Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Οι επιστήμονες άκουσαν την... ηχώ του Big Bang!


Οι φήμες που συνόδευαν την ανακοίνωση του κέντρου αστρονομίας του Χάρβαντ δεν διαψεύστηκαν, καθώς οι επιστήμονες ανακοίνωσαν μία πολύ σημαντική ανακάλυψη, η οποία εάν δεν υπήρχε η πρόσφατη ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς, θα ήταν αναμφίβολα η ανακάλυψη του αιώνα.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του πειράματος BICEP2, ανακοίνωσαν την ανίχνευση μίας πόλωσης στο φάσμα της ακτινοβολίας υποβάθρου, η οποία συνεπάγεται την παρουσία βαρυτικών κυμάτων. Τα βαρυτικά κύματα αποτελούν μία πρόβλεψη της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας και μπορούν να θεωρηθούν ως διαδιδόμενες ρυτιδώσεις στη δομή του χωροχρόνου.

Το γεγονός πως η βαρύτητα δεν είναι αρκετά ισχυρή δύναμη, έθετε μέχρι σήμερα ανυπέρβλητα εμπόδια στον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων. Πέρα από μία εντυπωσιακή επιβεβαίωση της θεωρίας του Αϊνστάιν ωστόσο, η σημερινή ανακοίνωση είναι πολύ σημαντική γιατί προσφέρει και μία επιβεβαίωση της θεωρίας του κοσμολογικού πληθωρισμού, μίας ιδέας που εξελίχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ως το κύριο μοντέλο που εξηγεί την εξέλιξη του Σύμπαντος. 

Σύμφωνα με τη θεωρία του πληθωρισμού, το Σύμπαν πέρασε μία φάση εκθετικής διαστολής, λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, εξαιτίας της παρουσίας ενός πεδίου που ονομάζεται inflaton. Αν και εκ πρώτης όψεως παράλογη, η ιδέα αυτή εξηγεί μία σειρά από προβλήματα της κοσμολογίας με έναν κομψό τρόπο, και σήμερα θεωρείται ως η καλύτερη εξήγηση που έχουμε για τη μορφή του Σύμπαντος. 

Η ανακάλυψη της συγκεκριμένης πόλωσης στο φάσμα της ακτινοβολίας υποβάθρου, της ακτινοβολίας δηλαδή που συνεχίζει να εκπέμπεται στο Σύμπαν ως απόηχος από τη Μεγάλη Έκρηξη που το δημιούργησε, αποτελεί μία από τις κύριες προβλέψεις του πληθωρισμού, και μία από τις καλύτερες επιβεβαιώσεις τις ισχύος αυτής της θεωρίας. 

Πέρα πάντως από τον αρχικό ενθουσιασμό, η επιστημονική κοινότητα τονίζει πως θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της ανακάλυψης. Τα στοιχεία από το πείραμα BICEP2 δόθηκαν στη δημοσιότητα και θα τεθούν σε λεπτομερή έλεγχο στο προσεχές διάστημα. Eκτός από το πείραμα BICEP2, στοιχεία για την πόλωση στην ακτινοβολία υποβάθρου αναμένεται να δώσει και το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Planck το ερχόμενο καλοκαίρι, τα οποία ίσως επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη.





ΠΗΓΗ
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου