Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: H EYΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ…

ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: H EYΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ…

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, μετά την απόφαση …
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει οδηγία σχετικά με ειδική σήμανση σε προϊόντα που προέρχονται από εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ντρέπεται», ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «υποκριτική και υπαγορευμένη από μία πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, που απευθύνεται μόνο στο Ισραήλ και όχι τις άλλες 200 περιοχές που αποτελούν αντικείμενο εδαφικών διαφορών σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, σε ανακοίνωσή του επισήμανε πως «η ΕΕ αποφάσισε να στοχεύσει μόνο το Ισραήλ και «εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ότι η Ευρώπη απομονώνει την πλευρά που δέχεται επίθεση από την τρομοκρατία».

Βέβαια, παρά την σφοδρή κριτική που άσκησε, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν εξέφρασε αγωνία για τη νέα σήμανση και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία της χώρας.

«Η ισραηλινή οικονομία είναι ισχυρή και θα αντισταθεί στις νέες οδηγίες. Οι Παλαιστίνιοι από την άλλη, που εργάζονται σε ισραηλινά εργοστάσια, θα είναι εκείνοι που θα πληγούν», τόνισε ο κ. Νετανιάχου.

Νωρίτερα, είχε εγκριθεί από την Κομισιόν η οδηγία για ειδική σήμανση στα προϊόντα που παράγονται στα εδάφη που βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο, με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα την ερμηνευτική οδηγία για την αναγραφή της προέλευσης στα προϊόντα που προέρχονται από τα εδάφη τα οποία κατελήφθησαν από το Ισραήλ τον Ιούνιο 1967».

Έπειτα, λοιπόν, από τρία χρόνια αναβολών η Κομισιόν ζητεί από τους Ισραηλινούς παραγωγούς να επισημαίνουν στις ετικέτες των προϊόντων τους ότι αυτά προέρχονται από τους εποικισμούς, όταν πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την απόφαση αυτή, το Ισραήλ κάλεσε των εκπρόσωπό του στην ΕΕ να διαμαρτυρηθεί καθώς πολλοί είναι όσοι εκτιμούν πως πρόκειται για «αντισημιτική ενέργεια».

Από την άλλη, πηγή της Κομισιόν διευκρινίζει πως πρόκειται για «μέτρο τεχνικού χαρακτήρα και όχι πολιτικού», επισημαίνοντας πως «τα κατεχόμενα εδάφη δεν αποτελούν μέρος της κυριαρχίας του κράτους του Ισραήλ, επομένως τα προιόντα δε μπορεί να πωλούνται με τη σήμανση “Made in Israel”».

Εντούτοις, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην ΕΕ, Νταβίντ Βάλτζερ, προειδοποίησε πως μία τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, προσθέτοντας ότι πριν αυτή η απόφαση επισημοποιηθεί ίσως η Κομισιόν θα έπρεπε να την ξανασκεφτεί.

Την δια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε δήλωσε πως η χώρα καταδικάζει την απόφαση της ΕΕ για τη σήμανση των προϊόντων από περιοχές που βρίσκονται υπό ισραηλινό έλεγχο από το 1967.

«Λυπούμαστε που η ΕΕ επέλεξε για πολιτικούς λόγους να λάβει αυτό το ασυνήθιστο και με προκαταλήψεις βήμα, εμπνευσμένο από το κίνημα μποϋκοτάζ, ειδικά αυτή την περίοδο, που το Ισραήλ αντιμετωπίζει κύμα τρομοκρατίας που στοχεύει όλους τους πολίτες», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο τόνισε, μάλιστα, πως είναι «αινιγματικό» και «ενοχλητικό» που η ΕΕ επέλεξε να επιβάλλει αυτό το μέτρο, ενώ «αγνοεί ότι υπάρχουν περισσότερες από 200 περιοχές που αμφισβητούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην ΕΕ ή στο σκαλοπάτι της. Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα θέμα είναι κυνικό και αβάσιμο».

Επισημαίνεται πως η ΕΕ καθυστέρησε την απόφαση για τη σήμανση το 2013 έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, καθώς τότε σημειωνόταν η εννέα μηνών διαπραγματευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Με την αποτυχία των συνομιλιών, δεν προχώρησε το ζήτημα της σήμανσης, ενώ όπως επισημαίνουν ισραηλινά δημοσιεύματα «η ΕΕ πιέζει για τις ετικέτες των προϊόντων καθώς δεν υπάρχει προοπτική για ανανέωση της συνομιλιών διαπραγμάτευσης».


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου