Τουρκία: θέλει τώρα 5 δισ. για το προσφυγικό
Αρχίζει και πάλι τους εκβιασμούς η Τουρκία για να καταφέρει να αποσπάσει άλλα δυο δισ. , δηλαδή να λάβει συνολικά 5 δισ. με αφορμή το προσφυγικό. Οι ενδείξεις είναι πολλές. Ήδη ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα στον ελεγχόμενο τουρκικό Τύπο που εξηγούν γιατί τα 3 δισ. που θα πάρει η Τουρκία δεν φτάνουν.
Επιπλέον το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik σε σημερινό του δημοσίευμα, επικαλείται πληροφορίες ευρωπαίου διπλωμάτη στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο οποίος υποστηρίζει πως η Τουρκία παρά τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, στοχεύει να πάρει 5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρώπη, η οποία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια τεράστια κρίση.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη αρχίσει να εγείρονται πιέσεις του τουρκικού Τύπου, όπως για παράδειγμα το δημοσίευμα του κορυφαίου δημοσιογράφου της εφημερίδας Milliyet Güngör Uras, ο οποίος με δημοσίευμά του στις 28 Ιανουαρίου, ουσιαστικά υποστηρίζει ότι τα 3,3 δισ. ευρώ είναι λίγα και η χώρα του είναι ριγμένη.
Αναλυτικά ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει:
Οι Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως η Γερμανία, θέλουν οι πρόσφυγες που μέσω της Ελλάδος μεταβαίνουν στην Ευρώπη, να προλαμβάνονται στην Τουρκία και περιμένουν τα εξής:
Η Τουρκία να λάβει τέτοια μέτρα που οι πρόσφυγες να μην μπορούν να φύγουν από την Τουρκία, είτε μέσω θαλάσσης είτε από τη ξηρά. Όσοι πρόσφυγες εισήλθαν και όσοι θα εισέλθουν, να τους φροντίζει η Τουρκία και να τους εξασφαλίσει δυνατότητες απασχόλησης και σίτισης.
Στην περίπτωση που κάποιοι από τους πρόσφυγες συμβεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εισέλθουν σε χώρες της Ευρώπης, αυτούς να τους αποδέχεται η Τουρκία (επανεισδοχή). Αυτά να τα αποδεχτεί η Τουρκία.
Η Τουρκία για να τα κάνει αυτά:
Στην Τουρκία θα πληρωθεί εφάπαξ το ποσό των 3,3 δις δολαρίων.
Δείχνουν ότι θα διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που επί σειρά ετών σέρνονταν και είχαν μπει στην κατάψυξη.
«Υπόσχονται» στους Τούρκους την δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών χωρίς βίζα.
Με την εφάπαξ δόση των 3,3 δις δολαρίων, δεν γεμίζει το δόντι της Τουρκίας. Ίσως να κλείνει ένα μηνιαίο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (έλλειμμα εξωτερικού συναλλάγματος). Όμως δεν υπάρχουν χρήματα στη μέση και ελπίζουν να συλλέξουν.
Στις σχέσεις με την ΕΕ, τα «βέτο» υπάρχουν. Δεν μπορούν ν’ ανοίξουν νέα κεφάλαια.
Ωστόσο είναι υψηλές οι προσδοκίες, έναντι του τόσου πανικού των Ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στους πρόσφυγες, ώστε ν’ αναγνωρίζουν το δικαίωμα στους Τούρκους για την απαλλαγή από τη θεώρηση της βίζας.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 25-35 χιλιάδες δολάρια, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αντέξουν το φορτίο του 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων, όμως δεν λαμβάνουν υπόψη το φορτίο της Τουρκίας, που το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 10000 δολάρια, που επί 4 χρόνια φροντίζει τα 2,5 εκατομμύρια προσφύγων.
Με το που τους ήρθε στο κεφάλι πτοήθηκαν
Οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν το πρόβλημα των προσφύγων και το προσφυγικό ρεύμα το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από πηγές της Frontex, κατά το έτος 2015 εισήλθαν στις χώρες της Ευρώπης 1.573.000 πρόσφυγες. Η Frontex γνωστοποιεί επίσης ότι κατά το 2015 εισήλθαν στη Γερμανία 965.000 πρόσφυγες.
Ο πληθυσμός της Γερμανίας είναι 82 εκατομμύρια Το 8,2 % του πληθυσμού της, που είναι περί τα 6-7 εκατομμύρια, αποτελείται από ξένους που ζουν στη Γερμανία. Ο αριθμός των ανέργων είναι 2,8 εκατομμύρια και η ανεργία είναι στο 6,4%.
Οι Γερμανοί έχουν υποστεί μια κατάσταση πανικού, απέναντι στην είσοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα ετησίως, καθόσον στη χώρα ζουν 6-7 εκατομμύρια ξένοι προς ένταξη και λόγω της πίεσης της ανεργίας και της μη επίλυσή της, δημιουργείται πρόβλημα.
Και ενώ στις Ευρωπαϊκές χώρες συζητείται το πώς θα αποτραπεί η εισροή προσφύγων στις χώρες τους και κυρίως στη Γερμανία, δεν εξετάζουν για το πω διαβιώνουν 2.290.000 πρόσφυγες στην Τουρκία, 1.070.000 στο Λίβανο και 630.000 στην Ιορδανία.
Ας είμαστε όμως ρεαλιστές:
Οι άστεγοι, άνεργοι και πεινασμένοι άνθρωποι, οι οποίοι αναζητούν εργασία για να μπορέσουν να επιβιώσουν, αυτές τις δυνατότητες εργασίας και απασχόλησης δεν μπορούν να τις επιτύχουν στις χώρες μετανάστευσης. Ο δρόμος άνοιξε και η μετανάστευση θα συνεχιστεί. Οι άνθρωποι οι οποίοι έπαιξαν το κεφάλι τους, θα συνεχίσουν να φθάνουν στις εύπορες χώρες.
Η Τουρκία έγινε ένα στρατόπεδο προσφύγων - αλλά δεν θα γίνει φυλακή. Προσέχουμε όσους πρόσφυγες έμειναν και εργαζόμαστε στο να τους δώσουμε δυνατότητες εργασίας και απασχόλησης. Όμως το να κόψουμε το δρόμο όσων θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες και αυτών που θα πάνε να τους δεχόμαστε πίσω, αυτό δεν πρέπει να το ζητήσουν από την Τουρκία.
Στις συνομιλίες για τους πρόσφυγες, ο χρονικός προσδιορισμός έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η χορήγηση 3,5 δις δολαρίων ως βραβείο, είναι κάτι που δεν ταιριάζει ούτε σε μας αλλά ούτε και στους Ευρωπαίους.
Οι Ευρωπαίοι δεν σκέφτηκαν καλά το τέλος
Στην Ανατολία υπάρχει μια παροιμία: Λένε, «Στο βάθη χιονίζει, δεν κρύωσες;»
Εσύ δεν σκέφτηκες το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς? Οι Ευρωπαϊκές χώρες στέλνουν μαχητικά και βομβαρδίζουν πάνω από τις φτωχές χώρες, οι άνθρωποι αλληλοτρώγονται που λέμε, πουλάνε όπλα και μένοντας χωρίς σπίτι και χωρίς παράγκα, αυτοί οι άνθρωποι ξεχύνονται στο δρόμο και αυτό γιατί δεν το είχαν υπολογίσει?
Η Τουρκία είναι ένας δρόμος προσφυγιάς. Υποχρεώθηκαν να πάρουν το δρόμο για την Ευρώπη και δια μέσου της Τουρκίας, βγήκαν στο δρόμο. Η Τουρκία συνεχίζει να ασχολείται με τους πρόσφυγες που έμειναν σ’ αυτή.
Αλλά πως μπορούμε να ασχοληθούμε με κάποιον που δοκιμάζει τον κάθε δρόμο, για να πάει στην Ευρώπη;
Γιατί η Τουρκία να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι;
Όταν δεν μπορεί να τους θρέψει η Γερμανία και να τους δώσει εργασία, η Τουρκία πως θα τους θρέψει;
Πως θα βρει δουλειά σ’ αυτούς;
Γιατί η Τουρκία να μετατραπεί ως χώρα, σε στρατόπεδο προσφύγων;
Επιμέλεια: Ιωάννα Ηλιάδη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου