Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

EKTAKTO: Το ΥΠΕΞ της Βραζιλίας με φόντο την ελληνική κρίση ανακοίνωσε εσπευσμένη ενεργοποίηση του Ταμείου 100 δισ.δολ. των BRICS

EKTAKTO: Το ΥΠΕΞ της Βραζιλίας με φόντο την ελληνική κρίση ανακοίνωσε εσπευσμένη ενεργοποίηση του Ταμείου 100 δισ.δολ. των BRICS

Mια κρίσιμη εξέλιξη η οποία σημειώθηκε πριν από λίγο και μπορεί να έχει καθοριστική σημασία στην παγκόσμια κρίση έχει προκαλέσει η σύγκρουση Ελλάδας και δανειστών:

Το ΥΠΕΞ της Βραζιλίας και ένα από τα ιδρυτικά μέλη των BRICS ανακοίνωσε εσπευμένα την ενεργοποίηση Αποθεματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS στην οποία αναμένεται να γίνει μέλος και η Ελλάδα.

Η ανακοίνωση αυτή σχετίζεται άμεσα με την ελληνικήκρίση καθώς το εν λόγω ταμείο επρόκειτο να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2016 αλλά επισπεύδεται προκειμένου να αντιμετωπισθεί τυχόν χρηματοδοτική ανάγκη του νέου μέλους της Ελλάδας μετά το “διαζύγιο” τη χώρας με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα:

“To 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αποθεματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης των BRICS, που πριν από έναν χρόνο αποφάσισαν να ιδρύσουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική προκειμένου να καταπολεμήσουν τις νομισματικές κρίσεις, θα λειτουργήσει εντός 30 ημερών”, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας.

Τα νομοθετικά όργανα και των πέντε χωρών έχουν πλέον επικυρώσει τη συμμετοχή τους στη συμφωνία. Η Κίνα θα παράσχει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, δηλαδή 41 δισ. δολάρια, Βραζιλία, Ρωσία και Ινδία θα συνεισφέρουν από 18 δισ. δολάρια η καθεμιά, ενώ 5 δισ. δολάρια θα δοθούν από τη Ν. Αφρική.

«Η συμφωνία έχει σκοπό την παροχή προσωρινών πόρων στα μέλη των BRICS που αντιμετωπίζουν πίεση στο ισοζύγιο πληρωμών τους. Αυτό το εργαλείο θα συμβάλει στην προαγωγή της διεθνούς χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς θα συμπληρώσει το σημερινό παγκόσμιο δίκτυο χρηματοπιστωτικής προστασίας» επισήμανε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας σε ανακοίνωσή του.

«Θα ενισχύσει επίσης την εμπιστοσύνη στους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς παράγοντες του κόσμου και θα μετριάσει τους κινδύνους μετάδοσης από ενδεχόμενα σοκ που μπορεί να επηρεάσουν τις οικονομίες της ένωσης (των BRICS).»

Πέρυσι, στην 6η σύνοδό τους στη Βραζιλία, οι BRICS ανήγγειλαν τη δημιουργία δικής τους Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς και του Αποθεματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης (Contingency Reserve Arrangement, CRA).

«Η θέσπιση μιας συμφωνίας αυτοδιαχειριζόμενων αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης θα είχε θετικό προληπτικό αποτέλεσμα, θα βοηθούσε τις BRICS να αποτρέψουν βραχυπρόθεσμες δυσκολίες ρευστότητας, θα παρείχε αμοιβαία στήριξη και θα ενδυνάμωνε περαιτέρω τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» είχε πει ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα.

Το CRA αναμένεται να αποτελέσει εναλλακτική λύση έναντι του δανεισμού έκτακτης ανάγκης από το ΔΝΤ. Στο CRA, τα δάνεια που φτάνουν έως το 30% της συνεισφοράς ενός κράτους μέλους θα εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία. Μεγαλύτερα δάνεια θα απαιτούν τη συμφωνία όλων των μελών του ταμείου.

Εν τω μεταξύ, η επίσης 100 δισ. δολαρίων Αναπτυξιακή Τράπεζα που ιδρύθηκε από τις BRICS θα προσφέρει δάνεια σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Μέλη της τράπεζας θα μπορούν να γίνουν όλες οι χώρες μέλη του ΟΗΕ ύστερα από συμφωνία του ΔΣ της, δήλωσε τον Ιούνιο ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών Σι Γιαομπίν.

«Η ίδρυση της τράπεζας των BRICS είναι ορόσημο για την οικονομική συνεργασία, η οποία θα προαγάγει τις χώρες BRICS και άλλες αναδυόμενες αγορές, και την κατασκευή υποδομών και την αειφόρο ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες» είπε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Η προώθηση μεταρρυθμίσεων στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση έχει μεγάλη και μακροπρόθεσμη σημασία».

Την ίδια ώρα όμως που οι BRICS προετοιμάζουν νέους οικονομικούς οργανισμούς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να αναβάλλει την ψήφιση αλλαγών που θα δώσουν περισσότερο λόγο στις αναδυόμενες χώρες μέλη του.

Η 7η Σύνοδος των BRICS, την επόμενη εβδομάδα στη ρωσική πόλη Ούφα, παρουσία των ηγετών Βλαντιμίρ Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, Τζέικομπ Ζούμα, Ναρέντρα Μόντι και Ντίλμα Ρουσέφ, αναμένεται με μεγάλο, παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πάντως ότι και η Γερμανία βάση της υπολοπης της αμερικανικής NSA και όπως την διέρρευσαν τα Wikileaks που αφορά συνομιλία από τον Οκτώβριο του 2011, φαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο ούτε έπειτα από μια νέα διαγραφή και δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ένα επιπλέον «κούρεμα» ή μια «ένωση εμβασμάτων» μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν η καλύτερη λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Στα ίδια έγγραφα, τα οποία μάλιστα αφορούν υποκλοπές των βρετανικών υπηρεσιών (GCHQ), οι οποίες διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ, γίνεται ακόμη αναφορά σε έκθεση που είχε ετοιμάσει ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Καγκελαρίας Νίκολαους Μάιερ-Λάντρουτ, από την οποία προκύπτει ότι η Γερμανία δεν ήταν σύμφωνη με την χορήγηση τραπεζικής άδειας στον EFSF, ενώ θα συναινούσε σε ένα ειδικό ταμείο του ΔΝΤ στο οποίο θα συνέβαλαν οι χώρες BRICS προκειμένου να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προσπάθεια διάσωσης.

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, αναφέρει σχετικά ότι η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να μην είχαν προχωρήσει με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις BRICS εάν η Βρετανία δεν είχε συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες και εάν δεν τις είχε δώσει στις ΗΠΑ -οι οποίες θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η ανακοίνωση μόνο τυχαία δεν είναι σε ότι αφορά το χρονικό σημείο που γίνεται και βέβαια μόνο τυχαία δεν είναι η ενεργοποίηση του Αποθεματικού Ταμείου που θα αποτελέσει μια δεύτερη πηγή χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου