Ολομέτωπη… αντεπίθεση της ΕΕ στη Μ. Βρετανία: Κάντε πράξη το Brexit όσο το δυνατόν συντομότερα
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν να παρακάλαγε τους Βρετανούς να μείνουν κάτω από την ομπρέλα της πριν τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος, ωστόσο τις τελευταίες ώρες βγάζουν την αίσθηση να… «τελειώνουμε με αυτούς όσο γρηγορότερα γίνεται» - Τα επόμενα βήματα της ΕΕ.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μάλιστα, μπορεί να εξέφρασε τη λύπη του για το αποτέλεσμα, όμως έκανε ήδη λόγο για «τρίτη χώρα», υπογραμμίζοντας πως έτσι και αλλιώς δεν επρόκειτο για μια «σφοδρή ερωτική σχέση» ανάμεσα σε ΕΕ και Μ. Βρετανία, ενώ με κοινή δήλωσή τους οι 27 καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει την εντολή του λαού όσο το δυνατόν συντομότερα.
«Αναμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τη λαϊκή εντολή όσο το δυνατόν συντομότερα, όσο επώδυνη και αν είναι η διαδικασία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, απαντώντας στον εκ των επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έσπευσε να… καθησυχάσει υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη, αλλά και πως η απόφαση για «έξοδο» δεν σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι λιγότερο ευρωπαϊκό.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε «αυτοβούλως» και ο Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας από τη Βρετανία να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν τη διαδικασία του Brexit.
Από κοντά και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε: «Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία θα χρειαστεί τώρα να κινήσει το συντομότερο δυνατό τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών προκειμένου να περιορίσει όσο γίνεται το κλίμα αβεβαιότητας. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν δύο χρόνια όπου θα πρέπει να καθοριστούν οι προϋποθέσεις μιας νέας συνεργασίας με την Μ. Βρετανία. Θα είμαι πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των βελγικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να είμαστε εκδικητικοί, αλλά η επιλογή τους θα έχει συνέπειες».
Αλλά και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας πως: «Είναι επείγον να ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ», προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος «επιζήμιας» αβεβαιότητας για όλα τα μέρη.
«Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού», δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, φθάνοντας στο Λουξεμβούργο για μια ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.
«Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος (...) επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης. Πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας», πρόσθεσε, καταλήγοντας: «Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια».
Μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Ερό ξεκίνησε στη συνέχεια συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον Γερμανό, τον Τσέχο και τον Ολλανδό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, Λιουμπόμιρ Ζαοράλεκ και Μπερτ Κέντερς, αντίστοιχα.
Θα ακολουθήσει μάλιστα συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Και όλα αυτά, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να μην ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ για την ηρωική (;) έξοδο. Κάτι μάλλον που ώθησε τους τέσσερις προέδρους της ΕΕ να περάσουν στην (αντ)επίθεση με κοινή τοποθέτησή τους.
«Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία ο Βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από την ΕΕ. Λυπούμαστε γι αυτή την απόφαση, αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρει η δήλωση του κουαρτέτου, την οποία διάβασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου.
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μαρκ Ρούτε, κάτοχος της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν μετά από πρόσκληση του τελευταίου, καταλήγοντας σε μια ανακοίνωση, βάσει της οποίας, «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, αλλά είμαστε ενωμένοι στην απάντησή μας. Θα σταθούμε ισχυροί ώστε να διατηρήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών της. Η Ένωση των 27 κρατών- μελών θα συνεχιστεί».
Οι τέσσερις Πρόεδροι αναφέρονται επίσης στην ταχεία εφαρμογή των διαδικασιών αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., όπως αναφέρονται στο άρθρο 50 της Συνθήκης. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις τάχιστα με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησης του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του. Σύμφωνα με τις Συνθήκες που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικυρώσει, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.», σημειώνουν.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση και διαβάστε ποια είναι τα επόμενα βήματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του Brexit.
Γιούνκερ: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τρίτη χώρα - Δεν πρόκειται για φιλικό διαζύγιο
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει πάντως ήδη νωρίτερα μια πρώτη… γεύση, θεωρώντας τρίτη χώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
«Η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη, αλλά η ΕΕ θα παραμείνει δυνατή και προσηλωμένη στις αξίες προώθησης της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της», ανέφερε ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία με το πακέτο παραχωρήσεων στη Μ. Βρετανία, που επετεύχθη στις Συνόδους στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, δεν υφίσταται πια, ενώ (και αυτός) αναμένει να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ έτσι ώστε να κουνήσει και επίσημα μαντήλι στη Μεγάλη Βρετανία.
«Περιμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο Γιούνκερ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα πρέπει να… ξεμπερδεύουμε γρήγορα με τους Βρετανούς.
Σχετικά, δε, με την κινητοποίηση του «Γαλλο-Γερμανικού άξονα» ο Πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε πως αναμένει να ληφθεί δράση γρήγορα και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, καθώς η κατάσταση αυτή της αβεβαιότητας «δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Ερωτηθείς τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπής αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά «όχι», αποχωρώντας από την αίθουσα Τύπου χειροκροτούμενος...
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέστρεψε δριμύτερος, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία να ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «δεν υπάρχει κανένας λόγος αναμονής έως τον Οκτώβριο», όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παραιτηθεί από το αξίωμά του.
«Οι Βρετανοί αποφάσισαν χθες ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε έως τον Οκτώβριο προκειμένου να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες να διαπραγματευτούμε τους όρους της εξόδου τους», επισήμανε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Θα ήθελα να ξεκινήσουμε αμέσως», κατέστησε για μία ακόμη φορά σαφές.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε επίσης με νόημα ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει μια «λογική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, ωστόσο «Δεν πρόκειται για ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο ακριβώς και για μια σφοδρή ερωτική σχέση».
ΠΗΓΗ
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου