Η Βενεζουέλα ψάχνει τρόπους να αποφύγει το «κανόνι» -3 δισ. δολάρια είναι η δόση στους δανειστές
Για αδράνεια τουλάχιστον δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Νικολάς Μαδούρο.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάνει ό,τι μπορεί αυτή την περίοδο για να γαντζωθεί στην εξουσία και να αποτρέψει μια οικονομική κατάρρευση της χώρας του.
Το τελευταίο μέτρο που έλαβε; Έδωσε τριήμερη άδεια στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα για να εξοικονομήσει χρήματα, καθώς στερεύουν τα κρατικά ταμεία και το Καράκας καλείται να πληρώσει την άλλη Τετάρτη σχεδόν τρία δισεκατομμύρια δολάρια στους πιστωτές του.
Οι μεγαλύτερες κρατικές χρεοκοπίες όλων των εποχών σε δισ δολάρια
(Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s)
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 2017 170-υποθετικά
ΕΛΛΑΔΑ 2012 138
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 2001 82,3
ΡΩΣΙΑ 1998 72,7
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ 2015-16 72
ΟΥΚΡΑΝΙΑ 2015 71
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 2014 29
Η Βενεζουέλα βρίσκεται σ’ ένα βίαιο σπιράλ καθόδου. Η οικονομία της συρρικνώνεται απ’ το 2014 κι αυτή την περίοδο μάλιστα με διψήφια ποσοστά. Και γι’ αυτό δεν φταίει μόνον η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού. Λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και των οικονομικών προβλημάτων αντλείται ολοένα και λιγότερο πετρέλαιο από το υπέδαφος. Προ διετίας η ημερήσια παραγωγή έφθανε τα 2.4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ τα μόλις που ξεπερνά τα 2 εκ βαρέλια.
Για να συνεχίσει να λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε να τυπώσει χρήμα, αλλά με βαρύτατες συνέπειες καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 700% καταφέροντας βαρύ πλήγμα κυρίως στα λαϊκά στρώματα κι ενισχύοντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Μέχρι τώρα ο Μαδούρο έκανε τα πάντα για να κρατάει σε λογαριασμό τα υπέρογκα χρέη της χώρας του. Κι αφού η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να τυπώσει δολάρια, έπρεπε να σκεφθούν άλλες ιδέες στο Καράκας. Για να εξοικονομήσουν συνάλλαγμα μείωσαν δραστικά τις εισαγωγές – με αποτέλεσμα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ελλείψεις βασικών αγαθών για τον πληθυσμό...
Ο Μαδούρο μπορεί και να βγάλει το πρώτο ήμισυ του 2017
Για να βρεθούν τα σχεδόν τρία δισ που πρέπει να ξοφληθούν τον Απρίλιο, η Κρατική Τράπεζα διαπραγματεύεται με το αμερικανικό επενδυτικό fund “Fintech Advisory” στη Νέα Υόρκη βάζοντας ως ενέχυρο μετοχές της κρατικής εταιρείας πετρελαίου. Αλλά οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά διστακτικές. Το ομόλογο που ωριμάζει στις 12 Απριλίου έχει απόδοση 95 δολάρια, δηλαδή το 95% της ονομαστικής του αξίας -πράγμα που σημαίνει ότι οι θαρραλέοι επενδυτές μπορούν να βγάλουν κέρδος 5% μέσα σε μια βδομάδα (ισοδυναμεί με 228% το χρόνο), αν ξοφλήσει το Καράκας το χρέος του! Αλλά δεν βρίσκονται πολλοί που να ρισκάρουν 95 δολάρια για να βγάλουν πέντε.
Από την άλλη υπάρχουν αρκετοί ειδικοί που θεωρούν ότι ο Μαδούρο μπορεί και να βγάλει τον Απρίλιο, ίσως δε και το πρώτο ήμισυ του ‘17 αν το κράτος «πουλήσει τα ασημικά του». Η Βενεζουέλα διαθέτει ακόμη κάπου 10 δισ δολάρια συναλλαγματικά αποθέματα, χρυσό εκτιμώμενης αξίας 7,7 δισ δολαρίων και μια ανοικτή πιστωτική γραμμή 1,3 δισ δολαρίων στο ΔΝΤ. Όμως αν δεν ανέβει η τιμή του μαύρου χρυσού οι πιθανότητες μιας χρεοκοπίας αυξάνονται, εκτιμούν αναλυτές.
Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα περιπλέκουν τα πράγματα. Μετά τις βίαιες διαδηλώσεις και το ξεπούλημα κρατικών ομολόγων το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ανακάλεσε την απόφασή του να αναλάβει τα καθήκοντα του ελεγχόμενου απ’ την αντιπολίτευση κοινοβουλίου και να άρει την ασυλία των μελών του. Όμως οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κι η αντιπολίτευση απαιτεί την αποπομπή των υπεύθυνων για το «συνταγματικό πραξικόπημα» δικαστών.
Οι αγορές παρακολουθούν με άγρυπνο βλέμμα τις εξελίξεις, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποτρέψει ως τώρα αρκετές απόπειρες της αντιπολίτευσης να ανατρέψει τον Μαδούρο, ενώ οι δικαστές παρέχουν πλευρική προστασία στο κυβερνητικό έργο.
Αν δεν ανέβουν οι τιμές του μαύρου χρυσού και δεν εκτονωθεί η πολιτική πίεση το πολιτικό μέλλον της αριστερής κυβέρνησης Μαδούρο μοιάζει προδιαγεγραμμένο, λένε αναλυτές.
Για τις αγορές εκείνο που προέχει είναι να μην ξεφύγει από έλεγχο η πολιτική κατάσταση, όπως έγινε στην αλλαγή της χιλιετίας στην Αργεντινή. Το κύμα των διαδηλώσεων εκεί πήρε τέτοιες διαστάσεις που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φύγει. Κι αυτό που ακολούθησε ήταν η κρατική χρεοκοπία...
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου