Τα τύμπανα σταμάτησαν...τώρα ηχούν οι σειρήνες του πολέμου!
Η Ιαπωνία ανακάλυψε ένα κινεζικό στρατιωτικό ραντάρ εγκατεστημένο σε μια πλατφόρμα αερίου στην διαφιλονικούμενη Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Το Τόκιο φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη της πρόθεσης του Πεκίνου να ελέγξει την περιοχή με στρατιωτικά μέσα και έχει υποβάλει καταγγελία στην Κίνα μετά την ανακάλυψη.
Η Ιαπωνία ανησυχεί ότι το ραντάρ, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε περιπολικά σκάφη και όχι σε εξέδρες γεώτρησης, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για τις προθέσεις της Κίνας να χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες φυσικού αερίου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας ως στρατιωτικά αντικείμενα, αναφέρει το Reuters.
Εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι ένα σημείωμα διαμαρτυρίας, προτρέποντας το Πεκίνο να εξηγήσει τον σκοπό του ραντάρ κατατέθηκε δύο ημέρες νωρίτερα. Η ανακάλυψη της εγκατάστασης έγινε στα τέλη Ιουνίου.
Το Σάββατο, το Τόκιο παρέδωσε μια ακόμη διαμαρτυρία στο Πεκίνο, αφότου σκάφη της ακτοφυλακής της Κίνας συνόδεψαν περίπου 230 αλιευτικά σκάφη που έπλεαν κοντά στα νησιά, με την κίνηση να περιγράφεται από την Ιαπωνία ως παραβίαση της κυριαρχίας της.
Τα νερά, τα οποία είναι πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σήμερα διεκδικούνται από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) τους των 200-μιλίων (370 χιλιομέτρων), να επικαλύπτουν η μία την άλλη.
Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας έχουν επίσης μπλεχθεί από μια διαφωνία για μια ομάδα από ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που είναι γνωστή ως τα νησιά Σενκάκου στην Ιαπωνία και τα νησιά Diaoyu στην Κίνα.
Τα μικρά νησιά, διαχειριζόμενα επί του παρόντος από το Τόκιο, είναι κοντά σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς, ενώ τα περιβάλλοντα ύδατα δυνητικά περιέχουν προσοδοφόρα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το Πεκίνο έχει επίσης κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη νοτιοανατολική Ασία, ότι στρατιωτικοποιεί τη σημερινή κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ, έχουν όλοι εδαφικές διεκδικήσεις στην περιοχή.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου