Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Φορολόγηση πολυτελούς τρόπου διαβίωσης ή φόρος κατοχής;

Φορολόγηση πολυτελούς τρόπου διαβίωσης ή φόρος κατοχής;

Η κυβέρνηση ζητά να πληρωθεί φόρος για περιουσιακά στοιχεία που φορολογήθηκαν κατά την απόκτησή τους. Αδιαφορεί για το ότι η περιουσία είναι απαξιωμένη και δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί. Γράφει η Μαρίνα Πολίτου.

Φορολόγηση πολυτελούς τρόπου διαβίωσης ή φόρος κατοχής;

Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Πόσες φορές το έχουμε ακούσει και το έχουμε βιώσει; Και πόσες θα το ακούσουμε και θα το βιώσουμε ακόμα;

Αναρωτιέμαι πόσες φορές θα φορολογηθεί ένας πολίτης για την ίδια ακίνητη ή κινητή του περιουσία.

Για το μεγάλο σπίτι, το αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού και γιατί όχι και για την πισίνα κ.λπ. Γιατί να «τιμωρείται» κάποιος που την εποχή της όποιας ευδαιμονίας, αντί να παίξει τα λεφτά του στο χρηματιστήριο ή να τα φάει, τα αξιοποίγσε βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής του;

Από τη στιγμή που φορολογείται το αρχικό εισόδημα ενός εργαζόμενου πολίτη και από τη στιγμή που υφίστανται και τα τεκμήρια βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος που καλείται να πληρώσει κάθε έτος, για ποιο λόγο να πληρώνει και επιπλέον φόρο για τον δήθεν πολυτελή τρόπο διαβίωσής του;

Όλοι όσοι έκαναν το «ατόπημα» να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους -που με κόπο απέκτησαν- είναι εγκλωβισμένοι. Και καλούνται κάθε φορά, όταν το κράτος χρειάζεται χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του, να ανατρέχει και σ' αυτούς, δημιουρώντας έτσι μια ακόμη ομάδα που τείνει να γίνει και αυτή ένα ακόμη σύνηθες υποζύγιο. Από την άλλη είναι εντελώς απαξιωμένη η περιουσία τους και δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι οι περιουσίες κινητές και ακίνητες δεν έχουν πια καμία αξία και επιπροσθέτως δεν μπορούν να πουληθούν γιατί δεν υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό; Ε, και!

Γνωρίζει το κράτος ότι τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (που το ίδιο τους προέτρεψε να τα αγοράσουν), δεν έχουν καμία αξία και δεν μπορούν να πωληθούν ούτε στο 1/4 της αξίας τους; Ε, και!!!

Όσοι φορολογούνται με τα τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης, έχουν περιουσία στα χαρτιά, γιατί δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν, να τη ρευστοποιήσουν αν θέλουν, προκειμένου να βγουν από το τέλμα.

Δεν πωλούνται τα μεγάλα σπίτια γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τα αγοράσει. Και να πωληθούν κάποια, πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Δεν πωλούνται τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Οι περισσότεροι κάτοχοι αυτών ή τα έχουν παρκαρισμένα ή έχουν καταθέσει και πινακίδες γιατί δεν μπορούν ούτε τα τέλη κυκλοφορίας να καλύψουν ούτε και την ασφάλεια. Έδώ θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την επικείμενη φθορά λόγω της ακινησίας.

Τι έχει λοιπόν κάποιος με τα κριτήρια της πολυτελούς διαβίωσης; Επί της ουσίας τίποτα!!!

Βέβαια, πέραν του ότι επί της ουσίας δεν έχουν τίποτα, καλούνται να πληρώσουν φόρο, για μία ακόμη φορά, για περιουσιακά στοιχεία που φορολογήθηκαν κατά την απόκτησή τους. Δηλαδή φόρο κατοχής!!!

Είναι φανερό πως ζούμε σε μια παντελώς αφιλόξενη για τους πολίτες της χώρα, η οποία τιμωρεί τους ευσυνείδητους.

Τελικά αποδείχθηκε λάθος να εργάζεται και να επενδύει ο Έλληνας πολίτης για το παρόν και το μέλλον του, το δικό του και των παιδιών του.

Όσοι ξόδεψαν τα χρήματα που αποκόμισαν από την εργασία τους και δεν προέβησαν σε αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων, φυσικά έχουν φερθεί έξυπνα και έχουν αποδειχθεί επιτυχημένοι σύμβουλοι του εαυτού τους.

Ας σταματήσει πλέον αυτή η επαναλαμβανόμενη και άδικη αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών από το ίδιο τους το κράτος. Οι Έλληνες πολίτες και με υψηλό δείκτη νοημοσύνης είμαστε και ευσυνείδητοι στην πλειοψηφία μας.

Το θέμα είναι κυρίως πολιτικό. Θα υπάρξει άραγε κυβερνητική βούληση που θα συμβάλει καθοριστικά στη διόρθωση των κακώς κειμένων;

Ευχόμαστε κι ελπίζουμε αυτό να γίνει σύντομα.

Η διαφθορά και η αδικία ξεκινάει από την κορυφή της κάθε ιεραρχίας γιατί αυτή ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξάγεται κάθε δραστηριότητα.

Ας υπάρξει ένα σαφές, δίκαιο και ανταποδοτικό φορολογικό σύστημα και ας μην γίνονται οι έκτακτες τεχνικές διάσωσης μόνιμες.

Όλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θέλουμε να γίνει αναδιάρθρωση του κράτους. Και πρέπει να γίνει σύντομα. Δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμος χρόνος.

Κλείνοντας, θυμήθηκα τη φράση που είπε ο Αμερικανός πολιτικός και συγγραφέας Βενιαμίν Φρανκλίνος «Σ' αυτήν τη ζωή τίποτε δεν είναι σίγουρο, εκτός από το θάνατο και τους φόρους».

* Η Μαρίνα Πολίτου είναι Γενική Γραμματέας του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου