Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ!

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ!


22-11-2016

Τι ψηφίστηκε σήμερα και πως αναμένεται να φέρει σοβαρές αλλαγές σε στρατιωτικό επίπεδο!

Η αρχή της δημιουργίας του Ευρωπαίκού στρατού είναι πλέον γεγονός!

Οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο ψήφισαν σήμερα για τη δημιουργία μίας ισχυρής στρατιωτικής δύναμης, η οποία μπορεί να υπερισχύσει του ΝΑΤΟ και μάλιστα αναμένεται να εμφανιστεί στην τελική της μορφή σε λιγότερο από ένα χρόνο!

Η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από ένα σημαντικό ποσοστό αποχής στο Κοινοβούλιο, αλλά τελικά πέρασε με 369 ψήφους υπέρ, 255 κατά, με 70 βουλευτές να απέχουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να δράσει αυτόνομα στις περιπτώσεις που το ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένο να ηγηθεί κάποιας ενέργειας που θα αποφασιστεί.

Η ΕΕ γιορτάζει τη νίκη της αυτή, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και στις γύρω περιοχές έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, οι υβριδικές απειλές, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η ενεργειακή ανασφάλεια.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του σχεδίου, καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επεισόδια που αφορούν την ασφάλεια μόνη της γι αυτό και απαιτείται «αλληλεγγύη και ανθεκτικότητα από την ΕΕ, που θα μπορεί να σταθεί και να δράσει από κοινού».

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν εγγυηθεί τώρα ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ για τον πρώτο χρόνο, για τη δημιουργία του νέων πανευρωπαϊκού στρατού, που θα είναι μία ομάδα «ταχείας επέμβασης», όπως έχει χαρακτηριστεί.

Εντούτοις κανείς δεν έχει διευκρινίσει για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες αυτής της ομάδας και σε ποιες περιπτώσεις θα τίθεται αναγκαία η παρέμβασή τους (που ενδέχεται να παρακάμπτει τις στρατιωτικές νομοθεσίες κάθε ανεξάρτητου κράτους.

Επιπλέον, προτείνουν να αφιερώνεται ένα δύο τοις εκατό του συνολικού ΑΕΠ για την άμυνα, για την ίδρυση πολυεθνικών δυνάμεων, έτσι ώστε με βάση τις Βρυξέλλες να σχεδιάζονται και επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, και ως εκ τούτου να επιτρέπει στην ΕΕ να δράσει όπου το ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένο να το πράξει.

Ο εισηγητής Urmas Paet που υποστήριξε από την αρχή τους τα σχέδια δήλωσε: «Η Ένωσή μας δεν είναι εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει σοβαρές αμυντικές προκλήσεις.

Για σχεδόν 30 χρόνια, τα περισσότερα από τα κράτη μέλη της έχουν μειώσει τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, που οδηγεί σε μικρότερες ένοπλες δυνάμεις.

Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών είναι περιστασιακή και η Ευρώπη συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ. Η ώθηση για να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας, έχει έρθει.»


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου