Eurogroup: Συμφωνία για δόση 10,3 δισ σε φάσεις 7,5+2,8 δισ και με νέες αξιώσεις - Το χρέος υποβαθμίζεται σε οδικό χάρτη
Σε θρίλερ εκτυλίσσεται το Eurogroup για την Ελλάδα καθώς ενώ υπάρχει μια συμφωνία στην αξιολόγηση για την δόση των 10,3 δισεκ. υπό ορισμένους τεχνικούς όρους και σε δύο δόσεις, οι δανειστές ζήτησαν πρόσθετα μέτρα και αλλαγές όπως κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό και ΕΚΑΣ ενώ το χάσμα στο χρέος συνεχίζει να είναι μεγάλο.
Στο χρέος εξετάζεται ένας οδικός χάρτης για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα με τις τελικές παρεμβάσεις να εστιάζονται στο 2018 όπου θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις, επαναλαμβάνονται οι παράμετροι του προηγούμενου Eurogroup.
Παράλληλα εγκαταλείπεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2019...ενώ το ΔΝΤ ζητούσε προσαρμογή στο 1,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα άμεσα.
Ως προς το σκέλος της αξιολόγησης και της δόσης έχει υπάρξει κατ΄αρχήν συμφωνία καθώς οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να εγκρίνουν την δόση των 10,3 δισ. προς την Ελλάδα η οποία θα εκταμιευθεί από τις προσεχείς εβδομάδες, υπό ορισμένους τεχνικούς όρους ήσσονος σημασίας και τμηματικά.
Συγκεκριμένα η πρώτη δόση των 7,5 δισ θα δοθεί τον Ιούνιο και τα 2,8 δισεκ. τον Σεπτέμβριο του 2016.
Με τα 7,5 δισκ. θα αποπληρωθούν και τα ελληνικά ομόλογα 2,3 δισκ. που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2016.
Ταυτόχρονα νέες αξιώσεις προβάλλουν οι δανειστές στο Eurogroup με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και ΕΚΑΣ.
Νωρίτερα κατά την εξέλιξη του Eurogroup διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες σε κομβικά ζητήματα για το χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ εμπλοκή υπήρξε νωρίτερα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Ωστόσο πηγή ανέφερε ότι συμφωνία για την δόση έως 10,3 δισ. έχει υπάρξει.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος είναι χαώδης, υπάρχει χάσμα και στο πλεόνασμα το ΔΝΤ δεν δέχεται 3,5% αλλά 1,5% καθώς και στα μέτρα.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στόχος είναι να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία όχι τελική συμφωνία με στόχο να ξεκλειδώσει η δόση των 10,3 δισκ.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί 4μερής συνάντηση μεταξύ Juncker, Tusk, Draghi Dijsselbloem ώστε να αποσαφηνίσουν τις παραμέτρους για το ελληνικό χρέος.
Νέες αξιώσεις από το Βερολίνο και τους... «δορυφόρους» του στο Eurogroup - Ο απροσδόκητος σύμμαχος της Ελλάδας
Τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση εξαιρεί από τις ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου για την πώληση δανείων σε funds, η επίσπευση της μεγάλης αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, την οποία η κυβέρνηση δρομολογούσε για το φθινόπωρο, ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, με έμφαση το ΕΚΑΣ, αλλά και μια σειρά από τροποποιήσεις, όπως ο τρόπος λειτουργίας του νέου υπερ-Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στο Πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» ζητά μερίδα των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα τόνιζε με έμφαση πως το Βερολίνο και οι δορυφόροι του φαίνεται πως πήγαν προετοιμασμένοι για να βάλουν στο τραπέζι της συνεδρίασης και νέες, ακόμα πιο σκληρές, απαιτήσεις.
Η ίδια πηγή σημείωνε πως στη μαραθώνια συνεδρίαση, το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα καλό για την Ελλάδα και δεν απέκλειε να απαιτηθεί μια σειρά από νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, δίνει τη μάχη, ξεκαθαρίζοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο με τους επικεφαλής των θεσμών, όσο και με τα τεχνικά κλιμάκια συνδιαμορφώθηκε και συμφωνήθηκε το σύνολο του Πολυνομοσχεδίου.
Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση διαβλέπει σκοπιμότητες και διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ.
Άλλη πηγή, με καλή γνώση των όσων διεξάγονται στην κρίσιμη συνεδρίαση, σημείωνε εμφατικά πως το ΔΤΝ παραδόξως εμφανίζεται ως ο σύμμαχός μας, όχι μόνο στο ζήτημα του χρέους, συγκλίνοντας, δε, πως αρκετοί εκτιμούν ότι οι νέες ενστάσεις και απαιτήσεις, που προβάλλονται από το Βερολίνο και τους συν αυτώ στοχεύουν αποκλειστικά στη μετατόπιση της συζήτησης στο ένα μόνο κεφάλαιο της συνεδρίασης, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, για να μη διεξαχθεί τελικά η συζήτηση για το χρέος.
Ελληνικό χρέος
Τι συνέβη νωρήτερα - συνεχής ροή...
Με το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος να είναι τεράστιο ξεκίνησε το Eurogroup στις 16:17 ώρα Ελλάδος, με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές, ώστε να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία για την αξιολόγηση και την δόση, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων μετατίθοντας για το μέλλον το ζήτημα του χρέους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επιβεβαίωσε ότι σήμερα θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα η οποία θα είναι ύψους 10,3 δισεκ.
Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η δόση θα καταβληθεί εφάπαξ ή τμηματικά.
Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ η Ch. Lagarde απουσιάζει στο Καζακστάν, αντί της Lagarde στο Eurogroup θα συμμετέχει ο P. Thomsen εκπροσωπώντας το Ταμείο.
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και στόχος του Eurogroup είναι μια συμφωνία για την αξιολόγηση, τόνισε ο ΕΠίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
Στις συζητήσεις με την Ελλάδα πρέπει να είναι και το ΔΝΤ, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble.
Παράλληλα δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για μια συμφωνία, ωστόσο επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν επείγει.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας A. Stubb προειδοποίησε ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος δεν μπορούν να συζητηθούν επιβαρύνουν τα μέγιστα τους ευρωπαίους και απείλησε να διακόψει το Eurogroup.
Από τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται συμφωνία για την δόση των 10,3 δισ. προς την Ελλάδα, είτε εφάπαξ είτε τμηματικά αλλά στο ζήτημα του χρέους ο πήχης έχει χαμηλώσει δραματικά.
Στο Euro Working Group επιβεβαιώθηκε το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ ως προς την λύση του χρέους και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι διαφορές είναι μεγάλες και καταγράφησαν και στην νέα έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Και με ηρωικές προσπάθειες δεν μπορεί να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αλλά ακόμη και αν υπάρξει θα είναι μη διατηρήσιμο ανέφερε το ΔΝΤ και τόνισε ότι ο εφικτός στόχος για πλεόνασμα είναι 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισεκ. ευρώ.
Στο Eurogroup είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το χρέος μόνο μια τυπική υποσχετική ή μια εξιδείκευση τι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οι χρονικές ζώνες βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης περιόδου που έχουν τεθεί.
Πάντως και το ΔΝΤ αναφέρει ότι όλα τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.
Dijsselbloem: Τις προσεχείς εβδομάδες η εκταμίευση της δόσης
Η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα πιθανότατα να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Σύμφωνα με τον Dijsselbloem είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση απόψεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι δεν συζητείται η απουσία του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά όπως τόνισε πρέπει να ελαφρυνθεί το βάρος για την Ελλάδα.
Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους δείχνει ότι τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρέος της Ελλάδας.
Ίσως όμως υπάρξουν στο μέλλον, γι αυτό και σήμερα θα συζητήσουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
Λογική και σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να βρούμε τρόπους συνεννόησης με το ΔΝΤ.
Το Ταμείο έχει πείρα στα ζητήματα του χρέους.
Schaeuble: Στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να είναι και το ΔΝΤ - Δεν μας πιέζει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους
Αρκετά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, για την επίτευξη μιας συμφωνίας σήμερα με την Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι στις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους θα πρέπει να παραβρίσκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα χωρίς να συμμετέχει και το ΔΝΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Schaeuble, προσερχόμενος για το σημερινό Eurogroup.
Η ελληνική αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι πιεστικό. Η Ελλάδα δεν έχει υψηλές υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα, επομένως δεν είναι πρόβλημα το χρέος.
Πρέπει να δούμε με ακρίβεια τι έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή.
Νομίζω όμως ότι είμαι αισιόδοξος ότι σήμερα στα σημαντικά θέματα θα καταλήξουμε
Δεν έχουμε καμία φιλονικία με το ΔΝΤ, συζητάμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος των μεταρρυθμίσεων, των στόχων, ανέφερε ο Schaeuble.
Γνωρίζουμε την ευθύνη που έχουμε.
Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή Ευρώπη. Εξαρτόμεθα ο ένας από τον άλλον
Οι λάθος ανακοινώσεις δεν βοηθούν.
Η Γερμανία έχει αποδείξει την αληλλεγγύη που έχει απέναντι στην Ελλάδα.
Είμαστε η μηχανή της ευρωπαϊκής εξέλιξης.
Dombrovskis: Στόχος μια καταρχήν συμφωνία
Την ελπίδα να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα», για να προσθέσει ότι το Eurogroup είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε με προσεκτικά λόγια και στο χρέος, σημειώνοντας απλώς ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συζητηθούν και μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ τόνισε ότι θα διασφαλιστεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Sapin (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Στόχος η συμφωνία - Η Ελλάδα πρέπει να αναπνεύσει
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin τόνισε ότι στόχος η επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπνεύσει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, σημείωσε, έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι μια συμφωνία για την αξιολόγηση θα είναι θετική για την Ευρώπη.
Τέλος, επισήμανε ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πέρασε πολύ δύσκολα θέματα.
Schelling (Αυστρία): Αναμένεται μια βασική απόφαση σήμερα για την Ελλάδα
Σήμερα αναμένεται μια βασική απόφαση για την Ελλάδα, ανέφερε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Hans-Jorg Schelling, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ σημείωσε ότι είναι πιο απαισιόδοξο το Ταμείο έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να δηλώσει αν θα αποτελέσει μέρος της συμφωνίας για την Ελλάδα.
Λύση και για το χρέος θέλει ο Padoan
Η συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα περιλαμβάνει και το χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σημείωσε ωστόσο ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
O Ιταλός ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας και την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.
Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσεις στις 16:00 ώρα Ελλάδας.
Noonan (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας): Αναμένω μία κατ’ αρχήν συμφωνία για την Ελλάδα - Θα συζητηθεί ο χάρτης για το χρέος
Την επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένει σήμερα, Τρίτη 24 Μαΐου, στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan.
Ο ίδιος, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο κτήριο, όπου διεξάγεται το Eurogroup στις Βρυξέλλες, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επόμενη δόση για την Ελλάδα θα λάβει σήμερα το πράσινο φως, αλλά και ότι θα συζητηθεί ο «οδικός χάρτης» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον Noonan, στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο οι διαφορές μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων για το ελληνικό ζήτημα.
Van Overtveldt (ΥΠΟΙΚ Βελγίου): Δεν θα υπάρξει λύση για ελάφρυνση χρέους σήμερα
Δεν θα υπάρξει λύση για ελάφρυνση χρέους σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Van Overtveldt, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη, τόνισε, ενώ χαρακτήρισε περισσότερο σημαντικές τις δομικές μεταρρυθμίσεις.
«Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα να συμφωνήσουμε.
Υπάρχει ακόμη το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους», ανέφερε ο Βέλγος υπ. Οικονομικών.
Kazimir (Σλοβακία): Πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά και δισεπίλυτα για την Ελλάδα
Πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά και δισεπίλυτα σχετικά με την Ελλάδα τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Peter Kazimir.
Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια συμφωνία σχετικά με τη δόση», ενώ αναφερόμενος στο θέμα του χρέους τόνισε ότι η συζήτηση για μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος πιθανόν να παραμείνουν για ένα επόμενο στάδιο.
Τι ανέφερε το bankingnews στις 00:56 το βράδυ 24 Μαίου του 2016
Το EuroWorking Group διαπίστωσε χάσμα ΔΝΤ και ΕΕ για χρέος και πλεόνασμα
Τεράστιες αποκλίσεις διαπίστωσε το Euro Working Grourp σε μείζονος σημασίας ζητήματα που σχετίζονται με το χρέος, το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Eurogroup σήμερα 24 Μαίου του 2016.
Το Euro Working Group το οποίο ξεκίνησε την συνεδρίαση του αργά το βράδυ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες 23 Μαίου δημοσιεύθηκε η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος DSA στην οποία
1)Ανέφερε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι ανέφικτος.
Ακόμη και αν επιτευχθεί συγκυριακά δεν θα είναι διατηρήσιμος όσο γενναίες προσπάθειες και να κάνει η Ελλάδα.
Το ΔΝΤ επανέλαβε ότι εφικτός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το 1,5%.
2)Το ΔΝΤ ζήτησε για μια ακόμη φορά πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Σχεδόν σε όλη την έκθεση αναδυόταν η άποψη ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει με πίστη τις μεταρρυθμίσεις.
3)Στο ζήτημα του χρέους ακόμη περισσότερο το ΔΝΤ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, ωστόσο φαίνεται ότι η Γερμανία και πολλά κράτη της ΕΕ διαφωνούν ριζικά με την αναγκαιότητα της άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Στην έκθεση DSA για το ελληνικό χρέος υπήρχαν ορισμένες τροποποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση αλλά οι διαφορές ήσαν οριακές ειδικά ως προς τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων και την περίοδο χάριτος.
Η Γερμανική πλευρά πάντων επιμαίνει ότι ελληνικό χρέος μπορεί να περιμένει για αργότερα.
Αν το μεγάλο χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ δεν γεφυρωθεί τότε ή θα υπάρξει εμπλοκή στο Eurogroup ή θα δρομολογηθούν άλλες εξελίξεις με επίκεντρο τις σχέσεις ΔΝΤ και ΕΕ.
Ορισμένοι εικάζουν ότι οι εξελίξεις αυτές ίσως επιταχύνουν το σχέδιο ο ESM να εξαγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 21,3 δισ και να παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα ή να δρομολογηθούν άλλες εξελίξεις.
Προφανώς τις ώρες που απομένουν έως το Eurogroup θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και η Ελλάδα να πάρει την δόση των 10-11 δισεκ.
Πάντως το κλίμα που βγήκε από το EWG ήταν αρνητικό καθώς οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ ήταν τεράστιες...
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου