SOS για τα τοξικά χημικά σε νερό, αέρα και τροφές στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου
Αυξάνει έτσι η πιθανότητα εκδήλωσης διαφόρων νευροαναπτυξιακών διαταραχών (φάσμα αυτισμού, διανοητική καθυστέρηση, ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).
Η επιστημονική «συμμαχία», γνωστή με το όνομα TENDR (Targeting Environmental Neuro-Developmental Risks), που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», ζητά να υπάρξει άμεση δράση, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η έκθεση των σημερινών παιδιών και των επόμενων γενεών στα δυνητικά επικίνδυνα χημικά.
Κατ' εξοχήν επικίνδυνα θεωρούνται τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα για τα φυτά, οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE), οι φθαλικές ενώσεις, οι ρυπαντές που σχετίζονται με τις καύσεις (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οξείδια αζώτου, σωματίδια), ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).
Η επικεφαλής του προγράμματος TENDR Ίρβα Χερτς-Πιτσιότο, καθηγήτρια δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία». Όπως είπε, «πριν δέκα χρόνια μια τέτοια επιστημονική συναίνεση δεν θα ήταν δυνατή, όμως πλέον η επιστημονική έρευνα είναι ξεκάθαρη: τα τοξικά χημικά βλάπτουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών μας. Ως κοινωνία, μπορούμε να εξαφανίσουμε ή να μειώσουμε σημαντικά αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες και να αντιμετωπίσουμε τις ρυθμιστικές ανεπάρκειες, που έχουν επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό αυτών των χημικών. Με αυτά τα βήματα, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τα υψηλά ποσοστά των νευροαναπτυξιακών διαταραχών».
Σύμφωνα με τους 48 κορυφαίους Αμερικανούς επιστήμονες, συχνά οι έγκυοι γυναίκες μολύνονται με διάφορα χημικά, πράγμα που έχει επιπτώσεις στο έμβρυο που κυοφορούν. «Είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης στα προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς των παιδιών», τονίζουν και επισημαίνουν ότι «ακόμη και υπερβολικά χαμηλά επίπεδα έκθεσης» σε ορισμένα χημικά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι «αυτά τα χημικά είναι διάσπαρτα, όχι μόνο στον αέρα και στο νερό, αλλά στα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα σώματά μας και στα σπίτια μας». Και επισημαίνουν ότι «για τα περισσότερα χημικά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα τι κάνουν στη νευρική ανάπτυξη των παιδιών, επειδή απλώς δεν έχουν μελετηθεί».
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου