Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Μια μαύρη τρύπα απειλεί το οικονομικό θαύμα της Κίνας


Το κινέζικο οικονομικό θαύμα απέχει πολύ από το τέλειο: οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας πετρελαίου ανησυχούν για την μεγάλη εξάρτηση της Κίνας από το ξένο πετρέλαιο.
Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους η εξάρτηση της χώρας από ξένες προμήθειες αργού πετρελαίου έφθασε στο 55,2%. Ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου υπερβαίνει την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία αρχίζει να ασκεί πίεση στον τομέα των κατασκευών.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του κλάδου, σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, αυτή η εξάρτηση είναι μια σοβαρή απειλή για την οικονομία και επηρεάζει το κόστος του πετρελαίου. Αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζουν ο ένας τον άλλο, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του εισαγόμενου αργού πετρελαίου.
Αν η κατάσταση συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό, το 2030-2035 η Κίνα θα έρθει αντιμέτωπη με μια τεράστια ζήτηση ενεργειακών πόρων, είπε ότι το Υπουργείο Γης και Πόρων της Κίνας.
Η κατάσταση περιπλέκεται σοβαρά από την κακή ποιότητα των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Κίνα, η οποία αυξάνει σημαντικά την εξόρυξη και καθιστά την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου να είναι επιπλέον ασύμφορη.

Όλο αυτό συνδέεται έντονα με την αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας όσον αφορά τις εξωτερικές πηγές εφοδιασμού που μακροπρόθεσμα, μπορεί να είναι ένα από τα κύρια εμπόδια για το οικονομικό θαύμα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Επιπλέον, οι αναλυτές αμφισβητούν το γεγονός ότι μια αύξηση της ενεργειακής απόδοσης είναι σε θέση να αντισταθμίσει την υψηλή κατανάλωση καυσίμου από τον πληθυσμό.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου