Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Σόιμπλε: Σπίτι μου έμαθα πως ο δυνατότερος πρέπει να υποχωρεί – Αυτό έκανα με την Ελλάδα

Σόιμπλε: Σπίτι μου έμαθα πως ο δυνατότερος πρέπει να υποχωρεί – Αυτό έκανα με την Ελλάδα

19/7/2015

ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ! «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Ο ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», ΑΝΕΦΕΡΕ ΕΥΘΑΡΣΩΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΟΙΚ.

Αποκαλυπτικός, απροκάλυπτος και εν πολλοίς προκλητικός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, επιμένει στο Grexit αλλά πιο… συγκαλυμμένα – μετά την κατακραυγή ακόμη κι από τους Ευρωπαίους ομολόγους του – ενώ για την πολυσυζητημένη διάσταση απόψεων με την καγκελάριο στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος επιμένει: «Διαφορετικές απόψεις, ίδιος δρόμος».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου πως «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων φερόταν σαν αυστηρός μπαμπάς που προσπαθεί να συνετίσει τα παιδιά του», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά: «Επρόκειτο για τήρηση της ισορροπίας. Στο σπίτι μου ήμασταν τρία αδέρφια και όταν τσακωνόμασταν, ο πατέρας μου πάντα έλεγε πως ο δυνατότερος πρέπει να υποχωρήσει. Ακριβώς έτσι έγινε και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αυτός που βρίσκεται σε θέση ισχύος πρέπει να βοηθάει τον πιο αδύναμο. Αυτό προσπάθησα να κάνω».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κύριος εκφραστής της πιο ακραίας εναλλακτικής για την Ελλάδα, ο άνθρωπος που μέχρι και πριν από λίγες ώρες υποστήριζε εμμονικά την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, τώρα λέει πως «εμείς δεν είπαμε ποτέ να βγει από το ευρώ…»: «Δεν είπαμε ποτέ να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Επισημάναμε μόνο τη δυνατότητα να αποφασίσει η ίδια η Αθήνα για ένα ‘τάιμ-άουτ”», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο Οικονομικών και έκανε λόγο για προσωρινή, τουλάχιστον πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ερωτώμενος, μάλιστα, για αν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε Grexit, ο κ. Σόιμπλε απομονώνει μία δήλωση ενός από τους θερμούς υπερμάχους της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, του αυστριακού καγκελαρίου, Βέρνερ Φάιμαν πως αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

«Η Ελλάδα δεν εξελίσσεται σε προτεκτοράτο της Ευρωζώνης. Στην ουσία τα στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί το 2010, μόνο που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Η οικονομία και η κοινωνία στην Ελλάδα δεν έχουν εξελιχθεί ως τώρα σχεδόν καθόλου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αυτό όμως που έχει δραματικά αλλάξει από την αρχή του χρόνου είναι η επιπλέον χρηματοδοτική ανάγκη. 

Οι πιο επιφυλακτικές αξιολογήσεις μιλούν για τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια ευρώ», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στο περιοδικό ενώ, ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σημειώνει ότι «η σκέψη ήταν να βρούμε έναν τρόπο να βάλουμε την χρηματοδότηση ενός μελλοντικού προγράμματος σε πιο ευρεία βάση». Αναφέρει μάλιστα ότι την περασμένη Κυριακή είπε στον Έλληνα ομόλογό του: «Το θέμα δεν είναι να σας προσβάλουμε, αλλά να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα. Αλλιώς δεν θα πετύχουμε την βιωσιμότητα του χρέους και χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα».

Ο κ. Σόιμπλε στην συνέντευξή του αποκλείει για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως λέει, δεν το επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και τονίζει ότι πριν από μισό χρόνο «η Ελλάδα ήταν σχεδόν έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές», αλλά «σήμερα βρίσκεται οικονομικά στον πάτο», με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. «Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, για αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα, ακόμη και αν φέρνει νέα βάρη για τους ανθρώπους. 

Πρόκειται όμως κυρίως και για το ερώτημα, ποια είναι η καλύτερη λύση για την Ευρώπη», αναφέρει και υποστηρίζει ότι δεν ήταν λάθος το «φάρμακο», αλλά το γεγονός ότι δεν ελήφθη σύμφωνα με τις οδηγίες. «Για αυτό πρέπει τώρα πρώτα από όλα να πραγματοποιηθεί αυτό που έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Η τρόικα ήδη τον Σεπτέμβριο είχε πει ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη ξεκινήσει με 15 σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει», δηλώνει και κάνει λόγο για δαπανηρό δημόσιο τομέα και για συντάξεις που υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ερωτώμενος αν μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει ότι δεν πιστεύει σε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει: «Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ο κ. Τσίπρας απέρριψε πριν ένα παρόμοιο πρόγραμμα, μετά, στο δημοψήφισμα, ζήτησε το όχι, το οποίο έλαβε με μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα θέλει να κάνει το αντίθετο από αυτό που στήριξε πριν. ’Αρα μπορεί κανείς να έχει κανείς αμφιβολίες. Αλλά τώρα θέλω πρώτα να εμπιστευθώ τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα, αυτό είναι το δίκαιο. Είπε ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, ακόμη και αν δεν το πιστεύει. “Αρα, ας δούμε».

Ο κ. Σόιμπλε αρνείται, μεταξύ άλλων, ότι υπήρχε για το ελληνικό θέμα διάσταση απόψεων μεταξύ του ιδίου και της Καγκελαρίου Μέρκελ ή ότι οι δυο τους έπαιξαν ένα παιχνίδι όπου μοίρασαν τους ρόλους. «Η Καγκελάριος και εγώ δεν παίζουμε παιχνίδια ρόλων. Αυτό δεν είναι ο τρόπος ούτε της Καγκελαρίου ούτε ο δικός μου. Ο καθένας έχει τις πεποιθήσεις του. Το 1999, στην καμπάνια για τις ευρωεκλογές, ήμουν πρόεδρος του CDU και η κυρία Μέρκελ γενική γραμματέας. 

Είχαμε μια αφίσα που μας απεικόνιζε και έγραφε ‘Όχι πάντα της ίδιας άποψης, αλλά πάντα στον ίδιο δρόμο”. Έτσι είναι και σήμερα και ας έχουν αλλάξει οι ρόλοι μας. Έχουμε μια σταθερά, ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε ο ένας στον άλλον», εξηγεί και τονίζει ότι «είναι μέρος της δημοκρατίας να έχουμε κάπου κάπου και διαφορετικές απόψεις» και τότε παλεύει κανείς από κοινού για λύσεις. Αν κάποιος προσπαθούσε να τον αναγκάσει για κάτι, ξεκαθαρίζει, θα μπορούσε να παραιτηθεί από τη θέση του.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου