Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Τι συμβαίνει με τα Σκόπια και την Αθήνα; Μία περίεργη διαρροή και ένα δημοσίευμα του ΑΠΕ

Τι συμβαίνει με τα Σκόπια και την Αθήνα; Μία περίεργη διαρροή και ένα δημοσίευμα του ΑΠΕ


Του Γιώργου Πετράκη

Το περασμένο Σάββατο ένα εντυπωσιακό σε περιεχόμενο άλλα κυρίως σε ύφος τηλεγράφημα εμφανίστηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το ΑΠΕ-MΠΕ.

Ουσιαστικό περιεχόμενο δεν υπήρχε, καθώς το Σκοπιανό είναι παγωμένο εδώ και μήνες, ενώ και οι περίφημες πρωτοβουλίες του κ. Νίκου Κοτζιά για αναθέρμανση των σχέσεων με τα Σκόπια είναι παγωμένες και περιθωριοποιημένες.

Έξαλλου η πολιτική που νόμιζε ότι ασκεί η κυβέρνηση αυτή με την πΓΔΜ αντιμετώπισε ένα σοβαρότατο πισωγύρισμα, με την επίσκεψη του κ. Ποπόσκι στην Αθήνα, που έθεσε τις δικές του κόκκινες γραμμές για το θέμα της ονομασίας.

Επομένως κάποιοι έκριναν ότι χρειάζονταν «ένεση» αισιοδοξίας από την «επιτυχή» άσκηση εξωτερικής πολιτικής…

Όμως αυτό που δημοσιεύτηκε προφανώς κατ’ εντολή και καθ’ υπαγόρευση στο ΑΠΕ ξεπερνά κάθε όριο και μόνο ζημιά προκαλεί, καθώς αποκαλύπτει την απουσία αξιόπιστων «όπλων» για άσκηση εξωτερικής πολιτικής αλλά και την μεγάλη αγωνία που διακατέχει το ΥΠΕΞ για να υπάρξει κάποια καλή είδηση στο Σκοπιανό και φυσικά ευτελίζει κάθε έννοια άσκησης δημόσιας διπλωματίας, μια και δεν απευθύνεται φυσικά στην άλλη πλευρά των συνόρων, άλλα στην εσωτερική κοινή γνώμη.

Βεβαίως η αναφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εφαρμόζονται είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς την αγωνία των αξιωματούχων του ΥΠΕΞ για την απουσία της οποιασδήποτε προόδου στις σχέσεις των δυο χωρών και κυρίως στο γεγονός ότι η πίεση για το θέμα της ονομασίας θα στραφεί εξ ολοκλήρου προς την χώρα μας, μόλις στο εσωτερικό της πΓΔΜ οι πολιτικές δυνάμεις θα επιτύχουν συμβιβασμό και άρση του αδιεξόδου της πολιτικής κρίσης.

Η αδυναμία των ΜΟΕ να παράξουν θετικά για την Ελλάδα αποτελέσματα, καθώς απλώς «ξεπλένουν» την σκοπιανή ηγεσία και ανατρέπουν την ελληνική επιχειρηματολογία ότι χωρίς την επίλυση του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων και σχέσεις καλής γειτονιάς και καθώς ο κ. Κοτζιάς προετοιμάζει νέα επίσκεψη στα Σκόπια, κατέστησαν αναγκαία αυτή τη «διαρροή” προς το ΑΠΕ.

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ ξεκινά ως εξής:

«Κανείς δεν το περίμενε. Ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά, ότι τα αποτελέσματα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ θα υπερέβαιναν κάθε προσδοκία και θα έχτιζαν θεμέλια εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Η έκπληξη, θετική έως ενθουσιώδης, είναι αμφίδρομη, όπως κυρίως η ικανοποίηση σήμερα, ένα χρόνο μετά. Αυτό εξηγούσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, μετά από τη σιγή ιχθύος, όλο αυτό το διάστημα, με την οποία κινήθηκαν και οι δύο πλευρές….»

Το αντικειμενικό αυτό τηλεγράφημα συνεχίζει, λοιπόν, εξηγώντας πως ο Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε ότι «έπρεπε να επιχειρηθεί από ελληνικής πλευράς ένα «άλμα ποιότητας» ώστε να βγει από το τέλμα, στο οποίο είχε περιέλθει, η σχέση των δύο χωρών..». Και έδωσε «εντολή» για την επεξεργασία του καταλόγου των ΜΟΕ.

Άλλα εδώ το ΑΠΕ, ή για να είμαστε πιο δίκαιοι ο προπαγανδιστής που έσπρωξε το τηλεγράφημα στο ΑΠΕ, δίνει τα ρέστα του:

«Ήταν ακόμη νωρίς, όμως, για να μπορέσει να στοιχηματίσει κανείς σε ένα απτό αποτέλεσμα. Ο δρόμος είχε ανοίξει αλλά όλοι θα κρίνονταν επί του πρακτέου και όχι επί των διακηρύξεων ή των προθέσεων. Αυτό ήταν σαφές και από τις δύο πλευρές, οι οποίες δεν μπορούσαν να προβλέψουν η μία τη στάση της άλλης. Ένα χρόνο κοινής δουλειάς μετά, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους όσοι εργάστηκαν σε αυτή την υπόθεση με τους Σκοπιανούς συναδέλφους τους και φυσικά ο εμπνευστής, Νίκος Κοτζιάς. Και οι δύο πλευρές λειτούργησαν έντιμα, σεβόμενοι τις κόκκινες γραμμές η μία της άλλης και εργάστηκαν εποικοδομητικά».

Ευλογώντας τα γένια της η ηγεσία του ΥΠΕΞ, αφού δεν βρέθηκε δημοσίευμα ή ρεπορτάζ να το κάνει, αποφαίνεται ότι τα «ΜΟΕ αναδείχθηκαν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σε χρήσιμα εργαλεία συνεργασίας, σύσφιξης σχέσεων, κοινών τόπων και αμφίδρομα ωφέλιμων στόχων».

Τα ΜΟΕ λοιπόν αφορούν την διεκδίκηση χρηματοδότησης για κοινά διασυνοριακά προγράμματα τα οποία φυσικά ευνοούν σχεδόν αποκλειστικά τις μεθοριακές περιοχές της πΓΔΜ, την πραγματοποίηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο ΥΠΕΞ, την έναρξη υπογραφής μνημονίων συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων για ανταλλαγή υποτροφιών, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινας – Μοναστηρίου, τη συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων των δυο χωρών και των αστυνομικών αρχών…

«Τώρα, μένει αυτό το καλό κλίμα να μεταφερθεί στο πολιτικό επίπεδο κι η ηγεσία της πΓΔΜ να πειστεί να εγκαταλείψει τον αναχρονιστικό αλυτρωτικό εθνικισμό της, συνειδητοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη ενός συμβιβασμού στο ονοματολογικό που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων…» αναφέρει το «αντικειμενικό» δημοσίευμα του ΑΠΕ.

mignatiou.com

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου