Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Αποτεφρωτήρας αποβλήτων με τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα

Αποτεφρωτήρας αποβλήτων με τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα


Ένας αποτεφρωτήρας αποβλήτων με τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο.

Το πείραμα στον αποτεφρωτήρα Κλέμετσρουντ θα αφαιρεί διοξείδιο του άνθρακα από τους καπνούς που δημιουργούνται από την καύση βιομηχανικών και οικιακών αποβλήτων. Αν είναι επιτυχής, η τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όταν αναπτυχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

«Ελπίζω το Όσλο να δείξει στις άλλες πόλεις ότι η τεχνολογία είναι εφικτή», δήλωσε η δήμαρχος του Όσλο, Μάριαν Μπόργκεν, εγκαινιάζοντας την εγκατάσταση.
Μέχρι στιγμής, η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα έχει δοκιμαστεί σε ορισμένους σταθμούς καύσης ορυκτών καυσίμων, αλλά το υψηλό κόστος είχε θέσει αξεπέραστα εμπόδια.

Ο αποτεφρωτήρας, ο οποίος παράγει θερμότητα για τη θέρμανση κτηρίων στην πόλη, παράγει 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 0,6 τοις εκατό των ανθρωπογενών εκπομπών της Νορβηγίας.

Το πειραματικό σύστημα αποτελείται από πέντε δοχεία με μια σειρά σωλήνων και φίλτρων και δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα με ρυθμό περίπου 2.000 τόνους το χρόνο.

Το πείραμα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Απριλίου. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, ένα σύστημα πλήρους κλίμακας θα κατασκευαστεί έως το 2020. Το διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε στη συνέχεια να αποστέλλεται στη Βόρεια Θάλασσα και να χρησιμοποιείται για τη βελτιωμένη ανάκτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η τεχνολογία δεν είναι ακόμα οικονομικά αποδοτική, ωστόσο, ο αποτεφρωτήρας καίει ένα μεγάλο μέρος οργανικών αποβλήτων από τρόφιμα και ξύλο, οπότε στην πραγματικότητα αφαιρεί διοξείδιο του άνθρακα από τον φυσικό κύκλο και όχι μόνο τη βιομηχανική παραγωγή.

«Η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη συμφωνία του Παρισιού δε θα γίνουν εφικτοί, χωρίς την ευρεία χρήση αρνητικών εκπομπών», δήλωσε ο Φρέντερικ Χάουγκε, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ομάδας Bellona.

Πηγή: naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου