Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Με ποιες τιμές θα επανεμφανιστούν οι τράπεζες στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Με ποιες τιμές θα επανεμφανιστούν οι τράπεζες στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Εθνική και Πειραιώς έχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια πτώσης σε σχέση με την Eurobank και Alpha bank.
Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των ελληνικών τραπεζών, των νέων μετοχών – πλην της Εθνικής που θα ξεκινήσουν στις 14 Δεκεμβρίου. 
Το ερώτημα είναι σε ποια τιμή θα ξεκινήσουν;
Είναι ξεκάθαρο ότι η μόνο αναπροσαρμογή που θα υπάρξει είναι των reverse split. 
Δηλαδή οι τιμές θα είναι ίδιες απλά πολλαπλασιάζοντας την τελευταία τιμή των τραπεζών στο χρηματιστήριο με το ύψος του reverse split βγάζουμε την νέα τιμή που θα ισχύσει για τις 2 Δεκεμβρίου του 2015 για Πειραιώς, Eurobank και Alpha bank και στις 3 Δεκεμβρίου για την Εθνική τράπεζα. 
Με βάση τα στοιχεία αυτά προκύπτει το εύκολο συμπέρασμα ότι Εθνική και Πειραιώς έχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια πτώσης σε σχέση με την Eurobank και Alpha bank. 
Π.χ. η τιμής της Εθνικής εμφανίζει απόκλιση 75% σε σχέση με την τιμή της αύξησης ενώ η Alpha bank εμφανίζει απόκλιση 14%. 
Στην ανάλυση μας προσπαθούμε να απαντήσουμε και ποια ή ποιες τράπεζες θα έχουν την καλύτερη συμπεριφορά μετά το reverse split. 

Τιμές πριν και μετά τα 
reversesplitστις ΑΜΚ των τραπεζών 
Τράπεζα 
Νέα τιμή μετά RS και ημερομηνία έναρξης 
Παλαιά τιμή προRS 
Κεφαλαιοποίηση με νέες τιμές 
Εθνική 
1,21 ευρώ 3/12
0,0810
13 δισ
Πειραιώς
1 ευρώ 2/12
0,010
8,8 δισ
Eurobank 
1,4 ευρώ 2/12
0,0140
3 δισ
Alpha bank 
2,35 ευρώ 2/12
0,0470
3,64 δισ
Προσοχή οι τιμές που αναφέρονται στον πίνακα θα είναι οι τιμές εκκίνησης κατά την ημέρα έναρξης της διαπραγμάτευσης. 

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα  θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε και το ερώτημα είναι ποια τράπεζα ή τράπεζες θα έχουν την καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά προσεχώς;
Όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν τους δυνητικούς κινδύνους που εμφανίζουν τα LME δηλαδή οι ομολογιούχοι που έχουν μετατρέψει τα ομόλογα τους σε μετοχές. 
Θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατό πιο απλά να αναλύσουμε τις βασικές παραμέτρους που θα επιδράσουν στις μετοχές των τραπεζών και ποιες από αυτές θα ξεχωρίσουν. 


Συνολικά 4 είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να αναλυθούν 
1)Το ύψος και το είδος των LME των ομολογιακών που μετετράπησαν σε μετοχές;
2)Τις προσυμφωνίες που έχουν πραγματοποιήσει ορισμένες τράπεζες σε ξένα funds ώστε να μεταβιβαστούν μετοχές από ομολογιακά σε funds που δεν συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου 
3)Την εμπλοκή των θυγατρικών των τραπεζών στα ομολογιακά π.χ. οι ασφαλιστικές της Eurobank είχαν 100 εκατ ομολογιακά μετατράπηκαν σε μετοχές και προφανώς δεν θα πουληθούν 
4)Το ύψος των νέων μετοχών που θα εκδοθούν και θα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση. 

Οι απαντήσεις 
1)Το ύψος και το είδος των LME των ομολογιακών που μετετράπησαν σε μετοχές;
Όλοι γνωρίζουν και αναμένουν οι ομολογιούχοι που αντάλλαξαν μετοχές ειδικά στα κοινά ομολογιακά τα senior ομόλογα θα πωλήσουν τις μετοχές.
Στα senior ομόλογα οι προσφορές που έλαβαν οι ομολογιούχοι αντιστοιχούν στο 100% της ονομαστικής αξίας. 
Τα ομολογιακά μειωμένης εξασφάλισης tier 1 και tier 2 επειδή δεν αντηλλάγησαν στην ονομαστική αξία μάλλον οι ομολογιούχοι δεν θα βιαστούν να πωλήσουν. 
Ωστόσο υπάρχουν funds τα οποία υποχρεωτικά πρέπει να πωλήσουν γιατί το καταστατικό τους δεν επιτρέπει να έχουν μετοχές. 
Με βάση ορισμένες εκτιμήσεις περίπου 800 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ ομολογιακά που μετατράπηκαν σε μετοχές δυνητικά θα πωληθούν. 
Η Alpha bank είχε τα περισσότερα LME περίπου 1,1 δισεκ. ενώ τα λιγότερα χρησιμοποίησε η Eurobank.

2)Τις προσυμφωνίες που έχουν πραγματοποιήσει ορισμένες τράπεζες σε ξένα funds ώστε να μεταβιβαστούν μετοχές από ομολογιακά σε funds που δεν συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου 
Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άκρως ενδιαφέρον παρασκήνιο που έχει να κάνει με προσυμφωνίες μεταξύ funds και ομολογιούχων – μετόχων. 
Πολλά funds μέσω των τραπεζών ειδικά την Eurobank και ακολούθως Alpha και Πειραιώς έχουν προσεγγίσει ομολογιούχους LME – μετόχους ώστε να μεταβιβαστούν οι μετοχές σε προσυμφωνημένες συναλλαγές όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών. 
Με βάση ενδείξεις οι προσυμφωνίες φθάνουν τα 200 με 220 εκατ ευρώ ομολογιακά δηλαδή funds που έχουν συμφωνήσει να πάρουν τις μετοχές από τους ομολογιούχους – μετόχους. 
Αυτό τι σημαίνει;
Ότι θα μετριαστούν οι δυνητικοί πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς λιγότεροι LME ομολογιούχοι θα πουλάνε μετοχές.
Είναι διαφορετικό να πουλήσει ένας ομολογιούχος εκατομμύρια μετοχές και διαφορετικό να έχει υπάρξει προσυμφωνία με fund που θα αγοράσει τις μετοχές και θα τις κρατήσει για ένα χρονικό διάστημα. 

3)Την εμπλοκή των θυγατρικών των τραπεζών στα ομολογιακά π.χ. οι ασφαλιστικές της Eurobank είχαν 100 εκατ ομολογιακά μετατράπηκαν σε μετοχές και προφανώς δεν θα πουληθούν 
Ομολογιακά που αντηλλάγησαν με μετοχές δεν κατέχουν μόνο διεθνή funds αλλά και θυγατρικές ελληνικών τραπεζών. 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Eurobank όπου μέσω των ασφαλιστικών της εταιριών είχε 100 εκατ ομολογιακά τα οποία αντάλλαξε με μετοχές της Eurobank στην ΑΜΚ. 
Οι ασφαλιστικές εταιρίες της Eurobank δεν θα πουλήσουν ή αν πουλήσουν θα το κάνουν με προσυμφωνημένες συναλλαγές ώστε να μην παρασύρουν την μετοχή της Eurobank. 

4)Το ύψος των νέων μετοχών που θα εκδοθούν και θα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση. 
Η παρελθούσα εμπειρία διδάσκει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών μιας τράπεζας τόσο πιο ευάλωτη είναι. 
Τις περισσότερες μετοχές θα κατέχουν οι Εθνική και Πειραιώς και τις λιγότερες η Alpha bank και ακολούθως η Eurobank. 

To συμπέρασμα 

Με βάση αυτές τις παραμέτρους η Eurobank εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει την καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά για το ορατό μέλλον ακολουθούμενη από την Alpha bank. 
Πειραιώς και Εθνική βραχυχρόνια ίσως πιεστούν περισσότερο.

www.bankingnews.gr


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου