτοκίου σε σχέση με τα δάνεια για την επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το έτος 2017.

3)Χρήση της διαφοροποιημένης χρηματοδοτικής στρατηγικής των EFSF/ESM για να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μέσω:

α) την ανταλλαγή των ομολόγων των EFSF / ESM

β) Ο ESM θα συνάψει συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων για να μετριάσουν τον κίνδυνο και

γ) Θα εισαχθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση για τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα και την Ελλάδα να επιστρέψουν σύντομα στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία (Staff Level Agreement), το συντομότερο δυνατό, με βάση κοινούς όρους, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, και δίνει εντολή στο EWG να το αξιολογήσει. Η Ευρωομάδα είναι έτοιμη, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, να υποστηρίξει την ολοκλήρωση των μελλοντικών αξιολογήσεων υπό την προϋπόθεση ότι η δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και τον δημοσιονομικό κόφτη, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, θα υλοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος και τις προϋποθέσεις και τους στόχους της πολιτικής, θα επανεξετάζονται τακτικά με βάση τα στοιχεία από τα θεσμικά όργανα.

Το προσωπικό του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του Ταμείου να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του, μία νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία σε επίπεδο Θεσμών (Staff Level Agreement), σύμφωνα με τις πολιτικές που ακολουθεί το Ταμείο.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξει το δρόμο για τα διοικητικά όργανα του ESM να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Ντάισελμπλουμ: Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά», διαμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με την τεχνική συμφωνία και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα. Σε ό,τι αφορά το χρέος τη συζήτηση απασχόλησαν κυρίως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη β’ αξιολόγηση

Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι τα λίγα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν σύντομα.

Έκανε επίσης λόγο για σημαντική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ρέγκλινγκ: Το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την Ελλάδα

Εάν εφαρμοστούν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, διαμήνυσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup, ο κ. Ρέγκλιγνκ ανέφερε ότι κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων που πρότεινε ο ESM και τα οποία ενέκρινε το Eurogroup, αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, αλλά και την την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη - από 28,3 έτη σήμερα.

Ακόμα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επεσήμανε ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα, αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα.

Σαπέν: Το Eurogroup υιοθέτησε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος υιοθέτησε το Eurogroup, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.




Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε επίπεδο Θεσμών (Staff Level Agreement) ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Ειδικότερα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στον  προϋπολογισμό του 2017, η οποία επιβεβαιώνει το συμφωνημένο πρωταρχικό στόχο την ισορροπία του 1,75% του ΑΕΠ και το οποίο επιτρέπει την εθνική εγκατάσταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η οποία καθιερώνει ένα γνήσιο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

Η Ευρωομάδα σημειώνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Περιουσίας και Συμμετοχών (Υπερ-Ταμείο) θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, ώστε να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο πρωταρχικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έφθασε έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Εμείς συζητήσαμε επίσης και για τη σημασία της δημοσιονομικής τροχιάς που είναι συνεπής με τις φορολογικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν.

Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, με στόχο να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ESM και τις προπαρασκευαστικές εργασίες του EWG, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν:

• Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των ομολόγων του EFSF εντός του τρέχοντος με ωρίμανση έως 32,5 χρόνια.

• Η παραίτηση των δανειστών από το δικαίωμα  αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου  ύψους 200 bps που σχετίζονται με την συμφωνία επαναγοράς του χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2017.

• Η χρήση της στρατηγική χρηματοδότησης των EFSF / ESM, στις αγορές ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες που είχαν χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μέσω:

1) την ανταλλαγή των ομολόγων των  EFSF / ESM

2) Ο ESM θα  συνάψει  συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων για να μετριάσουν τον κίνδυνο και

3) Θα εισαχθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση για τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα και την Ελλάδα να επιστρέψουν σύντομα στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία (Staff Level Agreement), το συντομότερο δυνατό, με βάση κοινούς όρους, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, και δίνει εντολή στο EWG να το αξιολογήσει.

Η Ευρωομάδα είναι έτοιμη, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, να υποστηρίξει την ολοκλήρωση των μελλοντικών αξιολογήσεων υπό την προϋπόθεση ότι η δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και τον δημοσιονομικό κόφτη, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, θα υλοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος και τις προϋποθέσεις και τους στόχους της πολιτικής, θα επανεξετάζονται τακτικά με βάση τα στοιχεία από τα θεσμικά όργανα.

Το προσωπικό του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του Ταμείου να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του, μία νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία σε επίπεδο Θεσμών (Staff Level Agreement), σύμφωνα με τις πολιτικές που ακολουθεί το Ταμείο.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση  και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξει το δρόμο για τα διοικητικά όργανα του ESM να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά:

The Eurogroup welcomes the progress that has been made in reaching full staff-level agreement between Greece and the institutions in the context of the second review of the ESM programme. In particular, the Eurogroup welcomes the agreement with the European institutions on a budget for 2017, which confirms the agreed primary balance target of 1.75% of GDP and which allows for the national rollout of the Guaranteed Minimum Income (GMI), which establishes a genuine social safety net. The Eurogroup notes that staff-level agreement should include measures to reach the agreed fiscal target for 2018 (a primary balance of 3.5% of GDP), as well as reforms to enhance growth and cost competitiveness, including further substantial reforms of the labour market, the opening up of closed professions and the removal of barriers for investment.

In particular, the Eurogroup recalls that the appointment of the members of the Board of Directors of the Hellenic Corporation of Assets and Participations (HCAP) should be implemented before the end of January 2017 to make the fund fully operational.

The Eurogroup recalled that the primary surplus target of 3.5% of GDP reached by 2018 should be maintained for the medium-term. We also recalled the importance of a fiscal trajectory that is consistent with the fiscal commitments under the EU framework. In order to ensure compliance with the fiscal targets in a sustainable manner after the completion of the programme, the Greek authorities commit to agree with the institutions on a mechanism and structural measures that would ensure this.

Today the Eurogroup discussed again the sustainability of Greek public debt with the objective to regain market access. In this context, the Eurogroup endorsed today the full set of short-term measures on the basis of proposals by the ESM and preparatory work by the EWG, which will be implemented by the ESM following this meeting.  Those measures will consist of:

    The smoothening of the EFSF repayment profile within the current weighted average maturity of up to 32,5 years;
    The waiver of the step-up interest rate margin amounting to 200 bps related to the debt buy-back tranche of the 2nd Greek programme for the year 2017;
    The use of the EFSF/ESM funding strategy as markets allow to reduce interest rate risk without incurring any additional costs for former programme countries. This measure will be implemented through: (i) exchanging the EFSF/ESM back-to back notes supporting the bank recapitalization loans to Greece, (ii) the ESM entering into interest rate swaps to mitigate the risk of higher market rates and  (iii) introducing matched funding for future disbursements to Greece under the current programme.

The short-term debt measures will have a significant positive impact on the sustainability of Greek debt.

The Eurogroup calls upon the institutions and Greece to swiftly resume negotiations in order to reach staff-level agreement as soon as possible, based on a shared conditionality, as agreed in August 2015, and mandates the EWG to assess this. The Eurogroup stands ready, in line with usual practice, to support the completion of future reviews provided that the policy package, including the contingency fiscal mechanism as agreed in the context of the first review, is implemented as planned. The Eurogroup confirms that the programme implementation, as well as policy conditionality and targets, will be reviewed regularly based on input from the institutions.

The IMF staff reconfirmed today its intention to recommend to the Fund's Executive Board a new financing arrangement for Greece as soon as possible once staff-level agreement is reached in accordance with established Fund policies.

The full implementation of all prior actions related to the second review and the completion of national procedures would pave the way for the ESM governing bodies to approve the supplemental Memorandum of Understanding.

Το Eurogroup ενέκρινε τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης

Την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των 18 κρατών-μελών της Ευρωζώνης ενέκρινε σήμερα το Eurogroup, στην πρωινή του συνεδρίαση που δεν αφορούσε την Ελλάδα.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν από τις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 (Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία), να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα υιοθέτησαν μια πιο επιεική στάση απέναντί της. «Η Ιταλία πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ωστόσο, είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Αναφορικά με την Κύπρο, η οποία βρίσκεται επίσης ανάμεσα στις χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός είναι σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «τα μέτρα αυτά θα ζητηθούν μόνο αν επαληθευθεί όντως η απόκλιση από τον διαρθρωτικό στόχο».

ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου