Windows 10: Γιατί σας παρακολουθούν και πώς θα το σταματήσετε αυτό
[από wallpaper στο DevianArt]
Ο λόγος για τα Windows 10, την αναμενόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft που έχουν διαφημιστεί τόσο πολύ σαν ένα τεχνολογικό επίτευγμα (που δεν είναι έτσι ακριβώς), με ελάχιστους ν” αναφέρουν ότι ειδικά αυτή η έκδοση, χάρη στην σύγχρονη τεχνογνωσία αποτελεί μια ταφόπλακα της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.
Όμως η Microsoft δεν κάνει καμία καινοτομία σε αυτό. Η συλλογή δεδομένων και η επιτήρηση είναι το φαινόμενο της εποχής από όλους όσους μπορούν και έχουν λόγους να το κάνουν. Αυτό ακριβώς κάνει και η MS.
Πιο κατω θα εξετασουμε, γιατί συμβαίνει αυτό, τι ισχυρίζεται η MS στην δοσμένη κανονικότητα και τέλος πώς μπορεί να σταματήσει κάποιος την καταγραφή των δεδομένων του στα Windows 10, καθώς αυτά καταγράφουν τα πάντα, ακόμα και τα προσωπικά σας αρχεία (ή τέλος πάντων, αυτά που εσείς νομίζετε ως προσωπικά). Λαμβάνοντας υπόψη πως με τις τακτικές της Microsoft εδώ και σχεδόν 5 δεκαετίες, τα Windows – ακόμα και αν έχει μειωθεί σήμερα το ποσοστό τους – αποτελούν το «default» λειτουργικό σύστημα του πλανήτη, το θέμα που προκύπτει, αν το δούμε αριθμητικά, είναι παραπάνω από τεράστιο και πολύ περισσότερο από τρομακτικό σε αμεσομελλοντικές συνέπειες.
Το φαινόμενο είναι γενικό, με βάση, έρευνες και χρήση επιστημών
Ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογικής σκηνής έχει στήσει πάρτι για την έλευση των Windows 10, παρουσιάζοντάς τα ως ένα νέο τεχνολογικό θαύμα και ως το καλύτερο λειτουργικό σύστημα που κυκλοφόρησε ποτέ. Ακόμα και την στρατηγική κίνηση marketing της Microsoft για δωρεάν αναβάθμιση από τα 7 και τα 8, μέσω torrent (!!!), την δικαιολογούν και την δέχονται ως λογική. Όμως αυτό τελικά είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στα υπόλοιπα.
You create the world of the dream. We bring the subject into that dream and fill it with their subconscious.
Το πιο πάνω απόσπασμα από την ταινία Inception, είναι απόλυτα ταυτόσημο, με την ρήση του Τζόρτζ Όργουελ, όταν έγραφε το βιβλίο «1984»:
Θα σας στύψουμε μέχρι να αδειάσετε και μετά θα σας ξαναγεμίσουμε με τους εαυτούς μας.
Αλλά τα πιο πάνω ρηθέντα δεν εμπίπτουν πια, όπως αποδεικνύεται, στην σφαίρα της λογοτεχνίας και της έβδομης τέχνης, μα περιγράφουν μια ζοφερή πτυχή της τεχνολογικής εξέλιξης του σήμερα, όσον αφορά τον παρεμβατισμό μέσα στην ίδια την ανθρώπινη συνειδησιακή υπόσταση. Παρακολουθώντας όμως τις κινήσεις της Microsoft (μα και των Apple και Google και άλλων), διακρίνεις όλα εκείνα τα στοιχεία που επί δεκαετίες αποτελούσαν αντικείμενα έρευνας και εξέλιξης στα εργαστήρια των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με επιστήμες οι οποίες μετεξελίχθηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την αιχμή του δόρατος της μοντέρνας εναλλακτικής πλευράς του information warfare, δηλαδή της “Ψυχοτρονικής”.
Πλέον η Ψυχοτρονική αποτελεί ένα ευρύ σύνολο, το οποίο περιλαμβάνει την Βιοχημεία, την Συμπεριφορική Ψυχολογία, τη Κβαντική Ψυχολογία, την Ψυχολογία του Βάθους (όπως διαμορφώθηκε και εν τέλει ορίστηκε από την αλληλογραφία του Wolfgang Pauli με τον Jung) και φυσικά την Φυσική (Θεωρητική Φυσική και Εφαρμοσμένη). Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται συνωμοσιολογικό, μόνο τέτοιο δεν είναι. Αν θυμηθούμε την πολύ γνωστή ρήση:
The mind has no firewall [Το μυαλό δεν διαθέτει τείχος προστασίας]
θα δούμε πως η σύγχρονη τεχνολογία, έτσι όπως τουλάχιστον δίνεται από τις πολυεθνικές του χώρου, κινείται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο «παίζοντας» και υποβάλλοντας κυριολεκτικά το μυαλό των ανθρώπων. Εκφράσεις όπως:
Είναι επιλογή μου.
Το έχω ανάγκη.
είναι πλέον ευρέως αμφισβητήσιμες, καθώς οι επιλογές και οι ανάγκες αυτών που «χρειάζεσαι», καθορίζονται από την «αγορά» και τις εταιρείες που διακινούν την ανθρώπινη διαβίωση δημιουργώντας την «υπεραξία της επιθυμίας». Όσο αδόκιμος και να είναι ο όρος «ψυχαναγκασμός», είναι γεγονός – το ζούμε, το βιώνουμε – πως αυτός έχει αυξηθεί με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στον δυτικό κόσμο. Ψυχαναγκασμός για παράδειγμα, είναι η αίσθηση της ανάγκης να αποκτήσεις το τάδε γκάτζετ, την τάδε εφαρμογή, το τάδε αυτοκίνητο, έπιπλο και πάει λέγοντας.
Πλέον, όταν αναφερόμαστε στην «Μοναδικότητα», μπορεί εμείς να το αντιμετωπίζουμε ως μια έννοια βγαλμένη από scifi βιβλία και ταινίες, ίσως και ανοησία, όμως οι πολυεθνικές που ελέγχουν τον κόσμο το έχουν ως μια δεδομένη κατάσταση. Η «θεολογία του ψηφιακού» είναι μια δοσμένη πραγματικότητα. Οι Νευροεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία με την Βιομετρία και η ψηφιοποίηση της ζωής σε συνδυασμό με την προπαγανδιστική διαφήμιση και την έκχυση φόβων και εχθρών στους ανθρώπους και άλλες επιστήμες/τεχνολογίες, αποτελούν το βασικό συστατικό πάνω στο οποίο κινούνται οι πολυεθνικές, έχοντας μάλιστα και τεράστιες επενδύσεις για έρευνες σε αυτούς τους τομείς, όπως και σε ένα σωρό ακόμα (πχ, ανθρώπινη συμπεριφορικότητα κλπ).
Επιγραμματικά, ως Μοναδικότητα (Singularity) ορίζεται ο ορίζοντας γεγονότων πέρα από τον οποίο καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Θυμηθείτε για παράδειγμα ,την γνωστή ρήση του Steve Jobs που αποτελεί και την προμετωπίδα σε κάθε είδους πολυεθνική:
Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν, μα εμείς τους δίνουμε αυτό που θα ήθελαν.
Από την άλλη πάλι, για να πετύχουν όλα τα πιο πάνω, χρειάζεται κάτι σημαντικό ακόμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις Πληροφορίες. Τις ατομικές και προσωποποιημένες πληροφορίες. Τα προσωπικά δεδομένα δηλαδή των ανθρώπων:
Τι τρώνε; Τι σκέφτονται; Πού πάνε διακοπές; Πού εργάζονται; Τι οικογένεια έχουν; Τι εμφάνιση; (βάρος, ύψος). Πού ζουν; Με ποιους συναναστρέφονται; Πώς διασκεδάζουν; Πόσες ώρες κοιμούνται; Έχουν προβλήματα υγείας; Αν ναι, ποια; Τι πολιτικές θέσεις έχουν; Τι ψάχνουν στο διαδίκτυο;
Πού – πώς – πότε – γιατί;
Και κάθε λεπτομέρεια που μπορείτε ή δεν μπορείτε να φανταστείτε.
Από τις εκπτωτικές κάρτες στα super-markers, τις πιστωτικές των τραπεζών, τις αναλήψεις από ΑΤΜ, τις θερμικές βιομετρικές κάμερες σε διόδια και δημόσιους χώρους, στα ηλεκτρονικά ΑΦΜ και άλλους ταυτοποιήσιμους αύξοντες αριθμούς και τόσα πολλά ακόμα που αποτελούν την ηθελημένη καθημερινότητά μας, με την ανυποψίαστη έμμεση και άμεση αποδοχή όλων αυτών.
Και προφανώς η αποδοχή τους, δίνει όλα τα απαραίτητα σε αυτούς που έχουν οφέλη από αυτά (την μαζική και εξατομικευμένη συλλογή πληροφοριών), δίνει όλα τα απαραίτητα στις πολυεθνικές να πράττουν και ανάλογα, μπορώντας μάλιστα να δικαιολογήσουν όλα αυτά με τόσο κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους και επιχειρήματα, που θα κάνουν τους πιο πολλούς όχι μόνο να συμφωνούν μαζί τους αλλά να τις υπερασπίζονται κιόλας.
Microsoft: Η παρακολούθηση είναι κάτι σωστό
Λαμβανομένων αυτών υπόψη λοιπόν, τα όσα λέει η Microsof (και όχι μόνο, αλλά γι” αυτήν μιλάμε τώρα), φαίνονται ως «λογικά”. Τόσο μάλιστα που οι υπερασπιστές της (fan-boys), τα παρουσιάζουν ως ατράνταχτα επιχειρήματα, καθώς ακόμα και αν κάποιους από εμάς ο τίτλος αυτής της παραγράφου είναι ικανός να μας εξοργίσει, μάλλον είμαστε η μειοψηφία.
Οι όροι χρήσης των Windows 10 αποτελούνται από 45 σελίδες (!) και όχι διαθέσιμοι σε όλες τις γλώσσες. Το αν και πόσοι θα τους διαβάσουν ή θα ασχοληθούν, προφανώς το γνωρίζετε. Εκεί μέσα όμως, βρίσκεται σε μια παράγραφο και ένας όρος ο οποίος προβλέπει ότι η Microsoft μπορεί να συλλέγει στοιχεία για πολλές από τις δραστηριότητες του χρήστη της νέας έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος.
Τι σημαίνει αυτό;
Πολύ απλά πως από την στιγμή που δημιουργηθεί ένας λογαριασμός, η Microsoft αποθηκεύει βασικές πληροφορίες, όπως το όνομα του πελάτη, τα στοιχεία επικοινωνίας, τους κωδικούς πρόσβασης, τα δημογραφικά του στοιχεία αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με τις πιστωτικές του κάρτες.
Δεν σταματάει όμως εκεί, αλλά συνεχίζει και πιο βαθειά:
Πληροφορίες που αφορούν τους όρους αναζητήσεων στη Bing, τα δεδομένα συνομιλιών με την νέα «ψηφιακή προσωπικό βοηθό» Cortana, τα δεδομένα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από ιστοσελίδες και εφαρμογές που επισκέφθηκε ο χρήστης, καθώς και το περιεχόμενο των ιδιωτικών του φακέλων, αποθηκεύονται επίσης στους servers της Microsoft.
Μα και πάλι αυτά δεν είναι αρκετά. Χρησιμοποιώντας ένα keylogger (προγράμματα που καταγράφουν τι πληκτρολογούμε) συλλέγει και «τις λέξεις που πληκτρολογείτε ή γράφετε «χειρόγραφα». Χρησιμοποιεί δηλαδή ένα κακόβουλο λογισμικό, φυτεμένο μέσα στο βασικό της λειτουργικό σύστημα!
Πώς τα δικαιολογεί αυτά;
Η Microsoft δηλώνει ότι συλλέγει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου:
να παρέχει στους χρήστες ένα εξατομικευμένο λεξικό και καλύτερες προτάσεις για τη συμπλήρωση κειμένου, αλλά και για να βοηθάει την πληκτρολόγηση και την γραφή με καλύτερη αναγνώριση χαρακτήρων.
Λίγο πιο κάτω, στους όρους χρήσης, αναφέρει ακόμα πως όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα και οι πληροφορίες δεν παραμένουν απαραίτητα μόνο στην Microsoft καθώς, όπως αναφέρει, χρησιμοποιεί τα στοιχεία που συλλέγονται για τρεις σκοπούς:
– για να παρέχει και να βελτιώνει τις υπηρεσίες της
– για να στέλνει στους πελάτες εξατομικευμένες προσφορές και να εμφανίζει στοχευμένες διαφημίσεις
– για τις οποίες μερικές φορές απαιτείται το να μοιράζεται πληροφορίες με τρίτα μέρη
Αυτό γίνεται – όπως αναφέρει η MS – με την χρήση ενός μοναδικού αναγνωριστικού διαφήμισης (advertising ID) που δίνει σε κάθε πελάτη, το οποίο τροφοδοτείται με δεδομένα κατά την χρήση του υπολογιστή.
Ακόμα και αν η ίδια ισχυρίζεται πως:
Δεν χρησιμοποιεί οτιδήποτε λέτε στο e-mail, το chat, τις video-κλήσεις ή το voice mail ή ό,τι περιέχεται στα έγγραφα, τις φωτογραφίες ή σε άλλα προσωπικά σας αρχεία, για να στοχεύσει διαφημίσεις προς εσάς
η περίπτωση με την παρακολούθηση του Skype, των πάντων όσων λέγονται και ανταλλάσσονται εκεί, δείχνει πως στην ουσία κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει με τα όσα έχει προσθέσει στο λειτουργικό της γι” αυτήν ακριβώς την δουλειά. Εξ” άλλου, χωρίς αυτά τα δεδομένα, δεν θα είχε τα στοιχεία που πραγματικά θα επιθυμούσε για όλα τα παραπάνω που «προσφέρει».
Aν και η Microsoft – όπως λέει – δίνει στους χρήστες των Windows 10 την επιλογή να αποκλείσουν (opt-out) διάφορες συλλογές δεδομένων της Microsoft, εν” τούτοις όλοι καλά γνωρίζουμε (και πρωτίστως η ΜS), πως κάτι τέτοιο θα το κάνουν ελάχιστοι από τα εκατομμύρια που χρησιμοποιούν Windows. Μερικές χιλιάδες στην καλύτερη περίπτωση. Όπως, επί αυτού, σημειώνει ο Chris Beard (διευθύνων σύμβουλος της Mozilla):
Η αναβάθμιση των Windows 10 αναιρεί τις επιλογές των χρηστών, παρακάμπτοντας τις υφιστάμενες προτιμήσεις τους.
Και χωρίς καμία αμφιβολία αυτό ακριβώς συμβαίνει. Και πως εξάλλου όταν ακόμα και το ατομικό κρυπτογραφημένο κλειδί του Bitlocker, σε περίπτωση αποκατάστασης του συστήματος, θα είναι αποθηκευμένο στο OneDrive, στους servers της MS δηλαδή.
Εδώ όμως έρχονται τόσο τα πληρωμένα άρθρα, όσο και οι πρόθυμοι ηλίθιοι προκειμένου να αιτιολογήσουν όλα αυτά σε πιο απλή γλώσσα και φυσικά προς όφελος της MS. Για παράδειγμα, το infoworld.com που έκανε μια καλή έρευνα για το θέμα, σημειώνει πως είναι θέμα προσωπικής οπτικής. Το πώς δηλαδή αισθάνεται ο καθένας την ιδιωτικότητα του και για το πώς νοεί την προστασίας της ιδιωτικής του ζωής γενικότερα.
Οι καιροί αλλάζουν.
Αυτό, το δοσμένο στην απαίτηση της αίσθησης, κλισέ από μόνο του είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τους περισσότερους. Άλλωστε, στην υπάρχουσα κανονικότητα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις σε ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες και ευκολίες που (νομίζουν πως) επιθυμούν. Και η πρακτική επιχειρηματολογία σε αυτό είναι απολύτως σαφής:
δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μπορεί η Cortana (που ας μην ξεχνάμε το γιατί και πώς εξελίχτηκε η συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως και η Siri της Apple ή το GoogleNow, καθώς το ίδιο ακριβώς είναι) να σας πει ότι θα πρέπει να πάτε σε κάποιο ραντεβού, στον γιατρό ή να σας υπενθυμίσει οτιδήποτε άλλο, αν δεν δοθεί η πληροφορία (το «data»).
Κάποιοι από τους όρους χρήσης των Windows 10 που θα αποδεχτείτε, όταν πατήσετε το κουμπάκι: «Συμφωνώ/Αποδέχομαι»:
Από το Insider Program της Microsoft μπορείτε να έχετε όλες τις τελευταίες Preview εκδόσεις των Windows αμέσως μόλις είναι διαθέσιμες. Σαν αντάλλαγμα, θέλουμε να γνωρίζουμε τι σκέπτεστε. Θα έχετε μια εφαρμογή πολύ εύκολη στη χρήση για να μας μεταβιβάσετε τη γνώμη σας, η οποία θα μας βοηθήσει και θα μας καθοδηγήσει.
-Αν ανοίξετε ένα αρχείο, ενδέχεται να συλλέξουμε πληροφορίες σχετικά με το αρχείο, την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε για να ανοίξετε το αρχείο, και πόσο καιρό θα το χρησιμοποιείτε. Σκοπός μας είναι η βελτίωση των επιδόσεων. Αν πληκτρολογήσετε κείμενο, θα μπορούμε να συλλέγουμε τους δακτυλογραφημένους χαρακτήρες, για την βελτίωση του autocomplete και του ορθογραφικού ελέγχου» αναφέρει η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
-Όταν θέλετε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα, η Microsoft θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με εσάς, τις συσκευές, τις εφαρμογές και τα δίκτυα σας, τη χρήση των εν λόγω συσκευών, εφαρμογών και δικτύων.
-Θα συλλέγουμε το όνομά σας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, τις προτιμήσεις περιήγησης σας, το ιστορικό αναζητήσεων, τα δεδομένων κλήσεων και SMS, τη διαμόρφωση της συσκευής και δεδομένων του αισθητήρα, αλλά και τη χρήση της εφαρμογής.
-Θα έχουμε πρόσβαση, θα αποκαλύπτουμε και θα διατηρούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου σας (όπως το περιεχόμενο των e-mail σας, άλλες ιδιωτικές επικοινωνίες ή αρχεία σε ιδιωτικούς φακέλους), γιατί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την προστασία των πελατών μας και επιβεβλημένο από τους όρους χρήσης των υπηρεσιών.
Εδώ έρχεται να δώσει λύση ένα εργαλείο Ανοιχτού Κώδικα που το μόνο βέβαιο είναι πως ο έλεγχος στον κώδικά του έχει γίνει από πολλά μάτια ανθρώπων που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και ονομάζεται: Windows Tracking Disable Tool, με πολύ συχνές ενημερώσεις.
Πρόκειται για ένα εργαλείο που έρχεται να διευκολύνει ανθρώπους που ναι μεν θέλουν να κάνουν χρήση Windos 10, μα παράλληλα να έχουν και ιδιωτικότητα, αλλά συγχρόνως δεν έχουν τις γνώσεις να μπλέξουν με την registry των Windows 10.
Η εφαρμογή απενεργοποιεί τις υπηρεσίες των Windows, την σύνδεση τηλεμετρίας, καθώς και άλλες υπηρεσίες που κατασκοπεύουν υποκλέπτοντας προσωπικά δεδομένα. Όλα αυτά μέσα από ένα απλό παράθυρο και χωρίς να μπερδεύει. Ο developer της εφαρμογής, Syed Qaz, αναφέρει πως το ξεκίνησε σαν ένα απλό Python script που στην πορεία εξελίχτηκε, φτάνοντας στην σημερινή του μορφή που συνεχίζει να βελτιώνεται. Μοιράστηκε στην αρχή στο Reddit που κέρδισε πολύ καλά σχόλια και έτσι πλέον έχει γίνει διαθέσιμο για όλους, καθώς πλέον είναι ανεβασμένο στο Github. Αναφέρει ακόμα, πως με κάθε έκδοσή του θέλει να του προσθέτει όλο και περισσότερες δυνατότητες για απενεργοποίηση των καταχρηστικών κατασκοπευτικών «χαρακτηριστικών» των Windows 10.
Κατεβάστε το Windows Tracking Disable Tool
Αν έχετε περάσει στα Windows 10, θα το κατεβάσετε από το Github και μόλις κατεβεί θα το αποσυμπιέσετε: [DOWNLOAD WTDT]
Στη συνέχεια:
1. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο: “run.exe” και πατήστε «Εκτέλεση ως Διαχειριστής» (Run as Administrator).
2. Από το παράθυρο που θ” ανοίξει, επιλέξτε όλες ή κάποιες από τις επιλογές που θέλετε.
3. Πατήστε το κουμπί: “Go Private!”.
ΙΝFO: Είναι προφανές πως ζητάει δικαιώματα διαχειριστή για αυτά που καλείται να κάνει. Αν το τρέξετε σαν απλοί χρήστες, δεν θα κάνει τίποτα (δεν θα δουλέψουν τα tweaks).
Περιμένετε λίγο για να τελειώσει και θα σας δώσει μήνυμα επιβεβαίωσης για το αν όλα πήγαν καλά, και αυτό ήταν. Ίσως θα χρειαστεί και επανεκκίνηση των Windows 10 για να ενημερωθούν οι αλλαγές.
Φυσικά η χρήση του γίνεται με ατομική ευθύνη του καθενός.
Δυστυχώς τα πράγματα έτσι έχουν και φυσικά δεν αφορά μόνο την Micorosft. Οι Google, Apple, Facebook, Yahoo και άλλες πολυεθνικές, όχι μόνο του διαδικτύου, έτσι ακριβώς ενεργούν. Η ιδιωτικότητα και η προσωπική ζωή των ανθρώπων μπαίνει σε μορφή παρανομίας, για λόγους «ασφάλειας και ευκολίας». Και αυτό για ν” αλλάξει, δεν γίνεται με κάποια tools και tweaks, αλλά απαιτεί μαζική κοινωνική συνειδητοποίηση για το τι επιπτώσεις θα φέρει στις ζωές και στην ίδια την εξέλιξη της ανθρωπότητας.
[από wallpaper στο DevianArt]
Ο λόγος για τα Windows 10, την αναμενόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft που έχουν διαφημιστεί τόσο πολύ σαν ένα τεχνολογικό επίτευγμα (που δεν είναι έτσι ακριβώς), με ελάχιστους ν” αναφέρουν ότι ειδικά αυτή η έκδοση, χάρη στην σύγχρονη τεχνογνωσία αποτελεί μια ταφόπλακα της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων.
Όμως η Microsoft δεν κάνει καμία καινοτομία σε αυτό. Η συλλογή δεδομένων και η επιτήρηση είναι το φαινόμενο της εποχής από όλους όσους μπορούν και έχουν λόγους να το κάνουν. Αυτό ακριβώς κάνει και η MS.
Πιο κατω θα εξετασουμε, γιατί συμβαίνει αυτό, τι ισχυρίζεται η MS στην δοσμένη κανονικότητα και τέλος πώς μπορεί να σταματήσει κάποιος την καταγραφή των δεδομένων του στα Windows 10, καθώς αυτά καταγράφουν τα πάντα, ακόμα και τα προσωπικά σας αρχεία (ή τέλος πάντων, αυτά που εσείς νομίζετε ως προσωπικά). Λαμβάνοντας υπόψη πως με τις τακτικές της Microsoft εδώ και σχεδόν 5 δεκαετίες, τα Windows – ακόμα και αν έχει μειωθεί σήμερα το ποσοστό τους – αποτελούν το «default» λειτουργικό σύστημα του πλανήτη, το θέμα που προκύπτει, αν το δούμε αριθμητικά, είναι παραπάνω από τεράστιο και πολύ περισσότερο από τρομακτικό σε αμεσομελλοντικές συνέπειες.
Το φαινόμενο είναι γενικό, με βάση, έρευνες και χρήση επιστημών
Ένα μεγάλο μέρος της τεχνολογικής σκηνής έχει στήσει πάρτι για την έλευση των Windows 10, παρουσιάζοντάς τα ως ένα νέο τεχνολογικό θαύμα και ως το καλύτερο λειτουργικό σύστημα που κυκλοφόρησε ποτέ. Ακόμα και την στρατηγική κίνηση marketing της Microsoft για δωρεάν αναβάθμιση από τα 7 και τα 8, μέσω torrent (!!!), την δικαιολογούν και την δέχονται ως λογική. Όμως αυτό τελικά είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στα υπόλοιπα.
You create the world of the dream. We bring the subject into that dream and fill it with their subconscious.
Το πιο πάνω απόσπασμα από την ταινία Inception, είναι απόλυτα ταυτόσημο, με την ρήση του Τζόρτζ Όργουελ, όταν έγραφε το βιβλίο «1984»:
Θα σας στύψουμε μέχρι να αδειάσετε και μετά θα σας ξαναγεμίσουμε με τους εαυτούς μας.
Αλλά τα πιο πάνω ρηθέντα δεν εμπίπτουν πια, όπως αποδεικνύεται, στην σφαίρα της λογοτεχνίας και της έβδομης τέχνης, μα περιγράφουν μια ζοφερή πτυχή της τεχνολογικής εξέλιξης του σήμερα, όσον αφορά τον παρεμβατισμό μέσα στην ίδια την ανθρώπινη συνειδησιακή υπόσταση. Παρακολουθώντας όμως τις κινήσεις της Microsoft (μα και των Apple και Google και άλλων), διακρίνεις όλα εκείνα τα στοιχεία που επί δεκαετίες αποτελούσαν αντικείμενα έρευνας και εξέλιξης στα εργαστήρια των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με επιστήμες οι οποίες μετεξελίχθηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την αιχμή του δόρατος της μοντέρνας εναλλακτικής πλευράς του information warfare, δηλαδή της “Ψυχοτρονικής”.
Πλέον η Ψυχοτρονική αποτελεί ένα ευρύ σύνολο, το οποίο περιλαμβάνει την Βιοχημεία, την Συμπεριφορική Ψυχολογία, τη Κβαντική Ψυχολογία, την Ψυχολογία του Βάθους (όπως διαμορφώθηκε και εν τέλει ορίστηκε από την αλληλογραφία του Wolfgang Pauli με τον Jung) και φυσικά την Φυσική (Θεωρητική Φυσική και Εφαρμοσμένη). Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται συνωμοσιολογικό, μόνο τέτοιο δεν είναι. Αν θυμηθούμε την πολύ γνωστή ρήση:
The mind has no firewall [Το μυαλό δεν διαθέτει τείχος προστασίας]
θα δούμε πως η σύγχρονη τεχνολογία, έτσι όπως τουλάχιστον δίνεται από τις πολυεθνικές του χώρου, κινείται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο «παίζοντας» και υποβάλλοντας κυριολεκτικά το μυαλό των ανθρώπων. Εκφράσεις όπως:
Είναι επιλογή μου.
Το έχω ανάγκη.
είναι πλέον ευρέως αμφισβητήσιμες, καθώς οι επιλογές και οι ανάγκες αυτών που «χρειάζεσαι», καθορίζονται από την «αγορά» και τις εταιρείες που διακινούν την ανθρώπινη διαβίωση δημιουργώντας την «υπεραξία της επιθυμίας». Όσο αδόκιμος και να είναι ο όρος «ψυχαναγκασμός», είναι γεγονός – το ζούμε, το βιώνουμε – πως αυτός έχει αυξηθεί με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στον δυτικό κόσμο. Ψυχαναγκασμός για παράδειγμα, είναι η αίσθηση της ανάγκης να αποκτήσεις το τάδε γκάτζετ, την τάδε εφαρμογή, το τάδε αυτοκίνητο, έπιπλο και πάει λέγοντας.
Πλέον, όταν αναφερόμαστε στην «Μοναδικότητα», μπορεί εμείς να το αντιμετωπίζουμε ως μια έννοια βγαλμένη από scifi βιβλία και ταινίες, ίσως και ανοησία, όμως οι πολυεθνικές που ελέγχουν τον κόσμο το έχουν ως μια δεδομένη κατάσταση. Η «θεολογία του ψηφιακού» είναι μια δοσμένη πραγματικότητα. Οι Νευροεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία με την Βιομετρία και η ψηφιοποίηση της ζωής σε συνδυασμό με την προπαγανδιστική διαφήμιση και την έκχυση φόβων και εχθρών στους ανθρώπους και άλλες επιστήμες/τεχνολογίες, αποτελούν το βασικό συστατικό πάνω στο οποίο κινούνται οι πολυεθνικές, έχοντας μάλιστα και τεράστιες επενδύσεις για έρευνες σε αυτούς τους τομείς, όπως και σε ένα σωρό ακόμα (πχ, ανθρώπινη συμπεριφορικότητα κλπ).
Επιγραμματικά, ως Μοναδικότητα (Singularity) ορίζεται ο ορίζοντας γεγονότων πέρα από τον οποίο καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Θυμηθείτε για παράδειγμα ,την γνωστή ρήση του Steve Jobs που αποτελεί και την προμετωπίδα σε κάθε είδους πολυεθνική:
Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν, μα εμείς τους δίνουμε αυτό που θα ήθελαν.
Από την άλλη πάλι, για να πετύχουν όλα τα πιο πάνω, χρειάζεται κάτι σημαντικό ακόμα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις Πληροφορίες. Τις ατομικές και προσωποποιημένες πληροφορίες. Τα προσωπικά δεδομένα δηλαδή των ανθρώπων:
Τι τρώνε; Τι σκέφτονται; Πού πάνε διακοπές; Πού εργάζονται; Τι οικογένεια έχουν; Τι εμφάνιση; (βάρος, ύψος). Πού ζουν; Με ποιους συναναστρέφονται; Πώς διασκεδάζουν; Πόσες ώρες κοιμούνται; Έχουν προβλήματα υγείας; Αν ναι, ποια; Τι πολιτικές θέσεις έχουν; Τι ψάχνουν στο διαδίκτυο;
Πού – πώς – πότε – γιατί;
Και κάθε λεπτομέρεια που μπορείτε ή δεν μπορείτε να φανταστείτε.
Από τις εκπτωτικές κάρτες στα super-markers, τις πιστωτικές των τραπεζών, τις αναλήψεις από ΑΤΜ, τις θερμικές βιομετρικές κάμερες σε διόδια και δημόσιους χώρους, στα ηλεκτρονικά ΑΦΜ και άλλους ταυτοποιήσιμους αύξοντες αριθμούς και τόσα πολλά ακόμα που αποτελούν την ηθελημένη καθημερινότητά μας, με την ανυποψίαστη έμμεση και άμεση αποδοχή όλων αυτών.
Και προφανώς η αποδοχή τους, δίνει όλα τα απαραίτητα σε αυτούς που έχουν οφέλη από αυτά (την μαζική και εξατομικευμένη συλλογή πληροφοριών), δίνει όλα τα απαραίτητα στις πολυεθνικές να πράττουν και ανάλογα, μπορώντας μάλιστα να δικαιολογήσουν όλα αυτά με τόσο κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους και επιχειρήματα, που θα κάνουν τους πιο πολλούς όχι μόνο να συμφωνούν μαζί τους αλλά να τις υπερασπίζονται κιόλας.
Microsoft: Η παρακολούθηση είναι κάτι σωστό
Λαμβανομένων αυτών υπόψη λοιπόν, τα όσα λέει η Microsof (και όχι μόνο, αλλά γι” αυτήν μιλάμε τώρα), φαίνονται ως «λογικά”. Τόσο μάλιστα που οι υπερασπιστές της (fan-boys), τα παρουσιάζουν ως ατράνταχτα επιχειρήματα, καθώς ακόμα και αν κάποιους από εμάς ο τίτλος αυτής της παραγράφου είναι ικανός να μας εξοργίσει, μάλλον είμαστε η μειοψηφία.
Οι όροι χρήσης των Windows 10 αποτελούνται από 45 σελίδες (!) και όχι διαθέσιμοι σε όλες τις γλώσσες. Το αν και πόσοι θα τους διαβάσουν ή θα ασχοληθούν, προφανώς το γνωρίζετε. Εκεί μέσα όμως, βρίσκεται σε μια παράγραφο και ένας όρος ο οποίος προβλέπει ότι η Microsoft μπορεί να συλλέγει στοιχεία για πολλές από τις δραστηριότητες του χρήστη της νέας έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος.
Τι σημαίνει αυτό;
Πολύ απλά πως από την στιγμή που δημιουργηθεί ένας λογαριασμός, η Microsoft αποθηκεύει βασικές πληροφορίες, όπως το όνομα του πελάτη, τα στοιχεία επικοινωνίας, τους κωδικούς πρόσβασης, τα δημογραφικά του στοιχεία αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με τις πιστωτικές του κάρτες.
Δεν σταματάει όμως εκεί, αλλά συνεχίζει και πιο βαθειά:
Πληροφορίες που αφορούν τους όρους αναζητήσεων στη Bing, τα δεδομένα συνομιλιών με την νέα «ψηφιακή προσωπικό βοηθό» Cortana, τα δεδομένα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από ιστοσελίδες και εφαρμογές που επισκέφθηκε ο χρήστης, καθώς και το περιεχόμενο των ιδιωτικών του φακέλων, αποθηκεύονται επίσης στους servers της Microsoft.
Μα και πάλι αυτά δεν είναι αρκετά. Χρησιμοποιώντας ένα keylogger (προγράμματα που καταγράφουν τι πληκτρολογούμε) συλλέγει και «τις λέξεις που πληκτρολογείτε ή γράφετε «χειρόγραφα». Χρησιμοποιεί δηλαδή ένα κακόβουλο λογισμικό, φυτεμένο μέσα στο βασικό της λειτουργικό σύστημα!
Πώς τα δικαιολογεί αυτά;
Η Microsoft δηλώνει ότι συλλέγει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου:
να παρέχει στους χρήστες ένα εξατομικευμένο λεξικό και καλύτερες προτάσεις για τη συμπλήρωση κειμένου, αλλά και για να βοηθάει την πληκτρολόγηση και την γραφή με καλύτερη αναγνώριση χαρακτήρων.
Λίγο πιο κάτω, στους όρους χρήσης, αναφέρει ακόμα πως όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα και οι πληροφορίες δεν παραμένουν απαραίτητα μόνο στην Microsoft καθώς, όπως αναφέρει, χρησιμοποιεί τα στοιχεία που συλλέγονται για τρεις σκοπούς:
– για να παρέχει και να βελτιώνει τις υπηρεσίες της
– για να στέλνει στους πελάτες εξατομικευμένες προσφορές και να εμφανίζει στοχευμένες διαφημίσεις
– για τις οποίες μερικές φορές απαιτείται το να μοιράζεται πληροφορίες με τρίτα μέρη
Αυτό γίνεται – όπως αναφέρει η MS – με την χρήση ενός μοναδικού αναγνωριστικού διαφήμισης (advertising ID) που δίνει σε κάθε πελάτη, το οποίο τροφοδοτείται με δεδομένα κατά την χρήση του υπολογιστή.
Ακόμα και αν η ίδια ισχυρίζεται πως:
Δεν χρησιμοποιεί οτιδήποτε λέτε στο e-mail, το chat, τις video-κλήσεις ή το voice mail ή ό,τι περιέχεται στα έγγραφα, τις φωτογραφίες ή σε άλλα προσωπικά σας αρχεία, για να στοχεύσει διαφημίσεις προς εσάς
η περίπτωση με την παρακολούθηση του Skype, των πάντων όσων λέγονται και ανταλλάσσονται εκεί, δείχνει πως στην ουσία κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει με τα όσα έχει προσθέσει στο λειτουργικό της γι” αυτήν ακριβώς την δουλειά. Εξ” άλλου, χωρίς αυτά τα δεδομένα, δεν θα είχε τα στοιχεία που πραγματικά θα επιθυμούσε για όλα τα παραπάνω που «προσφέρει».
Aν και η Microsoft – όπως λέει – δίνει στους χρήστες των Windows 10 την επιλογή να αποκλείσουν (opt-out) διάφορες συλλογές δεδομένων της Microsoft, εν” τούτοις όλοι καλά γνωρίζουμε (και πρωτίστως η ΜS), πως κάτι τέτοιο θα το κάνουν ελάχιστοι από τα εκατομμύρια που χρησιμοποιούν Windows. Μερικές χιλιάδες στην καλύτερη περίπτωση. Όπως, επί αυτού, σημειώνει ο Chris Beard (διευθύνων σύμβουλος της Mozilla):
Η αναβάθμιση των Windows 10 αναιρεί τις επιλογές των χρηστών, παρακάμπτοντας τις υφιστάμενες προτιμήσεις τους.
Και χωρίς καμία αμφιβολία αυτό ακριβώς συμβαίνει. Και πως εξάλλου όταν ακόμα και το ατομικό κρυπτογραφημένο κλειδί του Bitlocker, σε περίπτωση αποκατάστασης του συστήματος, θα είναι αποθηκευμένο στο OneDrive, στους servers της MS δηλαδή.
Εδώ όμως έρχονται τόσο τα πληρωμένα άρθρα, όσο και οι πρόθυμοι ηλίθιοι προκειμένου να αιτιολογήσουν όλα αυτά σε πιο απλή γλώσσα και φυσικά προς όφελος της MS. Για παράδειγμα, το infoworld.com που έκανε μια καλή έρευνα για το θέμα, σημειώνει πως είναι θέμα προσωπικής οπτικής. Το πώς δηλαδή αισθάνεται ο καθένας την ιδιωτικότητα του και για το πώς νοεί την προστασίας της ιδιωτικής του ζωής γενικότερα.
Οι καιροί αλλάζουν.
Αυτό, το δοσμένο στην απαίτηση της αίσθησης, κλισέ από μόνο του είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τους περισσότερους. Άλλωστε, στην υπάρχουσα κανονικότητα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις σε ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες και ευκολίες που (νομίζουν πως) επιθυμούν. Και η πρακτική επιχειρηματολογία σε αυτό είναι απολύτως σαφής:
δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μπορεί η Cortana (που ας μην ξεχνάμε το γιατί και πώς εξελίχτηκε η συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως και η Siri της Apple ή το GoogleNow, καθώς το ίδιο ακριβώς είναι) να σας πει ότι θα πρέπει να πάτε σε κάποιο ραντεβού, στον γιατρό ή να σας υπενθυμίσει οτιδήποτε άλλο, αν δεν δοθεί η πληροφορία (το «data»).
Κάποιοι από τους όρους χρήσης των Windows 10 που θα αποδεχτείτε, όταν πατήσετε το κουμπάκι: «Συμφωνώ/Αποδέχομαι»:
Από το Insider Program της Microsoft μπορείτε να έχετε όλες τις τελευταίες Preview εκδόσεις των Windows αμέσως μόλις είναι διαθέσιμες. Σαν αντάλλαγμα, θέλουμε να γνωρίζουμε τι σκέπτεστε. Θα έχετε μια εφαρμογή πολύ εύκολη στη χρήση για να μας μεταβιβάσετε τη γνώμη σας, η οποία θα μας βοηθήσει και θα μας καθοδηγήσει.
-Αν ανοίξετε ένα αρχείο, ενδέχεται να συλλέξουμε πληροφορίες σχετικά με το αρχείο, την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε για να ανοίξετε το αρχείο, και πόσο καιρό θα το χρησιμοποιείτε. Σκοπός μας είναι η βελτίωση των επιδόσεων. Αν πληκτρολογήσετε κείμενο, θα μπορούμε να συλλέγουμε τους δακτυλογραφημένους χαρακτήρες, για την βελτίωση του autocomplete και του ορθογραφικού ελέγχου» αναφέρει η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
-Όταν θέλετε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα, η Microsoft θα συλλέγει πληροφορίες σχετικά με εσάς, τις συσκευές, τις εφαρμογές και τα δίκτυα σας, τη χρήση των εν λόγω συσκευών, εφαρμογών και δικτύων.
-Θα συλλέγουμε το όνομά σας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, τις προτιμήσεις περιήγησης σας, το ιστορικό αναζητήσεων, τα δεδομένων κλήσεων και SMS, τη διαμόρφωση της συσκευής και δεδομένων του αισθητήρα, αλλά και τη χρήση της εφαρμογής.
-Θα έχουμε πρόσβαση, θα αποκαλύπτουμε και θα διατηρούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου σας (όπως το περιεχόμενο των e-mail σας, άλλες ιδιωτικές επικοινωνίες ή αρχεία σε ιδιωτικούς φακέλους), γιατί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την προστασία των πελατών μας και επιβεβλημένο από τους όρους χρήσης των υπηρεσιών.
Ίσως όλα αυτά να απαντούν και στο ερώτημα του γιατί η MS δίνει δωρεάν την αναβάθμιση σε Windows 10. Μόνο χαμένη δεν θα βγει και τα κέρδη, μαζί με τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα οφέλη, θα είναι πολύ περισσότερα. O καπιταλισμός του οποίου άυλη άξια του είναι και τα Windows της MS, πάντα λειτουργεί με σκοπό το κέρδος και το όφελος (που πάντα εκτιμάται οικονομικά). Μάλιστα αυτήν ακριβώς την στιγμή, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια χρήστες τρέχουν ήδη Windows 10, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει διαβάσει την Άδεια χρήσης υπηρεσιών και απορρήτου.
Άλλωστε οι 45 σελίδες αδειών και απορρήτου που χωρίζονται σε 13 διαφορετικές οθόνες ρυθμίσεων και μια εξωτερική ιστοσελίδα, είναι ένας «καλός» λόγος για να αποτρέψει την ανάγνωσή τους από τους περισσότερους [μια συντετμημένη έκδοσή τους στα ελληνικά, μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ (απλό αρχείο κειμένου είναι), ώστε να πάρετε μια ακόμα καλύτερη ιδέα].
Πώς το σταματάμε;
Προχωρώντας στην αποδοχή των πιο πάνω, εξαρτάται από τον καθέναν που θέλει να εγκαταστήσει τα Windows 10, για το πώς θα αντιδράσει, καθώς το θέμα εναπόκειται σε ατομικό επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν είναι συλλογικό (από την στιγμή που έγιναν αποδεκτοί οι όροι). Αν και όπως αναφέραμε η MS δίνει την επιλογή στον χρήστη να κλείσει κάποια πράγματα, αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι και τόσο ορατές, μα έχουν και αμφίβολα αποτελέσματα αν θα ισχύσουν (γίνονται «καλή τη πίστει») και εκτός αυτού, όπως είναι ευνόητο, δεν κλείνουν τα πάντα. Από την άλλη, οι διάφοροι οδηγοί που κυκλοφορούν δεξιά κι” αριστερά για την απενεργοποίηση – ορισμένων – από αυτών των «χαρακτηριστικών» των Windows 10, είναι είτε αστείοι, είτε ελλιπείς, είτε αναποτελεσματικοί, είτε μπορούν να αποβούν καταστρεπτικοί.
Πώς το σταματάμε;
Προχωρώντας στην αποδοχή των πιο πάνω, εξαρτάται από τον καθέναν που θέλει να εγκαταστήσει τα Windows 10, για το πώς θα αντιδράσει, καθώς το θέμα εναπόκειται σε ατομικό επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν είναι συλλογικό (από την στιγμή που έγιναν αποδεκτοί οι όροι). Αν και όπως αναφέραμε η MS δίνει την επιλογή στον χρήστη να κλείσει κάποια πράγματα, αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι και τόσο ορατές, μα έχουν και αμφίβολα αποτελέσματα αν θα ισχύσουν (γίνονται «καλή τη πίστει») και εκτός αυτού, όπως είναι ευνόητο, δεν κλείνουν τα πάντα. Από την άλλη, οι διάφοροι οδηγοί που κυκλοφορούν δεξιά κι” αριστερά για την απενεργοποίηση – ορισμένων – από αυτών των «χαρακτηριστικών» των Windows 10, είναι είτε αστείοι, είτε ελλιπείς, είτε αναποτελεσματικοί, είτε μπορούν να αποβούν καταστρεπτικοί.
Εδώ έρχεται να δώσει λύση ένα εργαλείο Ανοιχτού Κώδικα που το μόνο βέβαιο είναι πως ο έλεγχος στον κώδικά του έχει γίνει από πολλά μάτια ανθρώπων που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και ονομάζεται: Windows Tracking Disable Tool, με πολύ συχνές ενημερώσεις.
Πρόκειται για ένα εργαλείο που έρχεται να διευκολύνει ανθρώπους που ναι μεν θέλουν να κάνουν χρήση Windos 10, μα παράλληλα να έχουν και ιδιωτικότητα, αλλά συγχρόνως δεν έχουν τις γνώσεις να μπλέξουν με την registry των Windows 10.
Η εφαρμογή απενεργοποιεί τις υπηρεσίες των Windows, την σύνδεση τηλεμετρίας, καθώς και άλλες υπηρεσίες που κατασκοπεύουν υποκλέπτοντας προσωπικά δεδομένα. Όλα αυτά μέσα από ένα απλό παράθυρο και χωρίς να μπερδεύει. Ο developer της εφαρμογής, Syed Qaz, αναφέρει πως το ξεκίνησε σαν ένα απλό Python script που στην πορεία εξελίχτηκε, φτάνοντας στην σημερινή του μορφή που συνεχίζει να βελτιώνεται. Μοιράστηκε στην αρχή στο Reddit που κέρδισε πολύ καλά σχόλια και έτσι πλέον έχει γίνει διαθέσιμο για όλους, καθώς πλέον είναι ανεβασμένο στο Github. Αναφέρει ακόμα, πως με κάθε έκδοσή του θέλει να του προσθέτει όλο και περισσότερες δυνατότητες για απενεργοποίηση των καταχρηστικών κατασκοπευτικών «χαρακτηριστικών» των Windows 10.
Κατεβάστε το Windows Tracking Disable Tool
Αν έχετε περάσει στα Windows 10, θα το κατεβάσετε από το Github και μόλις κατεβεί θα το αποσυμπιέσετε: [DOWNLOAD WTDT]
Στη συνέχεια:
1. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο: “run.exe” και πατήστε «Εκτέλεση ως Διαχειριστής» (Run as Administrator).
2. Από το παράθυρο που θ” ανοίξει, επιλέξτε όλες ή κάποιες από τις επιλογές που θέλετε.
3. Πατήστε το κουμπί: “Go Private!”.
ΙΝFO: Είναι προφανές πως ζητάει δικαιώματα διαχειριστή για αυτά που καλείται να κάνει. Αν το τρέξετε σαν απλοί χρήστες, δεν θα κάνει τίποτα (δεν θα δουλέψουν τα tweaks).
Περιμένετε λίγο για να τελειώσει και θα σας δώσει μήνυμα επιβεβαίωσης για το αν όλα πήγαν καλά, και αυτό ήταν. Ίσως θα χρειαστεί και επανεκκίνηση των Windows 10 για να ενημερωθούν οι αλλαγές.
Φυσικά η χρήση του γίνεται με ατομική ευθύνη του καθενός.
Δυστυχώς τα πράγματα έτσι έχουν και φυσικά δεν αφορά μόνο την Micorosft. Οι Google, Apple, Facebook, Yahoo και άλλες πολυεθνικές, όχι μόνο του διαδικτύου, έτσι ακριβώς ενεργούν. Η ιδιωτικότητα και η προσωπική ζωή των ανθρώπων μπαίνει σε μορφή παρανομίας, για λόγους «ασφάλειας και ευκολίας». Και αυτό για ν” αλλάξει, δεν γίνεται με κάποια tools και tweaks, αλλά απαιτεί μαζική κοινωνική συνειδητοποίηση για το τι επιπτώσεις θα φέρει στις ζωές και στην ίδια την εξέλιξη της ανθρωπότητας.
Kαι στην καθημερινότητα αυτό σημαίνει να βγούμε αυτοοργανωμένα και αλληλέγγυα σε γειτονιές και δρόμους, να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε αυτοοργανωμένες δομές και εγχειρήματα (αναμεσά τους τα κοινωνικά κέντρα, στέκια και καταλήψεις). Να δρούμε ακτιβιστικά και χακτιβιστικά. Με έργο και λόγο. Να επιτεθούμε σε ότι μας κατακρεουργεί τις ζωές (με ότι πρόσημο και αν έχει αριστερό η δεξιό), να πραγματώσουμε έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο αλληλεγγύης, σεβασμού, αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Και με Τεχνολογία που θα έχει στο κέντρο και όχι ως στόχο τον άνθρωπο.
Όσον αφορά την πρότασή μας για αλλαγή λειτουργικού συστήματος, η προτροπή μας, βρίσκεται στην αρχική εικόνα του άρθρου.
Όσον αφορά την πρότασή μας για αλλαγή λειτουργικού συστήματος, η προτροπή μας, βρίσκεται στην αρχική εικόνα του άρθρου.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου