Ρουμανία: Νέες μειώσεις φόρων στη Γεωργία (και η βενζίνη στα 1,04 ευρώ...)
Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*
Την ώρα που ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού ακόμη περιμένει από το Κράτος τα πάντα (και εσχάτως δυσανασχετεί γιατί δεν φτιάξαμε σε κάθε Ελληνική πόλη ΚΑΙ ένα άρτιο σκοπευτήριο, να δώσουμε 2-3 δισ. ευρώ από αυτά που μας περισσεύουν, μήπως βγάλουμε κάποιον ακόμη Ολυμπιονίκη), άλλες χώρες ασχολούνται αυτή την περίοδο με «λιγότερο σοβαρά» ζητήματα.
Για παράδειγμα οι Ρουμάνοι συζητούν για τα προγράμματα που χρηματοδοτούν την ίδρυση νέων εταιριών, την επανάσταση που προετοιμάζεται στον κλάδο του ΙΤ και τις νέες μειώσεις φόρων, αυτή τη φορά στα αγροτικά εφόδια.
Πέτυχε η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα
Την 01.01.2015 ο ΦΠΑ στα τρόφιμα μειώθηκε από το 24% στο 9%. Με βάση τις θεωρίες των κρατιστών και άλλων «ειδικών» περί την πραγματική οικονομία, τα έσοδα από τον φόρο αυτόν θα έπρεπε να καταρρεύσουν. Αν προσθέσουμε και τη μείωση του γενικού ΦΠΑ από την 01.01.2016 στο 20%, από το 24%, η χώρα θα έπρεπε να ετοιμάζεται για... Μνημόνιο (γιατί η κρίση φέρνει τα μέτρα και όχι το αντίθετο). Καμία σχέση! Στους πρώτους 7 μήνες του έτους αποδείχθηκε ότι η μείωση των φόρων οδήγησε σε «άσπρισμα» τεράστιων ποσών, ανέβασε το ΑΕΠ και την εισπραξιμότητα των μέτρων. Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και ακόμη περισσότερες ετοιμάζονται. Ίσως να έχει τη σημασία του ότι σε μία χώρα με μεγάλες κοινωνικές διαφορές, ο φθηνός ΦΠΑ στα τρόφιμα επιτρέπει στους φτωχότερους πολίτες να τραφούν με περισσότερα τρόφιμα, υψηλότερης ποιότητας
Νέα, ουσιαστική στήριξη στη Γεωργία
Με τους αγρότες πλέον να πωλούν τα προϊόντα τους με 9% ΦΠΑ και να πληρώνουν 20% για τα πάσης φύσεως έξοδα και γεωργικά εφόδια, δημιουργήθηκε ένας σοβαρός λόγος για να αποφύγουν πολλοί την καταβολή του ΦΠΑ αυτού. Για αυτό και η Κυβέρνηση Τεχνοκρατών παρενέβη στο θέμα και αποφάσισε την εξίσωση του ΦΠΑ για τα έξοδα των αγροτών με αυτόν των εσόδων τους! Έτσι από 01.08.2016 ο ΦΠΑ για μία σειρά έξοδα των παραγωγών μειώθηκε στο 9%!
Οι πρώτες εκτιμήσεις της Ρουμανικής ΠΑΣΕΓΕΣ (του Οργανισμού του οποίου ο υποφαινόμενος έχει την τιμή να είναι Αντιπρόεδρος) μιλούν για ένα μέτρο με πολλαπλά οφέλη, που θα:
- Οδηγήσει σε αύξηση του κύκλου εργασιών στη Γεωργία κατά τουλάχιστον 15%
- Μηδενίσει κάθε ενδιαφέρον για «μαύρες δουλειές» (ποιος και γιατί να ρισκάρει για να αποφύγει... 9% ΦΠΑ, όταν και ο φόρος εισοδήματός του είναι πολύ χαμηλός;).
- Εξαλείψει το ενδιαφέρον για εφόδια κατώτερης ποιότητας
- Εισφέρει 2 – 3% αύξηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο
(Ανεπίσημα θεωρείται ότι σε 2 – 3 χρόνια οι εισπράξεις από τον συγκεκριμένο κωδικό θα φτάσουν τις σημερινές πριν τη μείωση του φόρου).
Βενζίνη και ντίζελ στα 1,04 Ευρώ / λίτρο
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Ρουμανική οικονομία πληρώνει τη βενζίνη και το ντίζελ με 1,04 Ευρώ/ λίτρο, με τους Ρουμάνους να παραπονιούνται και να πιέζουν για περαιτέρω μειώσεις. Στην Ελλάδα έχουμε μέση τιμή τα 1,30 – 1,35 Ευρώ/ λίτρο αυτή την περίοδο, με τη διαφορά της ανταγωνιστικότητας να είναι περί το 20%.
«Είναι όλα καλά στη Ρουμανία; Δεν υπάρχει κάποιο σύννεφο στον ορίζοντα;» θα ρωτήσει κάποιος. Φυσικά και δεν είναι η χώρα παράδεισος. Εννοείται πως αντιμετωπίζει και αυτή μεγάλες προκλήσεις, όπως όλος ο δυτικός κόσμος. Φαίνεται όμως ότι η επιλογή της ανάπτυξης μέσω της μείωσης των φόρων αποδίδει, σε βγάζει από τα Μνημόνια και αυξάνει τους μισθούς των πολιτών, για αυτό και ακολουθείται με ευλάβεια. Χριστιανοί Ορθόδοξοι είμαστε και εμείς, ίσως κάποτε μάθουμε κάτι από τη συγκεκριμένη ευλάβειά τους...
ΥΓ. Τον Σεπτέμβριο θα δούμε και το συνολικό πακέτο στήριξης προς τους αγρότες της Ρουμανίας σε μειώσεις φόρων, στήριξη επενδύσεων και άλλα μέτρα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).
ilias@more-group.eu
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου