Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Ψυχρολουσία και στο Eurogroup - Ζητά «έξτρα πακέτο»

Ψυχρολουσία και στο Eurogroup - Ζητά «έξτρα πακέτο»


Άμστερνταμ: Του Θάνου Αθανασίου

Σε συμφωνία για την λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, αποτελεσματικά, ρεαλιστικά και να εφαρμοστούν με ένα συγκεκριμένο αυτοματισμό, του οποίου η ενεργοποίηση θα είναι επίσης συγκεκριμένη, ήρθαν οι δανειστές και η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Άμστερνταμ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι τα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα τώρα θα ανέλθουν στο 3% του ΑΕΠ της και τα εφεδρικά στο 2% για το έτος 2018, όλα όμως πρέπει να νομοθετηθούν τώρα, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση του Eurogroup να συγκαλέσει και νέα συνεδρίαση την επόμενη Πέμπτη, για τη να επικυρώσει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού του κλεισίματος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αργότερα, από το βήμα ενημέρωσης του Ecofin, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι το Eurogroup και οι θεσμοί δεν σκοπεύουν να πιέσουν την Αθήνα να παραβεί το νομικό της πλαίσιο, αν αυτό δεν επιτρέπει κάποιες παραμέτρους του αυτοματισμού για τη λήψη των εφεδρικών μέτρων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε γνωστό ότι το σώμα των υπουργών έδωσε εντολή στους θεσμούς και στον ΕSM να αναζητήσει λύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την επίτευξη της βιωσιμότητάς του, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα περιέχει κούρεμα και θα είναι σε ευθεία γραμμή με τις αποφάσεις του καλοκαιριού.

Ακόμη, επεσήμανε ότι μετά από μια μακρά συζήτηση για την Ελλάδα, οι υπουργοί συμπεραίνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία και το περισσότερο έδαφος έχει καλυφθεί τόσο στις βασικές μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, φορολογικό, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων), ωστόσο χρειάζεται «να γίνουν ακόμα μερικά βήματα», ώστε την επόμενη Πέμπτη να υπάρχει μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, για να την επικυρώσει το έκτακτο Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε την πρόταση και οι θεσμοί δεσμεύθηκαν να δουλέψουν εντατικά τις επόμενες λίγες μέρες για να τα προσδιορίσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν και κατά πόσο τα νέα εφεδρικά μέτρα θα πρέπει να προέρχονται από τις δαπάνες και όχι από τα έσοδα, ο πρόεδρος απάντησε ότι δεν το έχουν εξετάσει ακόμα, αλλά έχει τεράστια σημασία τα μέτρα να είναι απολύτως αποτελεσματικά και αυτόματα.

Ερωτηθείς σε σχέση με το χρέος και το αν η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να περιέχει μετάθεση πληρωμών και ομολόγων της ΕΚΤ, τα οποία λήγουν τα επόμενα χρόνια και δημιουργούν δημοσιονομικές πιέσεις, απάντησε ότι οι ειδικοί του ESM που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας θα εξετάσει το ζήτημα.

Για «θετικό» Eurogroup έκανε λόγο ο Ευ. Τσακαλώτος

Ουσιαστική συμφωνία, σε ένα θετικό eurogroup, με τεχνικές μόνο λεπτομέρειες να απομένουν για ολοκλήρωση τις επόμενες μέρες, ανακοίνωσε από το Άμστερνταμ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Άμστερνταμ. «Κανείς δεν αμφισβήτησε τα όσα έχουν συμφωνηθεί και τα όσα έχουν επιτευχθεί», είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το 3,5% κατά τη λογική των ευρωπαϊκών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα παρόντα μέτρα, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί πως το ποσοστό που θα επιτευχθεί το 2015 χωρίς πρόσθετα μέτρα είναι μόνο 1,5%.

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε ένα εφεδρικό πακέτο ύψους 2% του ΑΕΠ, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μετά από τις ανακοινώσει της eurostat, το ΔΝΤ θα διαψευστεί και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν τα μέτρα στο τέλος.

Ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά, αλλά αμφισβήτησε ότι μπορούν να νομοθετηθούν με αυτοματισμό από τώρα, λόγω του ελληνικού νομικού συστήματος.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα συνομιλία του με τον Μισέλ Σαπέν, ο οποίος του επεσήμανε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ούτε στη Γαλλία. Ωστόσο εξήγησε ότι «υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να δεσμευθεί αποτελεσματικά ένα κράτος και να ξεπεράσει τον αυτοματισμό».

Θεωρεί όμως, όπως και οι Ευρωπαίοι, ότι «το πακέτο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και μαζί με τη ρύθμιση του χρέους να αποδεικνύει στους πολίτες τους επενδυτές και τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, πως οι καταθέσεις πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες και πως ο φαύλος κύκλος της οικονομίας έχει αντικατασταθεί από έναν νέο ενάρετο κύκλο».

Τη συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών να περιγράψουν και να νομοθετήσουν εφεδρικά μέτρα και να ολοκληρώσουν τη δουλειά στις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να υπάρξει κατάληξη στις 28 Απριλίου χαιρέτισαν και περιέγραψαν ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, η Κριστίν Λαγκάρντ για το ΔΝΤ, ο Μπενουά Κερέ για την ΕΚΤ και ο Κλάους Ρέγκλιγκ για τον ESM.

Λαγκάρντ: Τα μέτρα να γίνουν από τώρα νόμος

Η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε στο Eurogroup «τι θέλει να πει το ταμείο για την Ελλάδα» και δήλωσε ευχαριστημένη για την υποστήριξη των κρατών μελών στα εφεδρικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ.

«Για να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ τα μέτρα πρέπει να γίνουν από τώρα νόμος, να είναι αυτόματα, χωρίς πολιτική ερμηνεία και να είναι αποτελεσματικά. Μπορούμε όλοι να εργαστούμε και να συνεχίσουμε τη δουλειά, που είναι επιτυχής μέχρι στιγμής», τόνισε η διευθύντρια του Ταμείου.

Κερέ: Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα

O Μπενούα Kερέ αποσαφήνισε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος σε όλα τα μέτωπα και εκπεφρασμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, να εργαστεί παραγωγικά. Συγκεκριμένα ανέφερε πρόοδο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η οποία θα ανοίξει αποφασιστικά την κάνουλα των δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και θα τις βοηθήσει να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Ο Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι «συμφωνούμε με τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ για τα εφεδρικά μέτρα, θα στηρίξουμε τη συζήτηση, θα βοηθήσουμε και για τη ρύθμιση του χρέος».

Ο Ρέγκλιγκ για τα στοιχεία της Eurostat

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ για τον ESM επιβεβαίωσε και αυτός την πρόοδο στην Αθήνα, και δήλωσε πως «θα έχουμε συνολική συμφωνία στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις». Στη συνέχεια μίλησε για τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν καλύτερη απόδοση της Ελλάδας, όμως τόνισε ότι «ένας ορίζοντας δύο ετών είναι δύσκολος για να κάνεις προβλέψεις».

Εξήγησε δε ότι από τη στιγμή που θα αποφασιστούν τα μέτρα τις επόμενες μέρες, και «θα δούμε αμέσως μετά τι μπορεί να γίνει με το χρέος. Έχουμε ενδιαφέρον να βρούμε λύσεις, που έχουν να κάνουν με την ωρίμανση και την περίοδο χάριτος των δανείων, όχι όμως και κούρεμα», τόνισε.

«Ελπίζω να τελειώσουμε γιατί η κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας είναι σφικτή, έχετε πληρωμή χρέους, υπάρχει ο κίνδυνος να μαζευτεί και πάλι εσωτερικό χρέος που δεν είναι πολύ καλό για την οικονομία».



ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου