Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Αυτή η Ευρωζώνη δεν σώζεται με τίποτε

Αυτή η Ευρωζώνη δεν σώζεται με τίποτε


Φόβοι ότι οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη δεν έχουν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, εκφράζουν οι περισσότεροι αναλυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Insider.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ όχι μόνο δεν σχεδιάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τερματισμού της εποχής των αρνητικών επιτοκίων, αλλά πολύ πιθανό να συνεχίσει την ίδια πολιτική τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2017, ίσως και περαιτέρω.

Ο Peter Praet, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, έδωσε μια συνέντευξη με τον βελγικό περιοδικό Knack, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πολιτική της για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.

Μάλιστα, τόνισε ότι ο πληθωρισμός πρέπει να κινηθεί με βιώσιμο τρόπο προς το στόχο του 2%.

Η βασική ιδέα πίσω από το αρνητικό καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το οποίο είναι τώρα στο -0,3%, είναι να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από την διατήρηση των κεφαλαίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς (όπου θα χάσουν μέρος των χρημάτων τους), ωθώντας τους να τα διοχετεύσουν στην οικονομία, προκειμένου να ενισχύσουν τις πληθωριστικές δυνάμεις.

Εκτός της ΕΚΤ, οι κεντρικές τράπεζες στην Ελβετία, στη Σουηδία και τη Δανία έχουν ήδη αρνητικά καταθετικά επιτόκια.

Υπάρχουν φόβοι, ωστόσο, ότι τα αρνητικά επιτόκια μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που είναι επιθυμητό.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα από το 1% από τον Οκτώβριο του 2013 και δεν έχει δείξει κανένα πραγματικό σημάδι ανάκαμψης, έχει αρχίσει και διατυπώνεται όλο και πιο έντονα κριτική για τις δράσεις της ΕΚΤ.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Praet, στη συνέντευξή του στο Knack ανέφερε ότι αξιολογώντας την οικονομική κατάσταση, η σημερινή πολιτική θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ίσως και περαιτέρω εάν χρειαστεί.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων περαιτέρω εάν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να λιμνάζει γύρω στο σημερινό επίπεδο του 0,2%.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ξεκίνησε μόλις τον Ιανουάριο του 2015, έξι χρόνια μετά τις αντίστοιχες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι γνωστό ότι η ΕΚΤ είναι πολύ πιο συντηρητική, αλλά δείχνουν περισσότερο πρόθυμοι για το τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Mario Draghi απογοήτευσε τις αγορές με τη μείωση του ποσοστού των καταθέσεων από -0,2% σε -0,3%, λιγότερο από ό, τι αναμενόταν.

Η κίνηση έστειλε στα ύψη το ευρώ έναντι όλων των κυριότερων νομισμάτων.

Από τότε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, ενώ και η φημολογία για το τι σχεδιάζει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, αυξάνεται.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου